12.9.2010

Tokokisoissa ja agilityn tehovalmennuksessa

Tänään oli se päivä, kun korkkasimme voittajaluokan tokossa. Olin aiemmin kesällä jopa itse ehdottanut, että pitäisikö meidän kasata joukkue pm-kisoihin. No, sain sitten kuukausi sitten kuulla, että joukkue saadaan. Tällöin alkoi armoton treenaaminen, vaikka ajatus voi-liikkeiden valmiiksi saamisesta tuntuikin ihan mahdottomalta... Kisaamaan menimme kuitenkin sillä asenteella, että mennään tsekkaamaan tämänhetkinen tilanne, eikä oteta sen enempää paineita tuloksesta. Olen viimeiset 1,5 viikkoa keskittynyt lähinnä kaukokäskyjen epätoivoiseen hinkkaamiseen, koska onnistuin kesällä saamaan ne niin jumiin, ettei Rauha tehnyt niitä kuin ihan mun edessä. Kauemmas mentyäni se meni heti epävarmaksi ja alkoi hiipimään luokse tms. Muita liikkeitä emme tästä syystä juurikaan ehtineet valmistelemaan (ja se kyllä näkyi).

Tuloksemme oli odotettu VOI0, pisteitä 128,25. Liikekohtaiset selitykset:

1. Paikalla makaaminen 7,5
Rauha ennakoi maahanmenon liikkurin käsky-sanalla (tätä tuomari ei tosin nähnyt). 4 minuutin makuun aikana se oli onnistunut kääntymään melkein poikittain rivissä. Tosin makasi edelleen. Palatessani koiran luokse, se liikehti rauhattomasti hieman, ja meinasi nousta välittömästi perusasentoon (tiesi, etten ollut kovin tyytyväinen).
Ihan uusi juttu, tähän asti tuo ei ole koskaan vaihtanut edes lonkka-asentoon paikallamakuussa :O Pitäsiköhän mun alkaa käyttää jotain namikuppia tms. apuna tässä liikkeessä... Jessican koulutuksessahan se oli kuulemma haistellut maata mun ollessa piilossa.

2. Seuraaminen taluttimetta 7
Perusseuraaminen oli tänään tosi nättiä. Se oli just sopivan lähellä, eikä edistänyt. Mutta ne askelsiirtymiset... Vasemmalle käännöksiä paikalla me ei olla juuri tehty, ja ei ollut ylläri, että koira oli niissä "hieman" pihalla. Lisäksi se edisti juoksussa. Tätäkin on hinkattu, ehkä se joskus vielä malttaa.

3. Istuminen seuraamisen yhteydessä 6
Liikkeenohjaaja kysyi, onko ohjaaja valmis. Vastasin valmis, jolloin koira tipahti maahan. Tästä loppuliike meni täydellisesti. Kylläpäs täällä voittajassa sakotetaan "pienestä"...
Toi alkaa olla ihan sika ennakoimaan! Täytyy alkaa vaan enemmän sotkemaan sen kuvioita ja mielikuvia liikkeistä...

4. Luoksetulo 7,5
Alku ok. Kutsusta lähti sopivaa vauhtia. Seisomaan pysähdys oli vähän löysä. Maahan meni hyvin ja lopun perusasento ok. Tämä liike alkaa sentään hiljalleen toimia, pysähtyi kuitenkin paremmin, kuin alkukesästä :)

5. Ruutu 0
Huoh. Aloitimme toisen kehän tällä liikkeellä. Ekalla lähetyksellä koira juoksi jonnekin ruuduun suuntaan. Pysähtyi, toisella lähetyksellä löysi ruudun, mutta idiootti ohjaaja huusi seis-käskyn ihan väärään aikaan. Kolmannella käskyllä se oli ruudussa. Sit se seistä pönötti siinä aikansa, kunnes tajusin, ettei mua käskytetä laittamaan koiraa maahan. Käskin, lähdin liikkeelle. Juuri ennen, kuin mun olisi pitänyt käskeä koira seuraamaan, se tuli jo vierelle hillumaan.

Liikkeen opetus. Ohjaaja ei osaa ruutua, eikä osaa käskyttää koiraansa. Ruudun loppuosaa olemme harjoitelleet vaan vähän, joten eipä ihmekään, että ennakoi tulemista. Eipä me olla vielä paljoakaan harjoiteltu ruudussa pysymistäkään...

Positiivista tässä oli kuitenkin se, että sain koiran ruutuun, vaikkakin turhan monella käskyllä :)

6. Noutaminen esteen yli hypäten 0
Sanoin tuossa alkuviikosta kaverille, että mä varmaan annan koiralle yhden lisäkäskyn siinä vaiheessa, kun sillä on kapula suussa (hyppy). Se on treeneissä toiminut ihan hyvin, mutta välillä se on yrittänyt kiertääkin palauttaessaan. No, enpä saanut suutani auki, ja komeasti kiersi esteen palauttaessaan... Pöh, kasi olis kyllä ollut huomattavasti kivempi kuin nolla :(

7. Metalliesineen noutaminen 7
Alku meni hyvin. Palauttaessaan Rauhaa rupesi ällöttämään metalli n. metri ennen mua, ja se hipsaisi ihan naurettavan vinoon perusasentoon kapulan kanssa. Noita luovutuksia täytyy vaan vahvistaa lisää, tolla on aivan liian vahvasti selkäytimessä suoraan käteen palauttaminen, mikä sille on opetettu nome-puolella...

