21.6.2010

Tokon tehokurssin toinen kerta

Keskiviikkona oli vuorossa toinen kerta Korrien pitämästä tokokoulutuksesta. Lähdin koulutukseen todella huonolla mielellä, ja allekirjoittanutta hirvitti etukäteen, että mitenkähän treenaaminen sujuu sellaisessa mielentilassa... No, onneksi hyvä ilmapiiri teki tehtävänsä, ja oma mielikin parani treenien alkaessa rutkasti.

Aluksi Riitta kertoi palkattomuustreeneistä ja kokeenomaisista harjoituksista. Tämä oli itselle tuttua asiaa. Oleellista hommassa on se, että kokeenomaisia harjoituksia tulee tehdä koiran kanssa säännöllisesti, mieluiten noin kerran viikossa. Itse ainakin olen luistanut tästä viime aikoina, koska meillä on ollut niin paljon uutta opeteltavaa. Mutta täytyy itsekin ottaa rutiiniksi yksi palkattomuustreeni per viikko. Eihän kisaliikkeiden tarvitse olla vielä valmiita siihen, vaan treenin voi tehdä yhtä hyvin hieman auttamalla. Ja tarvittaessa suoritusta voi pidentää alempien luokkien liikkeillä!

Muutin etukäteen suunnittelemaani kuviota sen verran, että päätin kuitenkin ottaa pienen palkattomuusharjoituksen Rauhan kanssa. Liikkeiksi valitsin omasta mielestäni suht valmiit voi-liikkeet, eli hyppynoudon, liikkeestä istumisen ja metallinoudon. Näistä hyppynoudossa annoin varmuuden vuoksi hyppykäskyn myös koiran palatessa. Hyppynouto meni ihan hyvin, tosin Rauhalla oli palatessa sen verran vauhtia, että se juoksi taas metrin ohi, ennen kuin tuli luovuttamaan sivulle. Liikkeeestä istuminen meni yllättäen maahanmenoksi. En korjannut, vaan kuljin liikkeen loppuun kokeenomaisesti. Liikkuri sanoi vielä käsky-sanan (maasta perusasentoon lopuksi), ja Rauha nousi ilman omaa käskyäni... Metallinouto meni sit onneksi ihan täydellisesti :)

Palautteeksi saatiin, että liikkeiden väliset siirtymät onnistuivat meiltä hyvin. Siinä olikin tällä kertaa tekemistä, kun liikkuri ei osannut päättää, mistä me otettaisiin seuraava liike. Mentiin sitten edestakaisin ;) Kiva juttu, että siirtymiset näyttävät riittävän hallituilta. Mähän en pidä Rauhaa mitenkään käskyn alla, vaan se saa pyöriä siinä mun ympärillä "vapaasti" väliajat. Mun mielestäni se on ihan hyvä tapa hieman antaa kuuman koiran purkaa intoa, ja Riitta oli samaa mieltä. Itse liikkeiden teknisiin juttuihin ei kamalasti puututtu. Tarkoituksenahan oli tasotsekkaus, joten tiedän nyt, että esim. liikkeestä istuminen vaatii vielä toistoja.

Riitta ehdotti, että mun kannattaisi alkaa enemmän käyttämään liikkeitä valmistavia sanoja, niin koira tietäisi vielä varmemmin, mitä tuleman pitää. Mä olen niitä käyttänytkin esim. ruudussa ja tunnarissa, mutta Riitalla kuulemma on joka liikkeelle oma vihjesanansa. Täytyy siis aktivoitua tässäkin asiassa. Rauhan kanssa kuulemma täytyy tehdä paljon kisanomaisia harjoituksia. Syynä pääosin se, että se kuumenee tilanteessa hieman normaalia enemmän.

Juttelimme muuten alussa myös hieman koiran viretilan säätelystä. Sain aivan mahtavan vinkin tunnarin harjoitteluun (tätäkään ei voinut itse älytä...). Eli opetan koiralle jonkun rauhoittumista tarkoittavan käsimerkin, jonka voin tuoda tokosuoritukseen (esim. pieni pääkosketus tms.). Sillä saan nopeasti kierroksia alas myös kisasuorituksen aikana. Eli eikun treenaamaan!

Lopuksi katsoimme vielä porukalla Rauhan kaukokäskyjä. Se kun ei ole tuntunut edistyvän yhtään, vaikka olemme treenanneet paljon. Sain vinkiksi opettaa koiran peruuttamaan. Tätä ollaan nyt tehty vajaa viikko kotona, ja hyvältä näyttää. Ideana on siis saada koira ajattelemaan enemmän "taaksepäin". Nythän etäisyys tekee sen, että tuon osaama tekniikka katoaa, ja etenemistä tapahtuu joka siirtymällä!

Hyvät treenit kokonaisuudessaan! Treenattavaa riittää, mutta nyt ainakin tiedän, miten etenemme :)

3 kommenttia:

  1. Tuo rauhoittava pääkosketus kuulostaa mielenkiintoiselta. Miten se käytännössä opetetaan koiralle? t: toinen hotdogin omistaja

    VastaaPoista
  2. Sitä lähetään treenaamaan ihan rauhoittumisen kautta. Eli alkuun opetetaan koiralle joku rauhoittumiskäsky, jota voi käyttää myös treenikentällä (aloitetaan kotona rauhallisessa mielentilassa, ja siirretään hiljalleen suurempaan häiriöön jne). Sit kun rauhoittumiskäsky toimii, alan yhdistämään tulevaa ennakoivaa kosketusta käskyyn. Eli ensin relataan, sit kun koira on rauhallinen, tehdään pääkosketus. Jokusen toiston jälkeen lisään perään yksittäisen hyvin piilotetun tunnarin haistelun esiin. Rakennan suorituksen loppuosan koemaiseksi, ja viimeiseksi alan lyhentämään rauhoittumiseen käytettävää aikaa, kunnes jäljellä on enää pääkosketus, mikä tarkoittaa rauhallista olotilaa ja haistelua. Sit toki suoritus täytyy vielä ketjuttaa muuhun koesuoritukseen, ensin rauhallisempiin liikkeisiin ja lopulta myös kiihdyttäviin...

    Selkiyttikö tuo yhtään?

    VastaaPoista
  3. Joo, kiitoksia selvennyksestä! Voisi meillekin olla hyvä juttu tuo..

    VastaaPoista