27.4.2012

Damit alkavat löytää sulavaan metsään

Viikko on taas vierähtänyt nopeasti ja kummasti blogin päivittyminen jäänyt jälleen muiden asioiden varjoon... No, käydään sitten taas päivä kerrallaan läpi tapahtumat (sen mitä vielä muistan) edellisen päivityksen jälkeen.

Ti 17.4
Koirien vapaailta :) 

Ke 18.4
Koiviksen tokotreenit. Tyyne teki liikkeestä seisomista, jossa oli tarkoitus keskittyä siihen paikalla pysymisvaiheeseen. Treenin myötä jouduin kuitenkin toteamaan, että ihan sitä pysähtymistä täytyy vahvistaa paljon. Lisäksi teimme seuraamista (ihan ok) ja noutoa, jossa luovutus on edelleen vähän mitä sattuu... Paikallamakuussa mukana oli Tyyne, joka yritti tipahtaa maahan paljon aiemmin kuin käsky tuli. Täytyy alkaa kiinnittää tähän huomiota.

Rauha pääsi hommiin vasta 5 min ennen treenivuoron loppumista :( Tein sen kanssa sitten kaukojen alkua jokusen kerran ilman varsinaisia siirtymiä. Lisäksi teimme hieman seuraamista. Se tuntui taas vähän vetelältä, mutta ainakin koira seuraa!

Treenien jälkeen kävin vielä koirapuistossa juoksuttamassa laumaa ja sen jälkeen tein Tyynelle huiman kahden damin haun puiston viereiseen pusikkoon. Jätin koiran istumaan ja kävin viemässä damit (heitin niin kauas kun jaksoin) piiloon. Sen jälkeen seuruutin Tyynen pois paikalta ja tein sille pari kertaa "namiruudun", eli heittelin koiran eteen 1x1m alueelle muutaman namipalan, jotka se sai syödä. Tämä tuntui rauhoittavan koiran vireen miellyttävälle tasolle, joten palasin rauhallisesti seuruuttaen ruudun reunalle ja pistin Tyynen töihin. Se teki intensiivistä ja nopeaa työtä, mutta hiljaa ja keskittyneesti :) Namin etsiminen täytyy kyllä pistää korvan taakse rauhoitusmetodina :)

To 18.4
Allekirjoittanut pakkasi koirat suoraan töistä tultuaan autoon ja lähti ajamaan kohti Kirkkonummea ja Anninan nou/nome-treenejä. Meillä oli neljän muuun Ainstainin omistajan kanssa treffit tuntia ennen treenipaikan lähellä ja vedimme näille muille kisanomaisesti alokasluokan liikkeet läpi. Aika loppui siinäkin jo kesken, joten Tyynen kanssa jätimme tokoilut väliin.

Illan nome-treenien teemana oli hakuruutu. Kaikki kävivät kävelemässä alueella pitkin poikin, ettei ruudussa varmasti ollut mitään selviä hajujälkiä koirille kuljettavaksi. Tämä oli käytännössä myös se koiran motivointi alueelle. Sain Tyynen vireen taas suhteellisen sopivaksi tekemällä sille namin etsintää hieman ja odotellessa se muutenkin rauhoittui aika mukavasti.

Ruutu oli kohtuullisen iso ja syvä. Siellä oli muistaakseni noin 12 damia. Ensimmäisellä lähetyksellä Tyyne karkasi hakuun ennen noutokäskyä, mutta en kutsunut sitä takaisin (oletan sen tietysti alkavan vinkua Rauhan tapaan, jos sitä prässää siitä). Tästä tuli heti noottia ;) Hurjasta vauhdista huolimatta kakaralla tuntui olevan nenä mukavasti auki ja dameja tuli tasaisesti mulle käteen. Vähän jouduin muutaman kerran huhuilemaan, kun haku meinasi damin ylösoton jälkeen jäädä koiralla vielä päälle. Huomautuksen jälkeen palautus oli kyllä suoraviivaista ja Tyyne alkaa tosi mukavasti luovutuksen jälkeen singahtamaan automaattisesti sivulle.

Sain noottia myös siitä, kun yritin ensimmäistä damia jemmata jonnekin kivelle, että mun pitää kasata ne selkäni taakse maahan. Hyvä huomio, sillä Rauhan kanssahan mä kasaan kyllä noudetut damit ja riistat maahan. Tyyneä ne häiritsivät joskus pentuna ja asian opetteleminen on vaan jäänyt roikkumaan. Tosin eipä ne noudetut damit nytkään Tyyneä häirinneet siinä takana.

Haun päälle jäämiseen sain sellaisen vinkin, että koiralle kannattaa tehdä yhden damin haku niin, että dami on jossain vaikeassa paikassa, jota koira joutuu todella etsimään pitkään ja intensiivisesti. Sitten heti kun sillä on dami, niin kutsun koiraa ja mulla on houkuttimena toinen dami tai esimerkiksi pallo. Välillä koiralle voi antaa houkuttimen palkaksi ja välillä ei. Lisäksi oli puhetta siitä, että tollereilla on usein juuri haku se heikoin lenkki. Sitä kannattaa harjoitella paljon niin, että ruudussa on PALJON haettavaa ja koira myös usein pistetään hakemaan MONTA damia, jotta se oppii menemään ruutuun aina vaan uudestaan ja  uudestaan.

Tyyne toi tällä kertaa 5-6 damia. Itse en uskaltanut ottaa enempää, kun koira teki siihen asti niin mahtavaa työtä. Se lähti joka kerta ruutuun täydellä innolla ja haki dameja niin ruudun etu- kuin takalaidastakin. Ensi kerralla voisikin sitten haetuttaa ehkä vähän useammankin... Muutkin sisarukset tekivät kaikki tosi kivaa hakua. Kaikki etsivät hyvin ja toivat löytämänsä damit ohjaajilleen. Mukavat treenit :)

Pe 20.4
Töiden jälkeen lähdin viemään Rauhaa Sipooseen Tiinan ja Mallan luokse. Lenkkeiltiin vähän kyllä, mutta mitään treenailua (mitä muistaisin) ei juuri harrastettu.

La-su 21.-22.4
Allekirjoittanut vietti viikonlopun Forssassa. Lauantaina oli tollerikerhon kasvattajapäivät ja sunnuntai kului kokoustaessa ja tollerien ihanneluonneprofiilia laatien. Sunnuntaina mun kokoustaessani Rauha käväisi Tiinan kanssa Kouvolan ryhmänäyttelyssä ja sai EH:n Kirsi Niemiseltä.

Ma 23.4
Rauhan nome-treenit jatkuivat taas muutaman viikon tauon jälkeen. Tällä kertaa koira tuntui olevan paljon edelliskertaa paremmin mukana, vaikka allekirjoittanut myöhästyikin paikalta kalenterin huolimattoman katsastamisen takia. Jatkoimme edellisviikon tapaan ohjauksilla. Ensin kurkkasimme pillipysäytykset läpi siten, että pellon laitaan jätettiin muistidami, seuruutettiin koiraa jonkin matkaa ja jätettiin istumaan selkä damia kohti. Sitten koiraa kutsuttiin vastakkaiseen suuntaan, pysäytettiin se puolivälissä pillillä ja sen jälkeen lähetettiin taakse. Itse sain noottia merkeistäni, koska jostakin syystä pillipysäytyksen käsimerkin jälkeen laskin käden alas. Rauha teki homman muuten ihan ok, mutta valui kyl vähän pysäytyksessä ja lisäksi taakse lähetyksessä se vinkaisi.

Seuraavaksi teimme pellolle keskituppoon porukalla muistipaikan, jonne ensin teimme suorat ohjaukset. Tämä meni ongelmitta. Sitten teimme markkeerauksen noin 90asteen kulmaan ohjauspaikkaan nähden. Tämän jälkeen yhdistimme treenin niin, että ensin koira katsoi markkeerauksen, sen jälkeen se käännettiin ja lähettiin ohjaukseen. Ja ohjauksen jälkeen otettiin vielä markkeeraus ylös. Rauha teki tehtävät tosi kivasti. Markkeerauksista molemmat sattuivat vielä tippumaan ojaan, mutta hyvin Pörrö löysi nekin. Se oli myös hiljaa. Sain noottia siitä, että kääntyminen markkeerauksesta ohjausta kohti olisi voinut olla sulavampi. Joo, se on ihan varmasti totta, kun lähinnä tönin koiraa vasemmalle, kun eihän se niin sulavasti mihinkään peruuta...

Kokonaisuutena kivat treenit, joissa kiinnitettiin huomiota merkkien selkeyteen ja pieniin tärkeisiin yksityiskohtiin. Se motivoi allekirjoittanutta ottamaan nyt työn alle kakarakoirallekin ne pillipysäytykset ja suunnat sun muut lähitulevaisuudessa.

Illalla kävin vielä Tyynen kanssa iltatreenilenkillä lähipelloilla. Jätin ensin yhden damin erään puron taakse puskaan, jonka jälkeen jatkoimme lenkkiä. Pari peltoa myöhemmin vein peltotietä pitkin muistidamin yhdessä koiran kanssa noin 50m matkan päähän. Tämä otettiin lähes heti ylös, mikä aiheutti koirassa vinkaisun. Sen jälkeen vein damin uudelleen samaan paikkaan ja jatkoimme taas lenkkiä.

Vähän matkan päässä oli pieni hiekkakenttä, jolla tokoilimme hieman. Tein jääviä, joissa sain todeta liikkeestä maahanmenon olevan ihan onneton (eli koira ei useimmin edes reagoi käskyyn). Lisäksi totesin, että koira näköjään pysähtyy luoksetulossa jos annan sille käsimerkin suullisen käskyn sijasta. Siihen siis vaihdetaan vaihteeksi. Tyyne oli aika kierroksilla treenatessa, joten keskityin pääosan ajasta saamaan koiran oikeaan vireeseen.

Kotimatkalla syötin ensin nameja maasta ennen ensimmäisen muistidamin noutamista. Nyt Tyyne oli hiljainen ja intensiivinen. Se juoksi täyttä vauhtia epäröimättä koko 50m matkan muistidamille :) Loppulenkistä otimme vielä haulla ylös toisen jemmatun damin. Sitä Tyyne joutui etsimään hetken (ehkä melkein minuutin :D ), mutta koira teki noinkin pienellä motivoinnilla intensiivistä työtä ja palautti damin hyvin.

Ti 24.4
Töiden jälkeen Vectran nokka osoitti taas vaihteeksi Kirkkonummen suuntaan. Tyyne jälleen vain mukana ja teemana tietysti hieronta. Jenny sai vihdoin auki muutaman selkeän kipupisteen Tyynen selästä ja se tuntui rentouttavan koiraa ihan välittömästi!

Ke 25.4
Koiviksen tokotreenit jälleen vuorossa. Tyyne teki kisamaisesti liikkeestä maahanmenon, luoksetulon, liikkeestä seisomisen, noudon ja kaket. Muistaakseni nämä meni ihan ok, tosin maahanmenossa tein kaksi toistoa, kun ekalla koira haaveili. Lisäksi luoksetulossa ensimmäisellä toistolla loppuosa oli tosi hämmentynyt. Nouto meni suht ok ja kaukot hienosti :)

Rauha teki seuraamista hihnassa. Tehtiin vähän kaikkia käännöksiä, mutta sitten totesin täyskäännöksen olevan erityisen vetelä ja otin sitä sitten intensiivisellä palkkauksella. Sen jälkeen teimme kaukoja niin, että peruutin koiran jättämisen jälkeen ja Rauhahan teki tosi kivasti! Lopuksi vielä pari tunnaria, joista ekalla kerralla Rauha lähti tunnaririviltä tsekkaamaan jotain ihan muuta paikkaa ?! Se oli sitä ennen jo ottanut oman hetkeksi suuhunkin. Toisesta käskystä meni ja toi oman ok. Toistettuna uudella kapulalla teki hyvin. Kapuloita oli nyt noin tusinan verran.


Treenien jälkeen kävimme vielä Haltialassa lenkillä Tuomaksen, Ansan & Unon kanssa. Ennen lenkkiä kävin tekemässä Tyynelle laahausjäljen kestokanilla ja se meni hienosti. Koiran siis pitäisi osata ainakin jäljestää...


To 26.4
Koirien vapaapäivä :)

Tänään onkin vuorossa Tyynellä tollerikerhon toko-sm-joukkueen valmennus. Lisäksi mulla on varis sulamassa, joten jotain riistajuttujakin olisi tarkoitus tehdä tässä lähipäivinä. Allekirjoittanut kun meni ja laittoi sellaisen ilmoittautumisen alkukesälle, että jotain tarttis tehdä... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti