15.9.2010

Takaisin maan pinnalle

Tänään meillä oli vuorossa rokotus Hyvinkäällä. Tämän jälkeen menimme tapaamaan Maijaa ja punakuonoja treenaamisen merkeissä.

Teimme aluksi laajan hakuruudun, jonne veimme 11 damia. Ensin Melli haki sieltä neljä damia. Tein Rauhan kanssa seuraamista hieman kauempana, jotta saan kierroksia alas. Tämä toimikin ihan kohtuullisen hyvin. Jouduin kuitenkin kerran palauttamaan Rauhan takaisin paikalle, kun se lähti hiipimään perääni mennessäni katsomaan Maijan ja Mellin tilannetta. Ajoin Rauhan vihaisena takaisin paikalle (koska se tietää tasan tarkkaan, mitä pitää tehdä!), ja se sai olla käskyn alla jonkin aikaa, ennenkuin seurautin sen lähetyspaikalle. Loput damit Rauha haki vuorotellen Vienon kanssa. Haku meni hyvin. Rauha tosin haki selkeästi pidempään dameja, kuin Vieno, joten en tiedä, juoksiko se hieman nenä kiinni, vai mikä oli syynä. Haku eteni kuitenkin koko ajan, ja joka lähetyskerralla sain damin. Viimeistä haettiinkin sitten ihmisvoimin, kun Vieno ei sitä meinannut löytää. Tässä vaiheessa Rauha sai toistaa aiemman paikallaistumis-harjoituksen, ja tällä kertaa pysyi oikein hyvin ;)

Tämän jälkeen siirryimme erään lammen rantaan. Alkuperäinen tarkoitukseni oli harjoitella rannan suuntaisia vesilinjoja, mutta pehmeän rannan takia siitä tuli lopulta enemmän "älä ui suorinta tietä rantaan" -harjoitus. Ensimmäisellä lähetyksellä Rauha meinasi oikaista rannan kautta lähelle damia. Sain sen kuitenkin takaisin, ja toisella lähetyksellä lähti uimaan alusta asti. Palatessa se yritti kaartaa heti rantaan, mutta Maija oli skarppina ärähtämässä koiralle. Tämä tehosi juuri toivotulla tavalla, ja saatiin työllä koira tulemaan rantaan ihan mun läheltä. Lopussa se tosin roiskaisi vesidamin mun jalkoihin ja ravisteli. Seuraavilla kerroilla menin kyykkyyn ja kutsuin heti sen noustessa rantaan, ja dami palautui käteen asti. Otimme siis pari lisämarkkeerausta samaan kohtaan, ja näillä kerroilla Rauha lähti uimaan heti mun edestä rannasta ja palasi suoraviivaisesti turhia kikkailematta. Jesh :)

Illalla meillä oli vuorossa märkääkin märemmät tokotreenit. Otin aluksi noudon perusasentoon palautuksia niin, että palkkasin välittömästi oikeasta palautuspaikasta pallolla. Rauha oli tästä hieman pihalla, eikä vielä yhdistänyt nopeaa sivulletuloa megapalkkaan. Sain kuitenkin onnistuneita suorituksia, joten täytyy jatkaa tästä ensi kerralle. Yksi tärkeä työn alla oleva asia on siis noudon loppuasento ja sen varmuus. Nythän se on vähän hidas, eikä tule "automaattisesti". Tein harjoitusta sekä metallilla, että puukapulalla. Hyppykin pääsi kuvioihin muutamaan toistoon. Tämän jälkeen otimme yhteisen paikallamakuun. Rauha yritti taas käsky-sanasta painua maahan, jolloin ärähdin sille jälleen kerran. Muutaman turhan liikkurin käsky- ja maahan- häiriösanan jälkeen laitoin sen maahan, ja loppuosa liikkeestä meni ongelmitta. Lopun perusasentoa ei enää sikaillut.

Tämän jälkeen kaveri toimi meille apuna kontaktiharjoituksessa, jossa Rauhan tuli istua mun sivulla kontaktissa, vaikka vieressä käsketään istu, maahan tänne, juostaan ohi, heitellään palloa koiran edessä ym. Tässä Rauha meni retkuun monta kertaa, jolloin ärähdin hieman ja otin koiran uudestaan sivulle. Onnistumisista tietysti namia suuhun. Hyvä harjoitus, selvästi sai koiran pohtimaan, ketä kuunnellaan ;)

Tämän jälkeen otin luoksetuloa, missä taas alkuasennon jälkeen yritti ennakoida liikkuroinnista maahan. Huoh, taas uusi häiriöharjoitus tähän saumaan. Lopulta kun pääsin ottamaan itse luoksetuloa, meni ensimmäinen yritys lähes läpijuoksuksi. Ärähdin R:lle jälleen kerran ja vein takaisin paikalleen. Tällä kertaa se lähti tule-käskystä hiipimään kohti! En tietenkään käskenyt seisomaan, vaan kutsuin luokse koko matkan ja palkkasin pallolla. Mutta toi mun koira siis ennakoi luoksetulon pysäytystä, mahtavaa! Eihän se tarvinnutkaan kuin noin 60 peräkkäistä pysäytystä tämän älyämiseen. Läpijuoksun jälkeen tein vielä muutaman onnistuneen pysäytyksen, josta toisesta liikkuri palkkasi sen pallolla suoraan käskyyn reagoimisesta. Tätä siis jatkossakin :)

Pikkutollerilla on ollut viime aikoina hieman turhan suuret luulot itsestään, ja tänään sitä onkin sitten palautettu maan pinnalle harjoituksessa jos toisessa. Eiköhän se pian taas ymmärrä, että mua kannattaa oikeasti kuunnella ja totella siten kun vaaditaan ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti