10.6.2010

Möllitokossa ja tehokoulutuksessa

Viime maanantaina ajattelin mennä katsastamaan meidän voi-liikkeiden todellisen tason möllitokokisoissa. Suoraan sanottuna odotukset eivät olleet hurjan suuret, koska en ole kisavalmiiksi liikkeitä yrittänyt vielä edes tehdä. Tasotsekki siis päätavoitteena.

Ensimmäisenä oli paikallamakuu. Rauha oli ihan ok mielentilassa ennen kehään menoa (vähän into pinkeänä kuitenkin). Meitä ennen oleva kultsu kuitenkin sai edessämme hepulijuoksukohtauksen kehään mentäessä. Tästähän Rauha otti mahtavat kierrokset ja VINKUI rivissä, kun otin koiran perusasentoon. Maahan meni hieman viiveellä, ei tarvinnut kuitenkaan tuplakäskyä. Jätin sen ja vilkaisin ennen piiloon menoa koiraa. Se ISTUI?!?! "Positiivista" suorituksessa oli kuitenkin se, että koira myös istui seuraavat 4 minuuttia, eikä esim. valunut maahan jossain vaiheessa (evl:n paikalla istuminen tulee tuskin olemaan ongelma...). Liikkeen jälkeen tuomari sanoi, että Rauha oli hiipinyt muutaman askeleen mun perään heti käännettyäni sille selän, ja istui mun mulkaisusta. Eli periaatteessa sama ongelma, mitä meillä on välillä esiintynyt. Uskon sen liittyvän viretilaan. Täytyy kait vaan suosiolla alkaa tehdä paikallamakuuharjoituksia myös korkesassa vireessä, koska ihan vastaava tapahtuma voi sattua myös virallisissa kisoissa.

Sitten yksilöliikkeet... Seuraamisessa näkyi edellispäivän mejä-koe. Se oli melko väljää, ja matalavireistä muutenkin. Perusasennot tulivat hieman viiveellä (tulivat kuitenkin, välillähän ne unohtuvat kokonaan). Sitten erityisesti juokseminen oli jotain käsittämättömän kamalaa. Olen selvästi treenannut juoksuseuraamista ihan luvattoman vähän. Kaaviossa oli esimerkiksi perusasennosta suoraan juoksuun lähtö, missä Rauha loikkasi jo ekalla askeleella metrin mun edelle. Muutenkin juoksussa tuo ei osaa käännöksiä sitäkään vähää, kuin kävellessä. Askelsiirtymät olivat ihan kaavion lopussa, ja menivät jotenkuten. Tämänhetkiseen taitotasoon nähden ok. Tuomari taisi antaa tästä seiskan, jos oikein muistan (hyvä kontakti, mutta paikka vaihteli...).

Seuraamisen jälkeen oli vuorossa liikkeestä istuminen. Se oli täyden kympin arvoinen. Palatessani Rauha steppasi muutaman kerran etujaloillaan, ja siitä saimme maininnan. Täytyy tuohonkin alkaa kiinnittää huomiota. Samaahan tapahtuu välillä noudoissa heittoliikkeen aikana.

Sitten ruutu. Kylläpäs se 20 metriä tuntui valtavan pitkältä matkalta! Koska Rauha ei vaikuttanut niin skarpilta, kuin yleensä ruutuun lähetyksissä, näytin sille selkeästi kädellä ruudun suunnan ennen varsinaisen suorituksen aloitusta. Tästä saimme jälkikäteen palautetta, että virallisissa kisoissa ruudun näyttäminen koiralle etukäteen nollaa kys. liikkeen... Lähetyksessä Rauha lähti kyllä ruudun suuntaan, mutta kehänauhat ja kivipainot selvästi sekottivat neidin hahmotuskykyä. Se juoksi ruuduun sivusta takanauhan eteen seisomaan. Korjauksesta meni ruudun ja kehänauhan taakse seisomaan. Yritin lähettää vielä uudestaan, mutta ei vaan hahmottanut ruutua. Täytyy siis lähiaikoina virittää myös treeneihin kehänauhat ruudun ympärille!

Ruudun jälkeen oli vuorossa tunnari. Suhtauduin tähän jo alun perin skeptisesti, ja kyllähän Rauha näytti selvästi, ettei tätä vielä hallita. Eli toi ensimmäisen suuhun osuneen kapulan, ei edes yrittänyt haistella. Yritin vielä uudestaankin lähettää sen, mutta neidillä ei ollut mitään käsitystä asiasta...

Tässä lyhennetyssä voittajaluokan möllikisassa olisi ollut vielä vuorossa kaukokäskyt, mutta vaihdoin sen metallinoutoon, jotta saamme loppuun hyvän suorituksen. Kaukot ei muutenkaan ole vielä kisavalmiita, joten turha niitä olis ollut edes yrittää... Metallinouto meni ihan täydellisesti :)

Kokonaisuutena tuli todettua, että paljon on vielä tekemistä voi-liikkeiden osalta. Olin alustavasti ilmoittanut Rauhan heinäkuun alkuun tokokisoihin, mutta jätämme nyt sen suosiolla väliin.

-----------------------

Eilen meillä oli vuorossa Koivukylän Koiraharrastajien järjestämä tokon tehokoulutus. Kouluttajina tutut Riitta ja Pekka Korri. Koulutukseen oli varattu aikaa 2,5 tuntia, mikä oli tosi hyvä juttu. Ehdimme siis rauhassa keskittyä joka koiran suorituksiin ja jutella paljon koulutusaiheista.

Aluksi Riitta halusi nähdä jokaisen koiran seuraamisen ja luoksetulon (pysäytysten) tason. Rauha seurasi ihan kohtuullisesti. Meidän hankaluudet tuli hyvin näkyviin, eli takapään käyttö käännöksissä ja perusasennot. Lisäksi juoksussa R yritti edistää, eikä osaa kääntyä kunnolla. Sain näihin hyviä treenivinkkejä. Takapään käyttöön ja perusasentojen täpäkkyyteen saimme vinkiksi tehdä paljon lyhyitä pätkiä ja käännöksiä. Kaksi askelta eteenpäin, loiva käännös vasempaan ja liike seis. Perusseuraaminen oli Riitan mielestä hyvää, joten meidän kannattaa nyt keskittyä vaan noihin käännöksiin, juoksuun ja perusasentoihin. Mun täytyy vaan alkaa käyttää enemmän käsiapuja vaikeissa jutuissa, koska pienellä avulla jutut onnistuu hyvin. Eli ensin pienellä avulla vasemmalle käännöstä ja sitten usean toiston jälkeen vasta alan häivyttämään käsiapua pois.

Luoksetulon pysäytyksessä tulikin vastaan ihan uusia ongelmia. Eli jätin takapalkan Rauhan nähden tavalliseen tapaan. Seisomaan pysäytyksessä annoin Rauhalle tuplakäskyn (harjoitellaan parhaillaan käsimerkistä suulliseen käskyyn siirtymistä), mutta pysähtymisestä ei ollut tietoakaan. Koska tämä oli ensimmäinen kerta, kun Rauha teki noin, otimme välittömästi liikkeen uudestaan. Sama juttu. Kolmannella kerralla tein niin, että jos käskyä ei noudatettu, lähdin kävelemään koiraa kohti. Tämä hämmensi selväsi Rauhaa, ja se pysähtyi vihdoin. Vapautin sen saman tien takapalkalle. Otimme vielä yhden palauttavan harjoituksen lyhyellä matkalla, jossa Riitta heitti pallon Rauhalle. Tämä meni jo hieman paremmin. Mun täytyy siis selvästi alkaa harjoitella pysäytystä ihan ajatuksella kiertoleikin avulla. Yleensähän tuo on kylläkin reagoinut takapalkkaan ja pysähtynyt aina (joskin joskus hieman hitaasti, mutta pysähtynyt silti).

Lopuksi saimme jokainen tehdä vapaavalintaisen liikkeen. Otin itse ruudun, koska halusin saada vinkkejä erityisesti liikkeen loppuosan harjoitteluun. Lähetin Rauhan suoraan voi-matkalta ruutuun. Se juoksi sinne täysiä, pysähtyi just oikeaan kohtaan seiso-käskystä ja meni ekasta käskystä maahan. JES! Menin koiran luokse palkkaamaan sen. Tämän jälkeen harjoittelimme loppuosaa erikseen niin, että vein Rauhan maahan makaamaan ja menin seisomaan selkä koiraa kohti suunnilleen siihen kohtaan, mistä koira kutsutaan seuraamaan. Kutsuin ja käsiavulla autoin koiran sivulle perusasentoon. Rauha tuli aivan kiitolaukkaa, mutta sai hidastettua kohtuullisesti itsensä suoraan mun sivulle. Toistettiin tätä muutaman kerran ja saatiin ohjeeksi harjoitella samaan tapaan aika pitkään. Seuraaminenhan ei sinänsä ole ongelma, joten nyt pitää saada vaan koiran päähän taottua ajatus, että mun sivulle pitää oikeasti jarruttaa. Lopuksi otimme vielä ruudun lähes kokonaisena liikkeenä. Ainoastaan lopun seuraamisen sijaan kutsuin koiran luokseni perusasentoon. Tämä meni aivan mahtavasti! Rauha juoksi täysiä keskelle ruutua, pysähtyi taas ideaalikohtaan ekalla käskyllä ja tipahti maahan-käskyllä. Lopun vauhti on edelleen kova, mutta R onnistui silti tulemaan perusasentoon silti hyvin. Seuraavana haastena tuleekin olemaan kehänauhojen lisääminen ruudun ulkopuolelle, sehän selvästi sekoitti Rauhan pasmat maanantain möllikisoissa.

Kokonaisuutena mahtavat treenit! Ne olivat Rauhan kannalta myös sopivatempoiset, eikä meillä ollut mitään hankaluuksia viretilan kanssa. Ensi viikolla on vuorossa tehokoulutuksen toinen kerta, jossa ajattelin ottaa suurennuslasin alle tunnarin ja kaukokäskyt. Kaukoihin kysyin muuten Riitalta vinkkejä siihen, miten saisin takapalkan toimimaan. Nythän Rauha alkaa ihan väkisin kääntämään itseään sivuun ekasta asennonvaihdosta alkaen. Vaihtoehtoisesti se ei tunnu välittävän takapalkasta yhtään, vaan ajatus on eteenpäin heti jos menen yhtään kauemmaksi koirasta. Sain ohjeeksi olla vaan tosi kärsivällinen. Jos koira yhtään meinaa poikittaa, niin silloin sitä palkataan edestä. Vaihdellaan siis etu- ja takapalkan antamista niin, että koira ei voi olla ihan varma, mistäpäin palkka on tulossa.

Jatkamme päivittäistä treenaamista siis edelleen. Tällä hetkellä suurennuslasin alla ovat seuraaminen, tunnistusnouto ja kaukokäskyt. Luoksetuloa teen myös ihan lenkin varrella pysäyttämällä Rauhaa satunnaisesti luoksetulosta. Ensi viikonloppuna meillä on vuorossa kauan odotettu tollerileiri. Tosin minä toimin taippariryhmän kouluttajana, joten Rauha saa pitkälti relata. Suunnitelmissa olisi kylläkin tehdä pientä noutotreeniä myös omilla koirilla esim. la-iltana. Ja tokoahan voi aina ottaa pikkasen siellä täällä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti