13.10.2011

Pieni tottelevainen koira (NOT)

Tiistaina keskityin punaisten kanssa noutojuttuihin. Tarkoitus oli aluksi tehdä muutamia helppoja ohjauksia Rauhalle. Paikkana käytin kotimme takana olevaa isompaa tasoitettua hiekkapohjaista aluetta. Jostain syystä alue oli tosi vaikea Rauhalle, enkä meinannut saada sitä etenemään suoraan damille sitten millään. Tein kyllä muistipaikat aika avoimiin paikkoihin ja mulla oli häiriömarkkeeraus alle 90 asteen kulmassa ohjauspaikkaan. Treenistä ei lopulta tullut kovin hedelmällinen, kun jouduin prässäämään koiraa oikeaan suuntaan, eikä Rauha jotenkin tajunnut ollenkaan, minne haluan sen menevän. Tehtiin sitten pelastukseksi muutama superhelppo linja näkyvälle damille. Jepjep, voisin varmaan pitää oppitunnin aiheesta, kuinka koiran linja pilataan yhdellä treenikerralla sopivasti ennen koetta... Loppulenkistä tein Rauhalle vielä pari kertaa pienen haun yhdellä variksella. Se haki ongelmitta. Alkuun hieman lähempää, mutta laajensi sitten aluetta kun ei löytynyt. Rauhan hakuvauhti on nykyään kyl aika rauhallinen. Toisaalta se menee nenä auki ja ei kyllä missaa yhtäkään riistaa/damia, jos läheltä kulkee.

Ilmeisesti tavallisesta treeniympäristöstä poikkeava paikka hämäsi koiraa, koska muuten mä en kyllä keksi, miksi harjoitus oli niin vaikea. Täytyy yrittää nyt tänään ja huomenna tehdä tuolle palauttavia, helppoja ja motivoituja linjoja ennen lauantaita.

Tyyne pudotti mut todellisuuteen tottelevaisuuden osalta. Koska se on tokossa ja aiemmissa malttitreeneissä ollut melko kuuliainen, niin mä olen saanut päähäni sellaisen harhakuvan, että Tee on yhtä kuuliainen kuin Rauha. Jepjep. Jätin koiran paikalle istumaan ja kävelin reilun matkaa eteenpäin heittämään Rauhalle ohjausdamia. Sivusilmällä näin, kuinka pieni punainen piste kiiti kamalaa vauhtia kohti damia... Ja yritin vielä karjaista sen takaisin (virhe!), minkä tuloksena Tee lähinnä vaan kiihdytti vauhtia. No, toi sentään damin suoraviivaisesti käteen. Tämän jälkeen kakara päätyi jostain syystä hihnaan. Tyynen kanssa teimme sitten myöhemmin linjoja valkoisille pahvilautasille. Otin kolme eri suuntaa helpossa maastossa ja Tee kuunteli tosi kivasti. Alkuun se jäi pyörimään kipon lähettyville namin syömisen jälkeen, mutta muutaman toiston jälkeen se hiffasi, että kannattaa tulla pikana takaisin mun luokse, kun siitä saa namia :)  Lähietäisyydellä se ei karkaa noutoihin, mutta välillä se saattaa virittelyissä ottaa pienen varaslähdön ennen käskyä. Samaa se tekee välillä myös tokon ruutuun lähetyksissä.

Lopuksi tein myös Tyynelle pari kertaa variksen hakua. Eka lähetys meni sähläykseksi. Käskin sen istumaan hihnan poisoton jälkeen, mutta se sinkaisi hakuun ennen kuin oli saanut lupaa... Varis löytyi kuitenkin hienosti ja kakara yritti vielä palauttaessaan juosta kunniakierroksia. Juoksin sitten hieman sitä karkuun ja lintu tuli nätisti käteen. Toinen toisto meni parmmin. Tee malttoi odottaa piilotusta rauhassa, lähti käskystä noutoon ja palautti linnun täysiä ja suoraviivaisesti käteen :)

Täytyy siis pikkuipanan kanssa keskittyä lähitulevaisuudessa hieman enemmän tuohon maltti- ja hallintapuoleen. Selvästi meidän säästellen tehdyt treenit on pitäneet motivaation huipussaan, koska Tyynen mielestä damit on superihania ja riista lottovoitto. Riistatreenejä me jatkamme jäisellä vaakulla niin, että se pitää nostaa mun käteen ilman hulabaloota aina ennen kuin saa ruoan. Teemme ensin nyt pari päivää vastaavaa damilla, niin treenin kriteerit vahvistuvat ipanan päässä...

Mun pitää myös jatkossa ottaa nuo yksitellen treenailemaan. Molemmat saa hirveät huutokilarit, jos teen toisen kanssa ja toinen on laitettu puuhun kiinni odottamaan. Ja yllättäen mulla menee tällöin miljuuna kertaa pidempi aika saada koirat sopivaan vireeseen ennen treenin aloittamista...

-----

Konsultoin Mirkalta puhelinapua ennen eilisiä treenejä ja sain määräyksen, että seuraamistreenien yhteydessä en saa näyttää Tyynelle leluja. Parempi nyt ensin vaan tehdä se oikea seuraamispaikka satavarmaksi ja vasta myöhemmin alkaa ehkä palkata koiraa myös lelulla. Seuraamisessahan ideaalivire ei ole kamalan korkea, joten siksikin namipalkka on perustellumpi. Tällä kertaa punaiset odottivat kiltisti häkissä mun koulutusvuoron ajan ja olivat molemmat ihan sopivassa vireessä treenatessa.

Rauha

1.Ruutuun meno
Rauha on viime aikoina hakenut ruudun aika varmasti, mutta en ole vähään aikaan vahvistanut oikeaa paikkaa ruudussa. Otin aluksi näyttöruudulla ja sen jälkeen tehtiin oikean paikan etsimisharjoituksia läheltä. Ja selvästi oli tarpeen, koska varsinkin läheltä Rauha tarjosi jostain syystä oikeaa etukulmaa?! Kauempaa lähetyksistä ekassa se meni tosi taakse (keskelle) ja tokalla ihan perfektosti just oikeaan paikkaan. Palkkasin läheltä sen heti kun päätyi oikeaan paikkaan. Tätä pitää jatkaa lähitulevaisuudessa!

2. Seuraaminen
Otettiin ensin taas vasemmalle käännöksiä suhinan kera. Rauha kääntyi tosi hienosti. Löysin myös hihnan ja ketjupannan tällä kertaa kaulaan asit. Otettiin lopuksi vielä kaverin käskyttämä seuraaminen, mikä meni muuten hyvin, mutta perusasennot oli aika kamalia. Kaveri teki monta kertaa pysäytyksen heti käännöksen jälkeen ja Rauhasta näki, ettei sellaista olla juuri tehty. Hitsit kun mä oon ite niin jumiutunut omiin kaavoihini noissa seuraamistreeneissä! Mutta perusasentotreeniä tarvitaas siis selvästi lisää! Seuraamispaikka ja käännökest oli kuitenkin tällä kertaa oikein hyvät :)

3. Tunnari
Tehtiin ensin yksi perustunnari, sit kiersin kapuloiden toiselle puolelle ja juoksutin Rauhaaa vähän tolpan ympäri ennen kapuloille lähettämistä. Lähetyskulman vaihdos ilmeisesti sekoitti sen, koska ekalla kerralla se toi hämmentyneenä ekan suuhun osuneen kapulan. Otettiin sit yks tavallinen, missä oma tuli hyvin ja sen jälkeen vielä uudestaan kiertoleikin kautta omille lähetys. Pysäytin sen ennen kapuloita seisomaan, jotta ehti hieman rauhoittua. R teki tosi hyvää työtä ja toi oman heti. Eli tämä liike alkaa kokonaisuutena tuntua jo melko varmalta, vaikka vahinkoja vielä välillä sattuukin.

4. Luoksetulon pysäytys kiertoleikin kanssa
Tyyne sai juosta vapaamuotoisesti R:n mukana, kun kierrätin sitä vielä tolpan ympäri. Eka pysäytys oli taas tosi löysä, mutta muissa se tsemppasi kovasti. Otin tarkoituksella koiralle vähän vauhtia ennen käskyn antamista. Jatketaan siis näitä ja toivotaan, että rutiini vauhdista pysähtymiseen kasvaisi! Ja myöhemmin täytyy myös tehdä maahanmenoja...

Tyyne

1.  Seuraaminen (askelsiirtymiä lähinnä)
 Meidän viime aikojen seuraamistreenien taso on sen verran tippunut, että päätin ottaa tällä kertaa ainoastaan helppoja ja varmoja kuvioita, jotta pääsen kehumaan ja palkkaamaan koiraa. Tyyne teki tosi hyvin ja keskittyneesti töitä ja paikka oli tällä kertaa tosi hyvä. Otin aluksi askelia ja sitten myös hieman suoraa ja käännöksiä. Jouduin toteamaan, että mun pitää treenata omaa liikerataa täyskäännöksessä vasemmalle, koska siinä pitää toisaalta antaa koiralle tilaa kääntyä ja toisaalta kääntyä kuitenkin nopeasti. Tyyne peruuttaa siis täyskäännöksissä sisäkaarteessa. Juoksussa koira voisi vielä olla tiiviimpi, mutta seuraa se silti juosten paremmin kuin äitinsä :D Jätin muutaman toiston jälkeen myös namin pois kädestä ja seuraaminen toimi edelleen hyvin. Otettiin sit lopuksi vielä muutama kierto ja siitä seuraamaan kutsu. Näissä Tee tuli aluksi tosi poikittain ja korjasi oikean paikan muttaman askeleen päästä, jolloin palkkasin. Pitää näissä jatkossa ehkä mieluummin auttaa koira suoraan oikeaan paikkaan kädellä, jotta se ei saa vääriä mielikuvia.

2. Luoksetulo
Luoksetuloa tehtiin kaverin pitämänä. Ekalla kerralla jäi hieman vinoon, muulloin ihan ok. Nyt ei ennakoinut jarrutusta, vaan ennemminkin juoksi ohi. No, kaipa se kuitenkin kehittyy...

3. Hyppy
Tällä kertaa kakara hyppäsi kuin vanha tekijä. Ei mitään ongelmaa. Käytin namikippoa edessä, minne treenikaveri laittoi namin koiran nähden. Lisäsin esteeseen kolmannen laudan ja tehtiin pari toistoa sillä. Ensi kerralla voisi ehkä jättää targetin jo pois?

4. Ruutuun meno
Vein ekalla kerralla ruutuun pikku-Teen narulelun. Vauhti oli lähetyksessä melkoinen! Otettiin heti perään toinen toisto niin, että ruudussa ei ollut mitään. Tee juoksi täysiä ruutuun ja minä perässä kehuen ja lelua heilutellen :) Kolmas toisto otettiin niin, että jätin lelun ruutuun ja menimme joksikin aikaa toiseen päähän kenttää tekemään kiertoleikkiä ja seuraamista. Lähetysvaiheessa yritin vähän rinnasta kiinni pitäen saada Tyynen katsomaan ruutua virittelysanalla (missä ruutu?), mutta päästäessäni kädet irti se lähtikin välittömästi ruutuun. Tuli kuitenkin takaisin ilman lelua, joten otin uuden lähetyksen rauhallisemmin, jolloin meni täysiä oikeaan kohtaan lelulle :)

5. Liikkeestä seisominen
Otin ensin peruuttaen muutaman seisomisen ja sitten sivulta. Toistoissa oli muutama ihan ok suoritus, mutta taso elää vielä melkoisesti. Tyyne kestää seisomassa jo jonkin aikaa ja pystyn rauhallisesti liikkumaan sivusuunnassa ja takaisin sen sivulle ilman, että tassut liikkuu. Se yritti vielä tarjota myös maahanmenoa, joten rutiinia tähän liikkeeseen tarvitaan vielä paaaljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti