23.10.2011

Tokokatsaus - missä mennään?

Tyynen kanssa on tokoiltu ja vähän nometettukin lähipäivinä... Siitä voin laittaa lisää tiivistelmää myöhemmin. Allekirjoittaneesta alkoi kuitenkin tuntua, että olisi hyvä välillä käydä läpi molempien koirien tokon kisaliikkeiden tilanteen, niin muistan ehkä paremmin treenata niitä oleellisimpia juttuja. Alla siis tämänhetkisen tilanteen katsaus.

Rauha - voittajaluokka

Paikallamakuu
Välillä ei nouse ekasta käskystä istumaan. Muutoin on pysynyt hyvin ja maannut rauhallisesti.
-> Tehotreeninä välillä lyhyitä pm-harjoituksia lopun perusasennon kanssa.

Seuraaminen
Ajoittain väljää ja käännökset huonoja. Perusasentoihin istuu joka kerta, mutta ne ovat turhan usein hieman vinoja tai väljiä. Erityisesti käännösten jälkeiset perusasennot on pahoja. Ja juoksussa erilaisten käännösten/perusasentojen tekemistä on treenattu liian vähän.
-> Perusasentotreeniä ja palkkaamista pysähtymisistä paljon. Lisäksi juoksu tehosyyniin, että seuraaminen pysyisi paremmin kasassa myös silloin..

Liikkeestä istuminen
Tämä on toistaiseksi ollut hyvin varma liike. Ohituksessa se helposti steppaa hieman etujalkojaan.
-> Etupalkka? Olen tosin pitänyt tätä "ongelmaa" niin pienenä, että toistaiseksi olen työstänyt isompia juttuja...

Luoksetulo
Erityisesti seisomaan pysähtyminen on kaikkea muuta kuin terävä. Maahanmenossa ei aina tajua tipahtaa maahan.
-> Täytyy taas herätellä sitä takapalkkaa henkiin. Lisäksi jatkamme kiertoleikkien tekemistä säännöllisesti ja niistä vauhdista pysäyttämistä. Palautetaan liikkeen kiva fiilis leikin kautta :)

Ruutu
Menee aika varmasti ruutuun, pysähtyy suunnilleen oikeaan paikkaan seiso-käskystä. Pysähtymispaikka ei tosin useimmiten ole ruudun keskellä ideaalipaikassa. Loppuosassa välillä ennakoi seuraamaan tuloa ja seuraamaan tuleminen vauhdista on haastavaa (törmää/juoksee ohi).
-> Näyttöruuduilla oikean paikan hakemisen vahvistusta. Lopun treenaamista erikseen niin, että vien koiran valmiiksi ruutuun. Noin joka toisella kerralla kutsun seuraamaan ja joka toisella palaan palkkaamaan. Vauhdista seuraamaan tulemista voi treenata myös kiertoleikillä. Kokonaisuutena liike tuntuu kuitenkin olevan jo aika varmalla tolalla. Voisimme myös hiljalleen aloittaa ruutuharjoittelun merkiltä.

Hyppynouto
Tässä ei erityisiä ongelmia. Hyppää jo aika laajalta sektorilta, vaikka kapula pomppisikin hieman vinoon.
-> Aina on hyvä tietysti laajentaa noutoaluetta niin, että koira varmemmin hyppää takaisin myös erityisen vinon heiton jälkeen.

Metallinouto
Ei mitään erityisiä ongelmia. Luovutusasento on joskus hieman väljä. Metalli tarttuu suuhun myös hieman varovaisesti erityisesti tauon jälkeen.
-> Luovutustreeniä kaikenlaisilla kapuloilla. Vauhtinoutoja, joissa palautuksen jossakin vaiheessa saa lähteä pallon perään.

Tunnistusnouto
Tätä ollaan tehty viime aikoina vaan liikkurin kanssa. Saattaa vielä joskus tuoda ekan suuhun osuneen kapulan tai ottaa sen suuhunsa ja aloittaa sitten vasta haistelun. Luovutus on aika ruma.
-> Harjoitellaan erikseen luovutusasentoa paremmaksi. Lisäksi jatketaan liikkuritreeniä. Varioidaan tunnarista entistä vaikeampi, jotta koira oppii siirtymään nopeasti oikeaan tunnetilaan. Sekoitustreenillä voisi esim. ensin pistää koiran ruutuun, kutsua sieltä seuraamaan ja seuraamisesta lähettää tunnareille jne.

Kaukokäskyt
Kokeenomaisena täydeltä matkalta ei toimi tällä hetkellä kovin varmasti.
* Maahan-seiso-maahan: Ylösnousussa pidemmällä matkalla Rauha herkästi ottaa ensin toisella takajalalla yhden askeleen eteenpäin, välillä myös etujalat liikkuvat. Seisomasta maahan osaa peruuttaa vartaloavulla, mutta pitkästä matkasta saattaa unohtaa sen ja putoaa suoraan maahan...
* Istu-maahan-istu: Tämä sentäs toimii ongelmitta :)
* Istu-seiso-istu: Lisää vaikeita siirtymiä... Istumasta seisomaan nousee välillä aika pitkällä etuaskeleella ja on sen jälkeen piitkänä (jolloin seuraavissa vaihdoissa etenee herkästi). Seisomasta istumaan osaa läheltä ottaa etujaloilla taka-askeleen, mutta erityisesti kauempaa unohtaa herkästi ja istuu pitäen etujalat paikallaan.
-> Harjoitellaan Jessican vinkin mukaisesti niin, että koiran molemmilla puolilla on namit tasapainottamassa. Allekirjoittaneen täytyy pitää tarkasti kiinni tiukoista kriteereistä, koska yksi askel ei sinänsä vielä liikettä vielä nollaa, mutta se on vasta "alkua"... Paljon vaan jumppaa eri etäisyyksillä!

--
Kokonaisuutena Rauha tuntuisi hiljalleen koevalmiilta. Mikään liike ei tunnu enää mahdottomalta ja suoritusvarmuuskin on kasvanut treenin myötä hiljalleen paremmaksi. Loppuvuonna kokeita on aika naftisti, joten voipi olla, että meidän seuraava kisa on vasta alkuvuodesta. Toisaalta erityisesti kaukoja pitää vielä hinkata valmiimmiksi, joten ei pitkä kokeeseen valmistautumisaika ole ollenkaan pöllömpi ajatus! Pääasia on kuitenkin se, että oma näppituntuma alkaa olla sellainen, että Rauhalle voisi hyvinkin hyvänä päivänä saada ykköstuloksen :) Ja EVL:ään kynnys on jo sitten paljon pienempi, koska sinne pitää lähinnä vahvistaa merkkiä ja ohjattua noutoa ym. Ne on molemmat jo aika kivalla mallilla, joten ykkösen jälkeen evl-starttia voi harkita kohtuullisen piankin.
--

Tyyne alokasluokka
(muitakin liikkeitä on tehty jo aika pitkälle, mutta ollaan nyt putkinäköisiä ja katsotaan tällä kertaa vaan meidän projektia saada alo-liikkeet koevalmiiksi)

Luoksepäästävyys
Tätä me ei juuri treenata, kun liike on vaan alokkaassa ja pienellä painotuksella. No, eipä siinä ole kyllä mitään ongelmaa ollutkaan, kun välillä on otettu. Tyyne on kentällä töissä, eikä sitä juuri kiinnosta vieraat tyypit siellä.

Paikallamakuu
Tarvitsee vielä helposti useamman käskyn, jotta tipahtaa pään kanssa loppuun asti. Lisäksi namitargetti koiran edessä on vielä lähes välttämätön (ainakin treenikentällä), jotta Tee tipahtaa suoraan. Pysyy hyvin, mutta pää saattaa vielä välillä nousta isoista häiriöistä. Tällöin tarvitsee uuden käskyn laskeakseen sen uudestaan. Lopun perusasentoa ei ole käytännössä yhdistetty liikkeeseen yhtään.
-> Harjoitellaan välillä vaan sitä asentoon siististi menemistä nopealla palkkauksella. Toinen harjoituksen aihe on lisätä häiriöitä paikkamakuuseen asteittain, jotta pää saadaan varmemmin pysymään maassa. Kolmas projekti on harjoitella makuulta istumisia. Alkuun tarvitsee runsaan käsiavun, jotta sen saa niin "vahvasta" makuuasennosta ylös.

Seuraamiset
Tyyne osaa parhaimmillaan seurata tosi hienosti, mutta erityisesti pidemmillä suorilla sen takapuoli lähtee karkaamaan ulospäin. Perusasennot se tekee hyvin ja korjaa hieman eläneen seuraamispaikkansa esim. peruuttamalla askeleen istuessaan. Juoksua olemme treenanneet luvattoman vähän. Täytyy tosin todeta, että onhan se seuraaminen ihan hyvällä tolalla alokasluokan vaatimustasoon...
-> Koska perusasento on Teelle niin mieluinen ja selkeä, niin käytetään sitä paljon hyväksi seuraamistreenissä. Eli paljon erilaisia käännöksiä ja niistä pysähtymisiä. Käännöksistä ja liikkeestä palkkaamisia myös enemmän. Lelulla voi palkata välillä, mutta suorituksen jälkeen, ettei lelu vaikuttaisi tekniikkaan. Juoksutreeniä lisää, siinä myös käännöksiä ja pysähdyksiä reilusti.

Liikkeestä maahanmeno
Menee maahan hyvin myös seuraamisesta, mutta maassa pysymistä emme juuri ole ottaneet. Eli tekee helposti vielä sellaisen maahan tipahtamisen, minkä jälkeen jatkaa seuraamista, kun en sano mitään. Jos sanon sen tipahtaessa paikka, niin pysyy.
-> Lisää vaan maahanmenon kestotreeniä. Tuskin vaatii montaa treenikertaa saada tätä liikettä valmiiksi. Lopun perusasentoa voisi myös ottaa silloin tällöin mukaan kuvioihin.

Luoksetulo
Tätä olemme tehneet viime aikoina paljon, koska Tyynen vauhdista perusasentoon tuleminen on usein aikamoista sähläämistä. Eli se saattaa juosta mun ohi, tehdä ihmeellisen kengurukäännöksen pää samalla tökkien mun kättä yms.
-> Eilisissä treeneissä vahvistuskäsky juuri koiran ollessa edessäni auttoi ja Tyyne jarrutti ajoissa sen verran, että peruutti sulavasti perusasentoon. Tätä siis lisää. Ja jatketaan luoksetulotreeniä kiertoleikin tai avustajan pitämisen avulla. Välillä voimme toki ottaa myös paikalla istumisesta, mutta pääasiassa muilla tavoilla. Tämä siitä syystä, että haluan pitää istumisen mahdollisimman vahvana myös noutotreenejä ajatellen.

Liikkeestä seisominen
Pysähtyminen seisomaan vaatii vielä kuonokosketuksen vasemmalla kädellä. Tyyne osaa kuitenkin pysyä seisomassa jo aika hienosti ja olen päässyt jopa sen taakse kiertelemään, kunhan se on ensin saatu seisomaan.
-> Jatketaan tämän hinkkaamista treeneissä tavoitteena häivyttää käsiapu pois mahdollisimman täydellisesti. Tätä treeniä tarvitaan selvästi enemmän kuin maahanmenoa... Lopun perusasentoa voisi jossain vaiheessa myös yhdistää liikkeeseen.

Hyppy
Tätä olemme ottaneet viikottain tokotreeneissä ja Tyyne hyppää jo kolme lautaa ongelmitta. Olemme käyttäneet edessä namitargettia.
-> Tyyne tuntuu sisäistäneen hypyn sen verran hyvin, että voisin alkaa häivyttää targettia treenistä. Jossakin vaiheessa voisimme myös ottaa yhden laudan lisää esteeseen. Loppuosaa emme tässä vaiheessa vielä treenaa, koska se vahvistuu vielä paljon liikkeestä seisomistreeneissä. Periaatteessahan tässä liikkeessä on kyse samasta asiasta, joten tuskin se tulee olemaan erityisen vaikea yhdistää hypyn loppuosaan.

--
Kokonaisuutena Tyynen alo-liikkeet on aika kivalla mallilla. Se on kuitenkin vasta 8-kuinen, joten meillä on kyllä ihan mukavasti aikaa hinkata liikkeitä valmiiksi. Ekat kisatkin on katsottu jo kalenterista valmiiksi, mutta siihen on aikaa vielä noin 2,5 kuukautta. Siihen mennessä meillä pitäisi olla jo avo-liikkeetkin aika pitkällä. Jatkamme toki myös ylempien luokkien liikkeiden harjoittelua. Alempien luokkien liikkeiden hinkkaamisen välissä harjoittelemme ruutua, kaukoja, luoksetulon pysäytystä kiertoleikillä, merkkiä, tunnaria ja noutoa puu&metallikapulalla... Tyynellä onkin jo aika kiva perusta olemassa näissä liikkeissä, joten sen kanssa etenemme toivottavasti hieman nopeammin kisaurallamme kuin Rauhan kanssa :)

1 kommentti: