10.5.2012

VOI2 - edistystä on havaittavissa...

Edellisen päivityksen jälkeen on taas takana lukuisia treenejä ja vähän kisaamistakin. Viime viikonloppuna oli Rauhan vuoro olla "ykköskoira". Lauantaina kävimme pyörähtämässä Raumalla asti näyttelyssä ja sieltä tulikin erinomainen. Siihen se menestys sitten jäi, tultiin käyttöluokan toisiksi kahdesta. Sunnuntaina oli vuorossa tokokoe Tuomarinkartanossa. Se meni kokonaisuutena ihan mukavasti, vähän hassuja virheitä meille kyllä tuli ja kaukot meni edelleen nollille. Mutta kaukoissakin oli koiralla jo yritystä, joten hirvittävän tyytymätön en voi olla. Kakkonen oli lopputuloksena ja sillä kivuttiin vielä luokan toiseksi. Kiva fiilis jäi siis tuloksen puolesta, koska selvää nousosuhdannetta meidän tokotuloksissa on viime aikoina ollut :) Toivottavasti saadaan piakkoin se kaivattu ykkönenkin! Muutakin on tässä ehditty puuhailemaan, joten käyn taas suunnilleen päivä kerrallaan läpi viime aikojen treenit... Tiedossa siis tautisen pitkä teksti.

Sunnuntai 29.4 
Tokokisojen jälkeen kävin hakemassa kotoa nipun kohmeisia variksia ja treffasimme Jakomäessä Tuomaksen ja Ansan. Tarkoitus oli testata taipparitehtävien toimivuus tekemällä alle pari vesinoutoa (ilman venettä tosin) ja sen jälkeen hakuruutu kuudella variksella ja myös heiton kera. Tyyne oli vesinoudossa tosi intona ja taisi heitosta vinkaista hieman. Muuta ongelmaa hommassa ei juuri ollut, suoraviivainen veteenmeno ja varma nouto x 2. Sen jälkeen siirryimme hakuruutuun. Tyyne taisi nostaa hieman kierroksia heitetystä linnusta ja sääti aluksi hieman jotain tirpan kanssa. Se meni lähetyksestä suoraan heittolinnulle ja kantoi sitä pari metriä mua kohti, mutta keskittyminen loppui kesken ja koira lähtikin juoksentelemaan syvemmälle ruutuun. En puuttunut siinä vaiheessa, koska melkein heti käteeni palautui ensimmäinen varis. Toisella lähetyksellä Tyyne toi ensimmäisen linnunkin siististi. Sitten loppuruutu oli jo rutinoitunutta työskentelyä. Hakuvauhti oli kova ja lintuja palautui käteen tasaiseen tahtiin. Tyyne nosti linnut ylös välittömästi ne löydettyään ja lähti myös samantien palauttamaan. Riistankäsittely oli nättiä, ei tietoakaan tapporavistuksista tällä kertaa :) Otin ruudusta ylös 5/6. Viimeistä Tyyne joutui etsimään hieman pidempään, mutta kivasti se vielä väsyneenäkin irtautui alueen takalaitaan ja toi tipun mulle :)
 Tyynen vesinouto. Kuva: Mirka Jantunen.

Rauha pääsi myös viimeiseksi hakemaan. Sille ruutua oli selvästi syvennetty ja jäinen, märkä lokki oli viety ihan taaimmaiseksi. Motivointia ruutuun ei annettu, vaan pistin koiran suoraan hommiin. Rauha teki hommia ihan mukavasti, tosin lokin kanssa jouduin hieman prässäämään, kun se pudotti lokin noin 10 metrin päähän musta, eikä millään meinannut tuoda lintua käteen asti. Prässäämisen jälkeen sain koiran kuitenkin takaisin hakumoodiin ja se haki vielä muutaman variksen lisää. Luulen, että harjoitus teki hyvää Rauhalle, koska sen hakuinto on voinut hiipua välillä juuri tuollaisesta painostavasta ja prässäävästä ohjauksesta. Nyt se alkaa osata sen, että ruudusta ei ole tulemista takaisin ilman riistaa.

Myös Ansa teki nätit vesinoudot ja hakuruudun. Nämä molemmat on ilmoitettu nyt kesäkuun alkuun samoihin taippareihin, toivottavasti mahdutaan mukaan ja homma menee siellä yhtä nätisti kuin tällä kertaa!

Tiistai 1.5
Allekirjoittanut oli edelleen aika kipeä, mutta jotainhan koirien kanssa piti tehdä. Suuntasimme siis tälläkin kertaa Jakomäkeen riistojen kanssa, tällä kertaa mukana oli Riitta ja Friidu. Friidulle teimme vastaavan taippariharjoituksen kuin Tyynelle&Ansalle sunnuntaina. Ja se meni tosi mallikkaasti. Friidu on tosi kuumaa sorttia, joten Riitan treenien teemana taitaa jatkossakin olla pääasiassa maltti.

Tyyne oli tällä kertaa tosi kuumana, into kasvoi varsinkin siinä vaiheessa kun se huomasi, että mukana on riistaa. Otimme ohjauksia siten, että mulla oli metsässä kolme eri suuntaa. Kävin viemässä koiran kanssa kahteen paikkaan riistat ja Riitta laittoi kolmanteen variksen koiran nähden. Sen jälkeen kävelimme edestakaisin ja laskimme kierroksia, kunnes Tyyne lopulta vaikutti lähetyskelpoiselta. Lähetin sen aina sellaiseen suuntaan, minne se ei ollut itse menossa ensimmäisenä. Odottelu oli tosi turhauttavaa, mutta itse noudoissa Tyyne oli kyllä sitten hiljaa myös lähetyksissä. Riistat tulivat myös mukavasti käteen ja Tirppa käsitteli niitä tälläkin kertaa nätisti. Lopuksi tehtiin vielä laahausjälki Riitan kilon painoisella kestokanilla. Tyyne teki sen vauhdikkaasti ja palautti varmasti kanidamin mun käteen :)

Rauha pääsi tekemään kakkosmarkkeerauksen metsään kahdella lokilla. Sen katsomisen jälkeen meillä oli muistivaris eri suunnassa ja otin ensin variksen ylös ohjauksella. Rauha teki muuten ihan hyvin, mutta ensimmäistä lokkia se puri aika kovaa. Lintu olisi luultavasti hajonnut, jos se ei olisi ollut vielä kohmeessa... Huomautin koiralle asiasta ja sen jälkeen riistankäsittely oli nättiä. Koira oli myös kohtuullisen hiljaa hommissaan.

Keskiviikko 2.5
Oma olotila oli vielä aika karmea, mutta pakkohan mun oli tokotreeneihin lähteä, sillä meillä alkoi Korrin Riitan tokokurssi Tyynen kanssa. Otin lähtiessä parkkiksella hieman malttitreeniä dameilla ja nyt Tyyne oli tosi rauhallinen ja rento koko ajan. Tätä siis lisää!

Kurssin eka kerta oli ryhmäkerta, jossa oli teemana häiriötä ja muutenkin katsoimme liikkeiden tilannetta Riitan suunnitelman mukaisesti. Olin Tyynen kanssa tosi ajoissa paikalla ja kävimme kävelyllä purkamassa pahimpia höyryjä (koira tosin vaikutti rauhalliselta).

Ensimmäisenä oli kehääntuloharjoitus. Seisoimme koirien kanssa ympyrässä ja meidän tuli kävellä ympyrän keskelle ja siitä aloittaa seuraamisliike ja palkata koira parin askeleen päästä. Tyyne oli jotenkin ihan unessa ja seurasi pari askelta kunnolla, mutta sitten menetti keskittymisensä. Pysähdyin liikkeestä hieman harkitsemaan, mitä teen ja palkkasin lopulta kunnon katsekontaktista.

Seuraavaksi teimme häiriökontaktia. Riitta heilutti koiran edessä narupalloa ja katsekontaktin piti pysyä. Tyynen katse meinasi välillä harhautua, mutta aika hyvin se jo pysyi. Tästä tuli yleisenä huomiona se, että kannattaa käyttää selkeästi tokon kieltosanaa, kun koira herpaantuu. Mä taisin ärähdellä hieman epämääräisesti jotain, joten tässä täytyy opetella olemaan selkeämpi.

Riitta halusi myös nähdä koirien takapään käyttöä vasemmalle käännöksissä. Tämä sujui erinomaisesti, vähän Tyyne menee käännöksessä herkästi yli, mutta eiköhän se korjaannu ajan kanssa, kun palkkaan sitä käännöksen jälkeen vauhdista. 

Sitten otimme paikallamakuun edelleen ympyrässä. Koirat pistettiin makaamaan takapuoli ympyrää kohden. Tyyne haaveili alussa ja meni vasta toisella maahan (murr, tätä on sattunut ennenkin!). Olin jonkin aikaa näkyvillä ja kävelin sitten autojen taakse piiloon. Tyyne makasi ihan ok, mutta vaikutti jossain vaiheessa hieman levottomalta. Rutiinia siis kaivataan lisää tähänkin liikkeeseen...

Otimme myös merkkiä. Tätä emme ole aikoihin harjoitelleet, joten laitoin Tyynen kiertämään merkkiä. Se sujui ongelmitta, mutta täytyy todellakin ottaa tämä takaisin treeniohjelmaan.

Ruutu oli vuorossa seuraavaksi ja sitä otimme näyttöruutuna. Tyyne teki sen tosi nätisti ja toisen toiston otimmekin ilman näyttöä. Tällä kertaa se jäi ensin arpomaan ruudun etualalle ja tuli kerran poiskin. Toisella lähetyksellä se löysi oikeaan paikkaan ruudussa ja siitä lelupalkka. Saimme kehuja siitä, että koiralla selvästi alkaa olla käsitystä ruudusta, joten sitä paikanhakutreeniä kannattaa jatkaa. Tyynen nenä oli myös hieman maassa, joten tähän täytyy kiinnittää huomiota.

Viimeisenä teimme vielä luoksetulon pysäytystäTähän ehdin lämmitellä koiraa hieman ja sehän tekikin tosi nätin pysähdyksen. Pysähtyessään vilkaisi kyllä Riittaa. Tässäkin täytyy alkaa vaan sekottelemaan pakkaa ja palkata eri kohdissa liikettä. Ja ketjuttaa liike tietysti loppuun asti.

Torstai 3.5
Kävin illalla tokoilemassa punaisten kanssa iltalenkin yhteydessä. Tyyne sai tehdä kahden pallon leikkiä ja juosta ruutuun ja tehdä luoksetuloa. Tarkoitus oli ensin väsyttää koira juoksujutuilla ja vasta sen jälkeen tehdä seuraamista ja jääviä. Tämä tuntui toimivan mukavasti. Saimme mukavia ruutuun menoja ja luoksetulossakin toivottavasti taas edettiin hieman. Oli siellä kyllä huonojakin stoppeja joukossa... Jäävissä Tyyne meinasi taas muutaman kerran sinkaista mun perään, kun tarkoituksella kävelin piiiitkälle käskyn jälkeen. Huomauttamisen jälkeen pysyi hyvin, että eiköhän se hiljalleen ala upota päähän, että homma pitää tehdä loppuun.

Rauha teki myös ruutua ja luoksetuloa. Seuraamisessa yritin keskittyä kivaan tekemiseen ja kaukoja lähinnä hömpöttelimme. Koira oli aika korkeassa vireessä, mutta teki pääosin ihan mukavasti.

Lauantai 4.5
Pyörähdimme Rauhan kanssa Rauman näyttelyssä. Sen jälkeen menimme vielä reippailemaan tokon pariin Essin ja Pepin kansa. Seuraamista tehtiin nakki kädessä ja toimihan se silleen ihan hyvin. Liikkeestä istuminen oli taas tooosi hankalaa. Palkkailin lelulla ihan pelkästä istumisesta ja kaipa se koira jotain taas muisti. Kaukot oli tosi nihkeitä :/ Rauha taas aloitti heti hiippailun mua kohti ja jouduin huomauttamaan sille asiasta. Yritin paikata tilannetta parhaani mukaan, mutta hankalaahan se oli. Pähkäilimme vaihteeksi Essin kanssa ongelmaa, mutta eipä oikein uusia ajatuksia tullut mieleen...

Sunnuntai 5.5
Heti aamusta hurautimme Rauhan kanssa Tuomarinkylään tokokisoihin. Koira oli koko päivän oikein mukavassa vireessä. Lämmitellessäni sitä se teki tosi kivasti kaukojakin. Alla liikekohtaiset sepustukset (en muista ulkoa kaikkia pisteitä, mutta täytyy lisätä ne sitten myöhemmin):

Paikallamakuu - 10

Tämä oli ihan hyvä. Tosin jouduin lopussa antamaan kaksi käskyä, mitä tuomari ei mun onnekseni huomannut.

Seuraaminen - 6,5
Rauha aloitti ihan hyvin, mutta jostain syystä se kuvitteli tekevänsä jotain ihan muuta liikettä. Se jäi muutaman kerran seisomaan paikalleen ja jouduin kehottamaan koiraa mukaan. Lopussa vielä pikkulintu lensi suoraan eteemme, mikä sotki koiran pasmoja. Että seuraamistreeniä siis jatkossakin tiedossa ;)

Liikkeestä istuminen - 8 1/5 (?)
Hidastin turhaan käskyä antaessani ja lisäksi Rauha steppasi pari kertaa etutassuilla paikalla ollessaan. Muuten ok.

Luoksetulo - 7
Tuomari seisoi aika lähellä linjaa ja Rauha tuijottelikin sitä aika toiveikkaasti pysäytysten jälkeen... Seisominen oilsi voinut olla napakampi ja maahanmenossa annoin kaksi käskyä, kun pää oli kääntyneenä tuomaria kohden käskyhetkellä.

Ruutu - 10
Tää oli hieno :) Suoraan täydelliseen paikkaan ruutua ja käskystä kääntyi. Seisotin hetken ennen uutta käskyä. Lopussa seurasi vähän väljästi, mutta piti kuitenkin paikan eikä kiilannut :)

Hyppynouto - 10
Perfekto :)

Metallinouto - 9 1/5
Muuten hyvä, mutta lopussa taisi luovuttaa hieman vinossa perusasennossa.

Tunnari - 5
Tässä tuli harmittavaa pistemenetystä. Rauha nimittäin teki tosi nätin kympin arvoisen tunnarin KUNNES pudotti luovutuksessa  kapulan mun eteen. Käskystä nosti ja toi sivulle, mutta siitä tulee noin hurja pistemenetys :( Mutta täytyy kuitenkin olla tyytyväinen, että tunnari on alkanut meillä toimimaan ja koira teki hyvää työtä kapuloilla koetilanteessakin!

Kaukot - 0
Eipä ne vieläkään onnistuneet koetilanteessa :/ Edistystä oli kuitenkin havaittavissa, sillä Rauha eteni ensimmäisellä käskyllä useamman askeleen. Sen jälkeen se pystyi kuitenkin jatkamaan ja teki loput siirrot ihan kohtuullisen hyvin ensimmäisillä käskyillä. Se oli edennyt hieman yli oman mittansa, eli siinähän se sitten meni.

Kokonaisvaikutus -9
Tuomari tykkäsi kovasti meidän touhuista, vaikka kisan aikana tuli vähän huonompiakin suorituksia. Rauha oli tällä kertaa kivassa kisavireessä ja keskittyi hyvin. Jatkamme siis kaukojen ja seuraamisen hinkkaamista, joten eiköhän se siitä hiljalleen ala toimimaan :)

Pisteet yhteensä 225 ja tulos VOI2. Sijoituimme sillä yllättäen vielä luokan toiseksi ja saimme palkinnoksi ruusukkeen ja narupallon. Olipas hienoa olla pitkästä aikaa Rauhankin kanssa palkinnoilla asti :)

Kisat päättyivät vähän ikävästi, kun allekirjoittaneen auto ei enää startannutkaan... Ihanien ihmisten avustuksella saimme sen lopulta työntämällä käyntiin ja kotiin. Onneksi koiraihmiset ovat avuliasta porukkaa!

Maanantai 6.5
Meillä oli Tyynen kanssa vuorossa Anninan taipparikurssin tokavika kerta. Aiheena oli riista. Sain onneksi Mirkan houkuteltua auton kanssa mukaan, kun oma autoni oli sattuneesta syystä huollossa. Treeni toteutettiin niin, että maastoon oli etukäteen jemmattu varis ja lokki ja koira päästettiin sitten vapaaksi juoksentelemaan. Tyyne oli pellolla aika intona, mutta saimme sen rauhoitettua Mirkan kanssa mm. makuuttamalla koiraa kyljellään pellolla. Omalla vuorolla se tuntui vireyden osalta ihan sopivalta. Tyyne löysi variksen kohtuullisen nopeasti (haki muuten hienosti aluetta ihan itsekseen!) ja nosti sen vauhdista ja juoksi täysiä tuomaan sen mulle! Superhienoa :) Lokkia koira etsikin sitten pitkään ja hartaasti, ilmeisesti intoa oli vielä turhan paljon, kun ei nenä näyttänyt olevan kovin hyvin päällä. Lopulta se löysi linnun ja vissiin mittaili sitä suuhunsa pitkän aikaa. Sitten se päättikin PISSATA linnun viereen ja meinasi jäädä säätämään muuta lähiympäristöön. Tässä vaiheessa huomautin koiralle, että homma taisi jäädä kesken. Se tuli huomautuksesta mun luokse ja nouda-käskyllä meni suoraan linnulle ja toi sen enempiä miettimättä (tosin juoksi ensin mun ohi, murr).

Tuosta huomautuksesta sain noottia, että mä en saisi päästää koiraa takaisin, vaan siltä pitäisi vaatia tehtävä loppuun ilman, että saa tulla mamman luokse. Täytyy jatkossa vähän tarkkailla tilannetta ja puuttua tarvittaessa, jos vastaavaa on havaittavissa.

Viimeisenä teimme vielä ylösottotreeniä kanilla ihan niin, että kävelin koira hihnassa pupun yli. Tyyne nappasi sen vauhdista suuhun ja kantoi jonkin aikaa, kunnes otin pupun koiralta pois. Vähän se pyöritteli lintua suussaan, mutta saattoi johtua ihan vaan mun läheisyydestä ja siitä, että kävelyvauhti oli aika rauhallinen. No, ainakin tarttuu pupu suuhun!

Kokonaisuutena sain palautteeksi sen mitä jo tiesinkin, eli Tyynen kanssa kannattaa keskittyä ihan perus riistankäsittelyyn. Sillä on välillä hieman levottomat leuat ja siihen täytyy kiinnittää huomiota nyt heti alusta lähtien, ettei asiasta saa itselleen ongelmaa. Mutta siis taippareita ajatellen homma tuntuu pelaavan erinomaisesti :)


Tiistai 7.5
Koirien hierontapäivä. Kävimme Kirkkonummella junalla, koska auto on edelleenkin huollossa. Koko iltahan siihen meni, mutta molemmat punaiset olivat mukavassa kunnossa. Tyynen selkäjumit on nyt helpottaneet ja sillä oli enää lapojen seutu jonkin verran jumissa. Kuten myös Rauhalla. Molempien päiväohjelmaan lisätään säännölliset niskavenytykset ja kesäkuussa menemme seuraavaksi katsomaan, miltä vaikuttaa :)

Keskiviikko 8.5
Riitan kurssin toinen kerta Tyynellä. Tällä kertaa sain lainaksi Ollin isän auton, jotta pääsimme Järvenpäähän. Tyyne oli tällä kertaa korkeammassa vireessä ja me saimme ensimmiäsen suoritusvuoron. Toisaalta halusinkin näyttää Riitalle sitä, mitä meidän ongelmat pahimmillaan on, joten ihan hyvä juttu sinänsä.

Aloitimme hypyllä. Tyyne on siinä hypännyt huonosti erityisesti paluuhyppyä, mutta tällä kertaa siinä ei mitään isompaa ongelmaa ollut. Tosin onnistuin ennen hyppyä astumaan koiran varpaille ja se pelästyi sitä vinkumalla. Sen jälkeen hypyssäkin koira vinkui, mutta epäilen sen johtuneen juuri tapahtuneesta äksidentistä.

Seuraavaksi katsoimme liikkeestä maahanmenoa. Siinähän viime aikojen ongelma on ollut se, että Tyyne on arponut käskyn seisomiseksi usein. Olen sitten vahvistanut nopeita maahanmenoja palkkaamalla koiraa välittömästi maahanmenosta. Tuloksena nyt se menee kyllä maahan, mutta VINKUU mun kävellessä pois koirasta palkkaamatta... Näin tapahtui nytkin. Tyynellä oli myös pieni viive käskyn toteuttamisessa, mutta itse maahanmeno oli hyvällä tekniikalla ja nopea. Äänen poistamiseen pohdimme takapalkan vaihtoehtoa, mutta se ei tilannetta välttämättä auta. Riitta ehdottikin, että lähden purkamaan liikettä takaperinketjuttamalla. Alkuun siis käveleskellään vaan ja käsken koiran maahan vapaamuotoisesti ja kävelen ympäriinsä sen ympärillä ja palkkaan, kun koira on rauhallinen. Siitä sitten hiljalleen muutetaan liike sivulla tapahtuvaksi. Ja palkkausta harvakseltaan eikä mitään kamalan kiihdyttävää (hyvää).

Kokeilimme vielä lopuksi liikkeestä seisomista ja se sujui hyvin. Tosin Tyyne taisi liikuttaa etutassuja, kun tulin sen sivulle.

Äänen suhteen Riitta ehdotti, että kokeilen ottaa ruutuunmenoja ja luoksetuloja itsenäisesti ja palkkaan koiraa oikein runsaasti lelulla. Ja sitten sen treenin jälkeen otan jääviä uudestaan. Ja tsädäm, mullahan oli ihan hiljainen koira sen jälkeen :) Eli Tyynen treenit suunnitellaan jatkossa niin, että alussa on paljon leikkimistä ja juoksemista ja vasta sitten tehdään tylsiä tekniikkaa vaativia juttuja. Plus tietysti ketjutetaan maahanmenoa ja muutakin takaperin pala kerrallaan.

Riitalla oli mukana kasa erilaisia metalleja ja ne oli Tyynestä ÄLLÖJÄ. Oma metallihan sen mielestä on tosi kiva, mutta selvästi vieraiden kanssa on vielä tekemistä. Toki tuolla oli kasa nimenomaan outoja metskuja, muistan Rauhankin pari vuotta sitten karsastelleen niitä aika paljon.

Teimme itsenäisesti treeneissä vielä luoksetuloja. Niissä sain vähän huomautella, kun pysähdys meinasi valua. Ruutuun lähetys ei vielä onnistunut ilman näyttöä (Tyyne vaan kiersi ruutumerkkiä, mutta ei hahmottanut kokonaisuutta), mutta näytön jälkeen tehtiin tosi nättejä toistoja ruudun takaosaan :) Kontaktitreenissä koira piti katsekontaktin hyvin. Muistin nyt huomauttaa sille virheestä oikeallla sanalla.

Treenien jälkeen ajelin vielä Koivukylään, missä alkoi mun koulutusryhmän kesäkauden treenit. Sitä ennen tehtiin vielä ylipitkä piilopaikkamakuu Sarin koiran kanssa ja Tyyne pysyi hyvin. Vaikka naapuri kävi jopa vikittelemässä meidän pikkutyttöä :)

2 kommenttia:

  1. Onnea kakkostuloksesta, suunta on oikea! Kyllä se ykkönenkin sieltä kohta tulee! Mahtavaa, että tunnari on alkanut toimia. :)

    Mäkin olin viime keskiviikkona treenaamassa, oltiin kahdestaan Sarin kanssa. :o Hurja osanotto kauden ekoissa treeneissä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos onnitteluista! Kakkonen on tietty kakkonen, mutta edistystä todellakin :) Ja helpotus, että se tunnari tuntuu jo hyvin varmalta. Sitten kun vielä saisi niistä kaukoista joskus pisteitä niin...

    Mä näinkin Sarin keskiviikkona kentällä, kun tulin paikalle siinä seiskan paikkeilla. Osanotto todellakin huipussaan! Mun 8 koiran omasta ryhmästäni paikalla oli vaan Soile... No, mikäs sen parempaa kuin yksityisopetus :D

    VastaaPoista