8. Tunnistusnouto 0
Tämä liike hirvitti mua etukäteen eniten, koska se on ollut meille treenitilanteissakin tosi vaikea. Rauha kuitenkin lähti suht sopivaa vauhtia kapuloille, otti oman suuhun. Tiputti hetkeksi ja haisteli muita. Otti oman uudestaan ja "toi" mulle. Luovutusta en ole paljoa viime aikoina ottanut, ja niinhän siinä kävi, että koira jäi mun viereen seisomaan ja pureskelemaan kapulaa. No, mulle pääasia oli kuitenkin se, että oma kapula tuli. Muu on sitten hienosäätöä ;)

9. Kauko-ohjaus 0
Alku ok. Eka maasta istumaan nousu vaati toisen käskyn. Sen jälkeen koira jopa teki loput asennonvaihdot ihan kivalla tekniikalla, ei juuri edennyt. Vikana oli istumasta maahan -siirtymä, jota ei tehnyt.

Siihen nähden, että puolitoista viikkoa sitten liike oli ihan jäässä, toi suoritushan oli meille tosi hyvä. Enhän mä tosiaan ole juurikaan pystynyt ottamaan kaukoja täyspitkältä matkalta viime aikoina. Mutta tosi nopeasti se liike on nyt edistynyt, joten eiköhän me ensi kisoissa saada tästä jo pisteitäkin :)

10. Kokonaisvaikutus 8/8,5
Mujusen kommentti oli, että koiralla on kiva vire ja into tehdä asioita, mutta tekniikkaa tarvitaan vielä lisää. Ja niinhän se on!

--
Kokonaisuutena olen tyytyväinen kisaan, vaikkei me kovin paljoa pisteitä kerättykään. Parasta päivässä oli kuitenkin se, että kisanomainen treenaaminen ja oikean viretilan etsiminen oli mitä ilmeisimmin tuottanut tulosta. Rauha oli koko kisan ajan juuri sopivassa vireessä tokoilemaan. Uskalsin jopa hieman leikittää sitä pallolla ennen kehään menoa, koska se oli niin keskittynyt tekemiseen.

-------------

Eilen meillä oli agilityn kisavalmennusta ulkopuolisen kouluttajan (Nina Franzi) hoteissa. Rata oli melko simppeli, ja tehtiin se Rauhan kanssa heti ekalla kerralla melko varmasti. Jäätiin kuitenkin aluksi jumiin kolmannelle esteelle, mikä oli kepit. Kahden hypyn suoran jälkeen neiti ei malta sukeltaa pujotteluun, ja itse olen vielä tosi jäykkä ohjaamaan koiraa oikealla pujottelussa. Keppitreeniä siis tarvitaan lisää vielä paljon. Tosin koira haki ekaa väliä sitten ihan hyvin niin, että jättäydyin taaemmas ja annoin sen hoitaa itse sisäänmeno.

Päivän teemana oli ihan peruskäännökset. Treenasimme yksittäisillä esteillä persjättöjä, takanaleikkauksia ja valssaamista. Sain todeta, että persjättö voipi olla meille oikeinkin tehokas ohjaustapa, jos vaan ehdin sen tekemään. Muutoin mun kannattaa jatkaa takanaleikkauksia, koska niiden avulla Rauha kääntyy oikein mukavasti. Harjoittelimme myös ennakoivaa valssia ja viskikäännöstä. Ennakoiva valssi on jotain, mitä mun pitää alkaa tekemään useamminkin. Tässä yhteydessä Nina totesi myös, että mun kannattaa tehdä Rauhan kanssa enemmän hyppytekniikkaharjoituksia, joissa häiritsen koiraa erilaisilla ohjausliikkeillä kesken ilmalennon. Luultavasti tästä syystä meiltä tippuu joskus yksittäisiä rimoja alas. Viskikäännös meni suht ongelmitta, mutta sellaisiakin täytyy treenata useammin, koska tuo ei irtoa vielä kovin kaukaa eteen vinolle esteelle.

Lopuksi saimme vielä tehdä radan uudestaan. Olin tällä kertaa hieman täsmällisempi, ja rata meni sujuvammin, kuin ensimmäiset yritykset. Sain vinkiksi opettaa koiralle ennakoiva käsky ennen putkea, mikä kertoo, mennäänkö putken jälkeen suoraan, vai käännytäänkö jyrkästi. Nythän Rauha jää kyselemään multa, että minne mennään, eikä se jatka suoraan ilman ajoissa olevaa ohjaajaa.

Sain myös hyviä vinkkejä siihen, kuinka mun kannattaa alkaa parantamaan meidän juoksupuomia. Taidanpa alkaa opettaa tuolle tassukosketusta puomin alastulokontaktin jälkeiselle hiekalle.

Kokonaisuutena kiva päivä. Vähän jäi harmittamaan, että haastavammat ohjauskuviot oli varattu tälle päivälle, mutta tuostakin sai jo ihan mukavasti irti asiaa. Koira on kuulemma hyvä, joten pitääpä sitä kait jossain välissä alkaa treenata agilityakin vähän enemmän ajatuksella...

-----

Rauha vaikuttaa tällä hetkellä siltä, että sen juoksu voi alkaa hetkellä millä hyvänsä. Ensi vkonloppuna olisi vuorossa wt- nome- ja agilitykisat, mutta suhtaudun toistaiseksi hyvin skeptisesti siihen, että juoksu ei alkaisi vielä siihen mennessä.

Juoksun alkaminen tarkoittaa treenitaukoa, ja toivottavasti myös mammalomaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti