11.4.2012

Takaisin maanpinnalle...

Blogin päivitys on jäänyt taas hieman muiden touhujen varjoon. Tosin eipä tässä kovin paljoa ole tapahtunut, kun Tyynen kanssa on otettu varovaisesti selkäjuttujen takia. Käyn tässä nyt kuitenkin läpi, mitä viime aikoina on tapahtunut.

Keskiviikko 4.4
Viikko sitten keskiviikkona meillä oli Anninan nou/nomekurssin kolmas treenikerta. Tällä kertaa menimme metsään treenaamaan ja teemana oli markkeeraukset. Ensimmäiseksi tehtiin sellainen markkeerausharjoitus, missä koiran tuli käyttää markkeeraamisen lisäksi nenäänsä. Eli koirakko katsoi tavallisen ykkösmarkkeerauksen noin 20 metrin päästä. Sen jälkeen koira seuruutettiin suoraan damista poispäin noin 10 metriä ja tällä välin heitetty dami nostettiin ylös. Samaan paikkaan oli valmiiksi kaivettu hankeen yksi dami. Tarkoitus oli, että koira ei voinut suoraan katseellaan etsiä heitettyä damia, vaan nenä oli laitettava käyttöön.

Tyyne kävi koko treenien ajan aika kovilla kierroksilla ja mulla oli täysi työ saada se pysymään nahoissaan. Ensimmäinen tehtävä oli nappisuoritus aivan luovutukseen asti, missä Tyyne sähläsi palautuksessa ensin mun ohi ja taisi pudottaakin damin. Se ei myöskään malttanut kunnolla rauhoittua sivulle, vaan yritti koko ajan tepastella ympäriinsä. Mulla alkoi siinä vaiheessa nousta savu korvista ja taisin vähän ärähtää koirallekin. Siihen sain ohjeeksi rauhoittua, niin koirakin pystyy rauhoittumaan... Helpommin sanottu kuin tehty! Tyyne oli todellakin pidemmän saikuttelunsa ja autossa odottamisen jälkeen karmeassa vireessä...

Toisena tehtävänä oli sitten jo aika haastava markkeeraus. Siinä katsottiin tieltä heitto metsään ja sen jälkeen seuruutettiin koiraa noin 50m damista katsottuna sivusuunnassa tietä pitkin. Koira laitettiin sitten sieltä noutoon. Ja sama tehtiin myös peilikuvana.

Tyyne ei meinannut hahmottaa tätä harjoitusta yhtään, vaan suurin osa lähetyksistä meni ensin hauksi. En myöskään meinannut saada koiraa pois käskettyä metsästä, kun Tyyne yritti sitkeästi etsiä damia. Menin Anninan vinkistä lähemmäs koiraa kutsumaan ja tulihan se sieltä sitten. Mutta täytyy ehdottomasti alkaa taas vahvistamaan perus luoksetuloa noutotreenien yhteydessä. Tyynellä on niin suuri halu etsiä ja löytää, että kuunteleminen meinaa noissa tapauksissa unohtua.

Positiivisin asia treenissä oli se, että Tyyne alkoi tietä edestakaisin käveltäessä seuraamaan jo oikeinkin kivasti. Muutoin se oli turhan kovilla kierroksilla ja erityisesti noudon jälkeen tapahtuva sivulle siirtyminen ja siinä pysyminen olisi voinut olla hillitympää. Sain myös noottia siitä, että koiran hihnaa kaulasta pois otettaessa lenkin pitäisi olla niin iso, ettei koiran tarvitse vetäistä päätään taaksepäin. Kotimatkalla päällimmäisenä mielessä oli huono fiilis treeneistä, mutta näin jälkeenpäin ajatellen ei se nyt niin huonosti mennyt...

---
Torstai 5.4
Torstaina Tyyne kävi jälleen hieronnassa ja se oli edelleen tosi jumissa, suorastaan enemmän kuin kaksi viikkoa aiemmin. Päädyimme sitten Jennyn kanssa siihen, että varaan koiralle ajan selkäkuviin, ettei siellä vaan ole mitään luustojuttuja. Kuvissa kävimme eilen ja ranka näytti siistiltä. Samalla otimme myös viralliset lonkka- ja kyynärkuvat. Ne oli myös ok, nyt vaan odottelemme Kennelliiton lausuntoa niistä :) Tyyne ottaa toistaiseksi vielä rauhallisesti. Seuraava hieronta-aika sille on ylihuomenna. Toivottavasti sitten alkaisi paikat avautua...

---
Sunnuntai 8.4
Pääsiäisenä ehdimme hieman myös treenailemaan. Kävimme sunnuntaina Rauhan kanssa tekemässä möllitokossa voittajaluokan läpi. Se oli lähinnä tasotsekkaus, missä mennään juoksutauon jälkeen. Ja onhan sen kanssa tekemistä, hohhoijaa... Tässä selostus treeneistä:
- Paikkamakuussa tarvitsi kaksi maahan-käskyä. Muuten ok.
- Seuraamaan ei ryhtynyt ollenkaan, jotenkin se oli edelleen lukossa sen BH:n jäljiltä. Meinasin tässä hieman hermostua koiralle, kun se kuitenkin tasan tarkkaan osaa...
- Liikkeestä istuminen meni ihan ok, vähän taisi stepata etujalkoja mun ohittaessani koiraa.
- Luoksetulossa kyttäsi liikkuria ja juoksi vähän sitä kohden. Pysähtyi seisomaan hitaasti.
- Ruutuun lähetyksessä juoksi ensin luoksetulon alkumerkille. Toisella käskyllä meni ruutuun, mutta päätyi maahan tosi etualalle. Otin sen pois ja lähetin uudestaan, jolloin meni vähän yli, korjauskäskyllä ruudun keskelle. Lopussa seurasi taas huonosti ja ei meinannut istua lopun perusasentoon.
- Hyppynouto ja metsku meni hyvin. Metskussa taisi luovuttaa aavistuksen vinossa.
- Tunnari oli MAHTAVA! Hyvä rauhallinen haistelu ja oma nätisti sivulle. Ihan vähän pyöritteli kapulaa palauttaessaan, mutta ei se mitään. JES!
- Kaukoissa liikkuri seisoi koiran takana tosi lähellä ja Rauha otti siitä jostain syystä tosi paljon häiriötä. Kuikuili taakse koko ajan ja jouduin antamaan ylimääräisiä käskyjä. Koira eteni suunnilleen oman mittansa verran, eli liikaa, mutta toisaalta se ei kuitenkaan kävellyt tällä kertaa askelia mua kohden. Luulen, että tämä oli kaikesta huolimatta edistystä tässä liikkeessä.

Kokonaisuutena täytyy todeta, että toisille koirille treenitauko ei vaan tee hyvää... No, nyt alkaakin sitten ankara treenikausi! Sain eilen vahvistuksen, että Rauhalla on kisapaikka 6.5 Helsinkiin. Eli vähän vajaa kuukausi aikaa pistää koira pakettiin. Ei pitäisi olla mahdotonta. Seuraamista ja kaukoja työstetään erityisesti...

---

Su-iltana kävimme Lotan kanssa Heurekalla tokoilemassa. Mulla oli myös varis mukana, mitä näytin pitkästä aikaa punaisille. Rauha teki vähän seuraamista ja höntsäili kaukoja. Ja saihan se tuoda mulle pari kertaa vaakunkin. Ja tehtiin myös hieman linjaa häiriöillä. Koira meinasi vähän kaartaa banaanina vasemmalle, mutta pienen motivoinnin jälkeen muisti muistipaikan kauempana.

Tyyne sai tehdä liikkeestä seisomista etupalkalla, kun se meinaa kääntyä mua kohti ohittaessani koiraa. Lisäksi se teki ihan pientä pätkää seuraamista, missä se työsti itseään ihan hyvin huolimatta jumeista. Tehtiin vielä noudon luovutusta läheltä, missä luovutuspaikka ei ole ihan varma. Lopuksi Tyyne sai tuoda mulle läheltä pari kertaa damin ja sitten ensin kantaa varista. Kantamisen jälkeen kakara sai tuoda vaakkua mulle lähipuskasta pari kertaa. Ekalla kerralla se meinasi jäädä puuhailemaan linnun kanssa, jolloin lähdin koiraa karkuun. Tämä toimi ja toisella kerralla se lähti välittömästi palauttamaan.

---
Maanantai 9.4
Maanantaina kävimme vielä Marin ja Gerin&Stellan kanssa nomeilemassa. Treenasimme pienellä kentällä, sillä pellot olivat vielä niin lumisia. Rauhalle tehtiin markkeerauksia hankeen, ensin ykkösiä ja lopuksi pari kakkosta. Seuruutin koiraa aina heittojen jälkeen jonkin verran sivusuunnassa ennen lähettämistä. Ennen vikaa kakkosta kävin viemässä sivuun muistidamin. Teimme vikan kerran niin, että otin ensin toisen kakkosesta ylös, sitten lähetin koiran muistidamille ja sen jälkeen otin toisen damin ylös. Se onnistui, mutta Rauha lähti vikalle damille hieman rauhallisemmin, eli selvästi se hieman pohti tilannetta. Huomasin myös, että Rauha kääntyi aina katsomaan markkeerausta kohti siinä vaiheessa, kun itse kiinnitin katseeni oikeaan suuntaan. Ehkä se on hiljalleen oppinut ottamaan apuja minun katseestani, hienoa!

Tyyne sai tehdä tylsää nome-seuraamista kenttää ympäri Gerin kanssa, koska se kävi taas aika kuumana ja toisaalta eipä tuon selän kanssa muutenkaan paljoa uskalla tehdä tällä hetkellä. Seuruutin koiraa siis damien yli ja välillä kävin itse nostelemassa niitä jne. Yhden damin Tyyne sai hakea, kun oli rauhallisesti. Tämän jälkeen otimme edellispäivän variksen ja Mari sai viedä sen Tyynen näkemättä metsikköön. Tyyne näki, kun Mari lähti linnun kanssa ja sekös nosti taas kierroksia ja odotusarvoa. Rauhoittelin sitä hetken ja sen jälkeen toin sen takaisin ja pistin hakuun. Tyyne löysi variksen tosi nopeasti ja nosti sen välittömästi ylös. Sen jälkeen itse reagoin hieman myöhässä ja lähtin hieman juoksemaan karkuun. Palautus olikin sitten aika ruma, kun kakara jäi monta kertaa pyörittelemään lintua ja taisi se sitä vähän tapporavistaakin. Ilmeisesti energia ja tarmo vaan purkautui siihen palautukseen, kun sitä ennen Tyyne ei ollut päässyt juuri noutamaan. Otettiin vielä pari palautusta läheltä ja ne tulivat kyllä suoraan ja nopeasti käteen. Palautuksen vahvistamista siis vaan!

---
Tiistai 10.4

Rauhan nome-kurssin toinen kerta oli Espoossa. Aloitimme malttitreenillä parkkipaikalla. Siinä Rauha oli muuten ihan rauhallinen, mutta loppuvaiheessa jokainen koira sai noutaa damin muiden koirien edestä ja siinä mulla oli täysi työ pitää Rauha hiljaisena. Toisten noutamisen katseleminen on tuolle kyllä tosi vaikeaa! Malttitreenin jälkeen siirryimme pellolle, missä teimme ensin yhden muistipaikan pellon reunaan. Pellolla oli vielä lunta hieman toistakymmentä senttiä ja se oli aika raskas koirien juosta. Teimme ensin pari pitkää markkeerausta noin 90astetta muistipaikasta. Sen jälkeen koira piti laittaa linjalle. Markkeeraukset sujuivat Rauhalta ongelmitta, mutta linjalle se ei meinanntu millään edetä. Matkaa oli kyllä paljon, sanoisin että joku 80 metriä. Olisin kuitenkin viime kesän treenien perusteella olettanut, että Rauha olisi edennyt dameille ihan ongelmitta. Ensin se kääntyi kyselemään noin 15m jälkeen ja toisesta eteen-käskystä se eteni suoraan noin puoliväliin, minkä jälkeen se kaarsi viistosti vasemmalle väärään kohtaan pellon laitaa. Sieltä mä sitten kutsuin koiraa takaisin ja menin aina vaan lähemmäksi. Jostain 30m päästä sain lopulta koiran etenemään suunnilleen ohjausreittiäni ja se löysikin damin alueelta.

Seuruutin Rauhaa noin 15m kauemmas ja lähetin uudestaan samaan muistipaikkaan. Ja JÄLLEEN sama juttu, koira jäi kyselemään ja meinasi kaartaa väärään paikkaan. Hieman lähempää sain sen sentään uudestaan alueelle.

Lopuksi otimme vielä markkeerauksen, mikä onnistui sentään odotetulla tavalla. Tosin koirasta näki, että sen kunto meinasi loppua kesken pellolla juostessa, sen verran vauhti oli jo hyytynyt. No, onneksi ulkona alkaa olla pyöräkelit, niin päästään aloittaman kunnonkohotusprojekti ;)

Rauhan ohjausongelma tuntui siltä, että koiran luotto minun ohjaukseeni on edelleen vähän hukassa. Täytyy nyt suosiolla helpottaa ohjauksia ja tehdä paljon tosi pitkiä ja motivoituja linjoja. Eli takaisin maanpinnalle ;)

---
Keskiviikko 11.4

Tänään meillä oli tokon hallitreenit. Molemmat punaiset olivat pitkästä aikaa mukana. Tyynen kanssa teimme taas hieman varovasti juttuja, kun en tiedä miten kipeitä koiran jumit ovat. Teimme liikkeestä seisomassa pysymistä etupalkalla. Tosin siinä huomasin, että pysähtyminen oli vähän epävarma välillä. Tyyne kuitenkin pysyi hyvin paikalla ja sai palkan alustalle eteensä. Palkan antoi avustaja, jotta minä en ole se, jonka liikkeitä kannattaa seurata. Tyyne teki myös noudon luovutuksia, missä se taas meinasi tulla vähän yli joka kerta. Varsinkin jos koiralla on yhtään vauhtia tullessa. Lopuksi Tyyne teki vielä avo-kaukot, joiden aikana hallissa oli paljon hälinää. Vähän tytsyn pää pyöri, mutta se teki siitä huolimatta vaihdot ihan ok. Ohjaaja olisi kyllä saanut olla merkeissään ja käskyissään selkeämpi....

Rauhan teema tänään oli häiriöiden sieto. Se on viime kisoissa ottanut liikkureista ja tuomareista turhan paljon häiriötä, joten sitäkin täytyy treenata erikseen. Teimme ensin pari luoksetuloa, missä pysäytin koiran, kun se ei vilkuillut avustajaa. Rauha ei vilkuillut, mutta ekalla kerralla se pysähtyi huonosti. Siitä palautus alkuun. Tämän jälkeen teimme ensin häiriökontaktia niin, että Tiina hillui ja vingutti Rauhan vinkupalloa meidän ympärille. Se oli alkuun Rauhalle supervaikeaa, mutta se tsemppasi tosi paljon ja pystyi jo aika hyvin pitämään katsekontaktin häiriöstä huolimatta. Tein myös pätkiä seuraamista häiriön kanssa. Sen jälkeen Rauha sai seurata, mutta siihen tarvitsee selvästi hihnan ja paremmat namit. Nyt seuraaminen oli sellaista hömpötys kontaktikävelyä. Mihin meidän mukava seuraaminen on oikein kadonnut?! Lopuksi Rauhan kanssa tehtiin vielä kaukoja häirittynä. Jäin ihan parin metrin päähän koirasta, mutta Tiina sai kunnian hyppiä ja heilua koiran selän takana suorituksen ajan. Rauha ignoorasi Tiinan superhyvin ja teki nättejä vaihtoja. Palkkailin heittämällä namin koiralle :)

---

Huh, tulipas tästä pitkä selostus. Jaksoikohan kukaan lukea tänne asti..? Ja omasta mielestäni kun me ei olla juuri edes treenattu viime aikoina :D Kisakalenterikin alkaa muuten täyttyä hiljalleen. Nyt on molemmille punaisille tokokoepaikka, Rauhalla on viikon päästä näyttely ja Tyynen olen ilmoittamassa ainakin Uudenmaan Ohjukseen, joka on epävirallinen koe nuorille noutajille. Tokokoulutuksia on tulossa huhti-toukokuulle paljon. Tyyne menee Korrin Riitan kisaavien kurssille ja siihen päälle meillä on tollereiden sm-tokojoukkueen valmennuskertoja tulossa useita :)

1 kommentti: