3.10.2011

Punaiset tokokoulutuksessa

Eilinen päivä vierähti Nastolassa Jessica Swanljungin toko-opissa. Alunperin vain Rauhan piti osallistua, mutta peruutuksen takia myös Tyyne pääsi töihin :) Jälleen kerran päästiin tekemään koko rahan edestä ja uusia treenivinkkejä tuli yhteen jos toiseenkin juttuun. Kokonaisuutena olen ihan tyytyväinen punaisten toimintaan. Rauhan kanssa katseltiin meidän pahimpia ongelmaliikkeitä ja näyttäisi, että ei niiden kokoon kasaaminen nyt hillittömän työn takana enää ole. Tyyne ehti päivän aikana tekemään oikeastaan kaiken osaamansa. Jessica tykkäsi kovasti sen ilmeestä tehdä töitä. Muutoinkin sain paljon vahvistusta siihen, että ollaan tehty oikeita juttuja :)

Puran nyt koirakohtaisesti jokaisen meidän tekemän liikkeen, niin muistan toivottavasti jatkossa saamani treenivinkit!


Rauha

1. Tunnistusnouto
Ajattelin ottaa tämän liikkeen ekana, kun väärien kapuloiden nosteluongelma liittyy koiran liian korkeaan vireeseen. Eli oletukseni oli, että saadaan meidän ongelmakohta myös näkymään. Tehtiin ensin ihan kokeenomaisena suorituksena ja Rauha meni kohtuullista vauhtia kapuloille, haisteli rivin tarkasti läpi ja toi oman. Hyvä suoritus, mutta sen verran vanhasta ongelmasta oli jäljellä, että saatoin kuulla, kun Rauhan hampaat osuivat ensimmäiseen kapulaan sen mennessä haistelemaan niitä. Kokeiltiin sitten erilaisia variaatioita liikkeestä. Ensin sanoin uuden käskyn, kun koira oli metrin päässä kapuloista. Sen jälkeen tehtiin treeni, missä pysäytin koiran seisomaan metri ennen kapuloita ja sen jälkeen käskin sen hakemaan oman. Viimeisenä tehtiin vielä sellainen, että seisoin itse kapuloiden vieressä ja sieltä kutsuin koiran hakemaan oman. Kaikissa treeneissä Rauha teki aikalailla saman suorituksen, ei nostellut vieraita, vaan haisteli tarkkaan rivin ja toi oman. Jessican mielestä liikkeessä kannattaisi käyttää vahvistuskäskyä juuri ennen kuin koira on kapuloilla. Lisäksi kannattaa treenata viretilan säätelyä niin, että asteittain tekee ennen tunnaria kierroksia nostavia liikkeitä ja sen jälkeen pistää koiran haistelemaan. Tätähän me on tehtykin, mutta täytyy alkaa tekemään useammin ja myös välillä sitä, että kapuloita on jopa 30 kappaletta.
Mutta hommahan näyttää siltä, että tää liike alkaa olla ihan hyvällä tolalla!

2. Kaukokäskyt
Tämä treeni meni enemmän allekirjoittaneen volinaksi, kuinka koko liike on mennyt ihan plörinäksi. Eipä tähän mitään kikkakolmosia ole, mutta saatiin yksi uusi vinkki. Eli kokeiltiin laittaa Rauhan molemmille puolille etualalle namipalat. Tällöin koira ei mielellään lähde kääntymään, mutta sillä on kuitenkin lähellä palkka, miksi sen kannattaa pysytellä paikallaan. Rauha oli aluksi hieman hämmentynyt siitä, että namit olivat tuollaisessa paikassa, mutta täytyy jatkaa tätä treeniä kotona. Täytyy muutenkin ottaa tehokuuri siirtymien tekniikkatreeniä. Tällä viikolla tehdään vapaa-ajalla sitten maahan-seiso-maahan -treeniä. Takajalat kansiolla -treeni kuulosti Jessicasta myös kokeilemisen arvoiselta. Tällä hetkellä ollaan sien kanssa siinä vaiheessa, että Rauha peruuttaa kansiolle lyhyeltä matkalta hyvin, mutta molemmat takajalat ei sinne vielä aina löydä. Keskitytään kuitenkin ensin tekemään se osa valmiiksi, ennen kuin jatkan sen kanssa varsinaisiin kaukokäskyihin.

3. Seuraaminen
Oma luotto meidän tekemiseen on taas toosi korkealla. Totesin ennen seuraamistreenin aloittamista, että meidän seuraaminen nyt on vaan ihan p*skaa. No, tietysti sen jälkeen Rauha seurasi jopa hieman tavallista paremmin. Saatiin väljyyteen käyttöön lyhyt pantaan laitettu lenkki, minkä avulla tiedän paremmin, että koira seuraa oikeassa paikassa. Tätähän me ollaan muutenkin käytetty, mutta täytynee ottaa se taas treenikäyttöön. Mun pitää kuulemma laittaa namit oikeaan taskuun ja palkata koira niin, että laitan namin oikeasta vasempaan käteen selän takana ja palkkaan koiran sen vasemmalta puolelta. Tämä voisi auttaa myös etäisyysongelmaan. Täyskäännös on päässyt jossain vaiheessa levahtamaan, täytyy ottaa se tarkempaan syyniin. Lisäksi katsottiin meidän epätoivoisia vasemmalle kääntymisiä, missä Rauha ei todellakaan käytä takapäätään, vaikka sitä treenattiin keväällä ja aiemminkin pitkään ja hartaasti. Otin sitten namin käteen ja kas, koirahan kääntyi ihan superhyvin... Sain vinkiksi, että alan käyttämään vas.käännöksissä 'ssss'-suhinaa ja häivytän vaan namin siitä pois, mutta käytän vielä jatkossakin apusanaa. Täytyy yrittää, Rauha selvästi kyllä osaa oikean tekniikan, kunhan sen saa vaan ymmärtämään, että niin kuuluu tehdä aina. Ja Jessican kommentti oli myös, että eihän se seuraaminen nyt niin huonoa ollut... Juujuu, onhan se aiemmin ollut karmeampaakin ;) Ja positiivista kait sekin on, että Rauha kuitenkin pitää kontaktia koko ajan, eikä paikka elä kovin pahasti...

4. Luoksetulon pysäytys
Kun kerran aikaa jäi hieman, otettiin nopea tsekkaus tähän. Rauha pysähtyi taas valuen ekalla kerralla ja ajoin sen takaisin makaamaan. Tokalla kerralla oli ihan hyvä pysäytys. Tähän saatiin kommentiksi, että mun omat käskyt voisivat olla napakampia ja vaativampia.  Olisi kuulemma koirallekin helpompi reagoida niihin. Tämän liikkeen kanssa jatketaan pysäytyksiä kiertoleikin kanssa...

5. Paikalla istuminen ja paikallamakuu
Istumisessa menin ekaa kertaa piiloon. Ei ongelmia, ainut pieni kauneusvirhe on se sama vanha, eli Rauha hieman steppaa etujaloillaan, kun palaan koiran viereen. Toistaiseksi en ajatellut siihen puuttua, katsotaan sitten kun saadaan nuo oikeat ongelmat sellaiselle tolalle. Paikallamakuu oli muuten hyvä, mutta koira nousi istumaan vasta toisella käskyllä. Se on tehnyt sen nyt kaksi kertaa peräkkäin, joten täytyy ottaa juttu tehosyyniin lähitulevaisuudessa. No, eipähän ainakaan ennakoi ;)

Tyyne

1. Seuraaminen
Tämän kanssa halusin katsastaa, missä mennään ja onko seuraamispaikka oikea Jessican mielestä. Kuulemma oli oikein mukava ja mun pitäisi nyt vaan alkaa häivyttämään sitä kättä liikkeessä pois. Ajoittain Tyyne jää hieman taakse, joten täytyy tarkkailla sitä vielä. Lisäksi mun pitäisi kuulemma tässä vaiheessa jo alkaa kieltää siitä, jos Tyyne yrittää hamuta namikättä. Eli suomeksi mun pitäisi alkaa vaatimaan mun vauvalta ihan oikeaa seuraamista hiljalleen ;) Niinpä kait, Tyyne kyllä tekee tällä hetkellä tosi kivaa seuraamista. Jee, kerrankin joku koira, jolle mä ehkä onnistun opettamaan hyvän seuraamisen...

2. Jättävät liikkeet (seiso & maahan)
Näitä katsottiin ihan pikaisesti. Me ollaan tehty näitä vielä luvattoman vähän, joten katsottiin lähinnä lyhyesti, mitä niiden kanssa kannattaa tehdä. Tässä vaiheessa olisi kuulemma jo hyvä tehdä kuuntelutreeniä, eli peruutan koiran edessä ja satunnaisesti käsken sitä eri asentoihin. Tätä en ole tehnyt vielä, joten otetaan sekin tehokuurille. Kokeiltiin myös liikkeestä maahanmenoa niin, että Tee kulki mun sivulla, mutta se ei siinä tajunnut vielä tipahtaa pelkästä sanallisesta käskystä. Täytyy siis ottaa käsiapu sivulla kulkiessa käyttöön myös tässä.

3. Luoksetulo
Tyyne pysyy hyvin paikallaan ja tulee täysiä luokse, joten halusin alkaa työstämään palasista valmista koeliikettä. Otettiin ensin yksi luoksetulo, missä palkkasin koiran lelulla juuri ennen sivulletuloa. Toisella toistolla autoin hieman kädellä koiran sivulle sen tullessa tuhatta ja sataa. Ja sehän kääntyi ihan uskomattoman ketterästi ja hyppäsi hienoon perusasentoon. Kuulemma koiran jarrutus oli ollut aika näyttävä, kun sen jalat oli sojottaneet ties mihin suuntaan liukkaalla matolla. No, ainakin tämä näyttäisi olevan pienellä työstöllä valmis liike :)

4. Noudon luovutus
Tyynen noudon luovutus on vaiheessa lähinnä siitä syystä, että sen on tosi vaikeaa tulla mun sivulle tiiviisti kapula suussa. Jotenkin se mielellään laittaa päänsä hyvin lähelle mun jalkaa kiepsahtaessaan ja sen rytmi menee ihan sekaisin, kun kapula on häiritsevästi välissä. Sain vinkiksi ottaa vaan edestä sivulletuloja, seuraamista ym. kapula suussa. Mun itse pitäisi myös olla vähemmän hätäinen noissa luovutuksissa. Sain lauantaina myös Mirkalta hyvän vinkin, että mun kannattaa tehdä korokkeen kanssa takapäätreeniä myös niin, että annan Tyynelle samalla kapulan suuhun. Eiköhän tästäkin hyvä tule, kunhan Tyyne oppii parhaan tekniikan kapulan kanssa sivulletuloon.

5. Ruutu
Toisella treenikierroksella pitikin jo käyttää mielikuvitusta, että mitäs meidän pitäisi vielä treenata. Ruutua ollaan jonkin verran tehty, joten ajattelin tsekata sen toimimisen uudessa paikassa. Otettiin ensin namialustalla ja Tyyne meni ruutuun täysiä ja empimättä. Sen jälkeen Tyynelle ei enää näytetty namin laittoa kippoon. Otettiin vuorotellen ruutuun menoa namin kanssa ja tyhjään ruutuun. Tyyne meni joka kerta täysiä ja varmasti ruudun taka-alalle. Juoksin koiran perässä palkkaamaan sen. Kuulemma Tyyne on hyvin jo sisäistänyt ruutuun menon, joten mun kannattaa nyt harventaa namin käyttöä ruudussa. Eli useimmiten voin lähettää sen tyhjään ruutuun. Harjoiteltiin myös yksi toisto ruudun loppuosaa ja se meni ihan jees. Tämä liikehän alkaa olla jo aika hyvällä mallilla, pitäsköhän välillä keskittyä saamaan noi alo- ja avo-liikkeet kasaan, niin oltaisiin valmiita tammikuussa kisakentille :D

6. Luoksetulon pysäytys
Kurkattiin meidän luoksetulon pysäytyksen treenaus. Kokeilin ensin muutaman kerran hyppysiivekkeen kiertämistä ja treenin alku menikin lähinnä sen vahvistamiseen, kun Tyyne on aiemmin kiertänyt lähinnä tolppia ja puita. Kiertoleikin kanssa pitää kuulemma muuttaa toimintatapaa. Eli itse huidon hyvinkin vahvoilla eleillä koiran kiertämään, vaikka parempi olisi opettaa se kiertämään pelkästä suusanallisesta käskystä. Täytyy siis ottaa se työn alle. Saatiin neuvoksi treenata luoksetulon pysäytystä namipalan avulla niin, että heitän ensin koiralle namin niin pitkälle, kuin se vaan lentää ja hetken päästä kutsua koira luokse. Tyyne kääntyi hienosti pallon heitosta, joten hiljalleen voisin alkaa hidastaa heittoa ja antaa ensin pysähtymiskäskyn.

7. Hyppy
Otettiin muutama toisto namialustalla hyppyä. Tyyne ei ensin ymmärtänyt, mitä siltä odotetaan ja pääsi pari kertaa kiertämään esteen. Pienen avustamisen jälkeen saatiin ipana ymmärtämään hypyn idea ja saatiin pari ihan kivaa suoritusta. Neuvoksi saatiin namialustan häivyttäminen heti kun koira tietää hyppy-käskyn merkityksen. Tällöin voin alkaa lähettämään sen hyppyyn ja heittää namin/lelun palkaksi suorituksesta jne.

8. Kaukokäskyt
Kun aikaa vielä jäi, katsottiin pikaisesti meidän kaukokäskyjen tekniikka. Tyyne tekee maahan-istu-maahan -siirtymät jo niin, että namin ei tarvitse olla kiinni kuonossa, mutta muutoin tein vielä ihan avustettuna. Tekniikka näytti kuulemma oikein hyvältä. Jatketaan ipanan kanssa myös sitä kansion päällä seisomista. Tällä hetkellä Tee on hahmottanut jo tosi kivasti sen, että kriteeri on pitää takajalat kansiolla. Vahvistan sitä vielä muutamien treenien ajan ja sen jälkeen alan tekemään siinä kaukojen siirtymiä.

9. Paikalla istuminen ja paikkamakuu
Ryhmäliikkeistä otettiin ensin lyhyt paikalla istuminen. Tämä meni Tyyneltä tosi kivasti. Ei mitään huomautettavaa. Otimme myös pitkästä aikaa paikallamakuuta ryhmässä. Tyyne on viimeiset pari viikkoa opetellut pää maassa makaamista, eikä se ole vielä täysin valmis kokopitkään paikkamakuuseen. Oltiin kuitenkin rivin reunassa ja käytin apuna myös namikippoa 1,5 metriä koiran edessä. Tyyne on kotona maannut hieman pidempäänkin odottamassa ruokaansa, joten käskin sen ensin edestä alas ja vein namin kippoon. Olin aluksi aika lähellä, mutta menin sitten kauemmaksi, kun pää tuntui hyvin pysyvän maassa. Ahnehdin kuitenkin liian pitkän ajan, joten Tyyne ehti ekalla kerralla valitettavasti kerran nostamaan päästä ennen kuin vapautin sen kipolle. Loppuaika meni hyvin ja Tee kestää jo kivasti myös sen, että seison sen sivulla. Pään alas laittaminen ei vaan tällä hetkellä tapahdu aina automaattisesti käskystä, joten täytyy lähiaikoina alkaa palkkaamaan Tyyneä useammin myös vaan alas menemisestä. Mehän ollaan viime aikoina keskitytty paljon ihan keston kasvattamiseen. Mutta edistystä on selvästi tapahtunut ja meidän paikkamakuusta tulee vielä HIANO :)

---

Treenien jälkeen käytiin kotimatkalla vielä moikkaamssa Tyynen Kamu-iskää ja Hilla-tätiä. Olipas kiva nähdä poppoota pitkästä aikaa ja täytyy kyllä sanoa, että Tyyne todellakin näyttää ihan mini-Kamulta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti