11.12.2011

Rauha tokokisoissa

Käytiin eilen Rauhan kanssa Lempäälässä asti tokokisoissa. Meidän edellisestä kisastartista on aikaa yli vuosi, joten lähdin paikalle lähinä sellaisilla fiiliksillä, että katsotaan missä mennään. Viimeistelytreeneissä totesin jo, ettei meidän kaukojen korjaussarja ole tehonnut riittävästi, joten niistä odotin nollaa ihan suoraan, kun en treeneissäkään ole päässyt 10 metrin päähän kuin muutamia kertoja. 

Olimme paikalla ajoissa hieman yli 8 ja sainkin ensitöikseni huomata, että olemme suoritusvuorossa vasta kolmanneksi viimeisinä. No, ehdimmepä ainakin molemmat tasaantua ja rauhoittua ennen omaa kilpailuvuoroa. Paikallamakuut tehtiin heti luokan alussa. Rauha oli kehään mennessä jotenkin tosi levottoman oloinen, jouduin jopa huomauttamaan sille pariin kertaan, että nyt pitäisi rauhoittua ja olla HILJAA.

Suorituksen alkaessa koira oli kuitenkin jo hiljaa ja paikallamakuu meni ihan siististi. Lopun perusasentoon Rauha nousi jotenkin tosi vinoon, mutta tästä huolimatta kymppi arvosanaksi. Reilun tunnin odottelun jälkeen uudestaan kehään. Liikkeet tehtiin perinteisessä järjestyksessä, eli seuraamisella aloitettiin. Rauha lähti ihan kivasti seuraamaan ja pääosa kaaviosta menikin oikein kivassa paikassa ja sopivassa vireessä. Muutamassa kohdassa koira herpaantui hieman, joten siitä tuli tuomarilta noottia. Arvosanaksi tästä 7,5. Täytyy sanoa, että oon tähän tässä vaiheessa ihan tyytyväinen, koska seuraaminen on ollut meille vaikea liike ja vihdoin seuraaminen tuntui itsestäkin kohtuullisen mukavalta.

Kolmantena liikkeenä oli liikkeestä istuminen, mikä on ollutkin yksi varmimmista liikkeistämme. Liikkurin "onko ohjaaja valmiina" -kysymyksen jälkeen nyökkäsin epämääräisesti, jolloin R tipahti maahan. No, onneksi liikkurikin hämmentyi siitä ja korjasin koiran pokkana uudestaan perusasentoon ja nyökkäsin uudestaan :D Tuomari ei tipahtamista laskenut näin ollen liikkeeseen ;) Olen ilmeisesti treenannut liikaa Tyynen kanssa jääviä pienillä avuilla, koska mun piti jostain kummallisesta syystä melkein pysähtyä sanomaan jättökäsky. Rauhahan teki hyvin, mutta ohjaajan sössimisestä arvosanaksi 8,5...

Neljäs liike oli luoksetulo. Näköjään meidän kiertoleikit ja stoppien tehotreeni ei vielä ole tehonnut toivottavalla tavalla, koska Rauha liukui pysäytyskäskystä melkein toiselle merkille. Maahan se olikin vähän vaikea vielä käskeä, kun seisoi käytännössä kys. merkillä. Tästä ansaittu nolla. Varmaan liukas mattokin vaikeutti osaltaan pysähtymistä.

Viidentenä liikkeenä oli meillle "varma" ruutu. Rauha lähti suoraviivaisesti ruutuun, mutta en tainnut huomioida tarpeeksi seiso-käskyn ajoitusta mattoalustalla. Rauha siis pysähtyi ruutuun liian syvälle (takajalat ulkona). Ajatukseni oli vielä korjata se, mutta seiso-käskyn jälkeen se päätti ennakoida itsensä maahan. Nolla siis tästäkin. Se siitä varmasta liikkeestä...

Ruudun jälkeen tuli onneksihyvinkin varmat liikkeet meille. Hyppynouto oli munkin mielestä aika perfekto, siitä ansaittu kymppi. Metallin onnistuin sitten heittämään niin, että se jäi pystyasentoon. Rauha onneksi osasi ottaa sen siististi siitäkin, mutta palautti tavallista hitaampaa vauhtia. Kapula taisi olla hieman painavampi kuin meidän oma, joten vähän tuo sitä vierasti. Luovutusasento oli myös hieman vino, mutta ilmeisesti kapulan hieno ottaminen vaikeasta asennosta sai tuomarin meidän puolelle, koska tästäkin arvosanaksi kymppi.


Seuraavaksi oli vuorossa tunnari, mikä on ollut meille aina tosi vaikea. Syksyn aikana emme ole tätä liikettä pystyneet treenaamaan niin paljon kuin haluaisin, joten jännitti nähdä, kuinka tosipaikan tullen käy. Rauha oli kuitenkin hyvässä vireessä tähän ja meni rauhallisesti haistelemaan kapuloita. Se koski suullaan muutamaan ensimmäiseen, mutta nosti varmasti oman, kun sen luokse pääsi. Luovutuksessa näkyi pientä epävarmuutta, Rauha meni ensin musta hieman ohi ja luovutusasennossa roikotti kapulaa mun puolen suupielestä. No irrottihan se irti-käskystä, mutta itse en saanut kapulasta heti kiinni, vaan työnsin sitä pyydystäessäni koiran sivuun perusasennosta. Tästä säätämisestä saatiin arvosanaksi 7,5.

Tunnarin jälkeen oli vuorossa kaukot, enkä kisakoomassa saanut tietenkään sanottua, että ehkä me otetaan tekemättä se nolla... Joten jätin koiran maahan ja menin sikakauas (kylläpäs 10 metriä on muuten pitkä matka!). Ekana oli istumaan nousu, missä tuo koomaili itsensä ylös vasta toisella käskyllä. Siitä seisomaan, jolloi Rauha hiipi kohti useita askelia. Tässä vaiheessa päätin sanoa pelin poikki, ja näytin R:lle et tuuppas tänne. Tuomari ei ehkä tainnut tajuta, että Rauha tuli luokse luvalla, koska se kuulemma laski kokonaisvaikutuksen kasiin siksi, että Rauha lopetti kaukojen suorituksen epäonnistumisesta ;) Yhteensä pisteitä tänään siis 173,5p. ja tulos VOI0.

Palautteessaan tuomari oli sitä mieltä, että mulla on hyvä koira, kunhan saadaan hiottua yksityiskohtia vaan varmemmaksi. Ja täytyy kyllä sanoa, että itse olen samaa mieltä :) Rauha teki koko kisan hyvässä vireessä, siinä ei ollut mitään tietoa ylivireestä, jolloin niitä virheitä tulee sille vielä herkemmin. Se vaikutti kuitenkin kisan aikana hieman hajamieliseltä, mikä mielestäni aiheutti suurimman osan virheistä. Selvästi palkattomuus itsessään ei sitä haittaa, mutta kisarutiinin puute on luultavasti suurin syy pieneen unohteluun. Sovinkin kisan jälkeen kaverin kanssa, että kokoamme oman pikkuporukan, joiden kanssa tehdään kisanomaisia treenejä silloin tällöin vaihtelevilla kentillä. Ja kisamaisessa treenissä on sitten mukana myös "tuomari", "liikkuri" ja kehänauhat! Ehkä sellaisessa tilanteessa saan Rauhalle lisää sitä kallista rutiinia kisatilanteista.Kisasuoritusta kuvattiin myös videolle, mutta se on vähän katkonainen, joten taidan tällä kertaa jättää sen julkaisematta..

Kokonaisuutena meidän osaamistaso tuntui kuitenkin siltä, että kuntoon laitettavia yksityiskohtia on ihan inhimillinen määrä, eikä tuolle hyvänä päivänä ykkönenkään tunnu ollenkaan mahdottomalta saavutukselta :) Jatkamme siis ahkeraa treenaamista ja lisäämme siihen kisoja säännöllisesti, niin eiköhän tuloksia hiljalleen ala tulla :)

1 kommentti:

  1. Kaukot vois mun puolesta poistaa koko ohjelmasta! Mut onnea tunnarista, sehän meni hyvin! :) Tosta on hyvä jatkaa treenejä!

    Nyt vasta luin ton edellisenkin tekstin ja oon kyllä ihan samaa mieltä siitä, et noita häiriöharjotuksia pitäis tehdä paljon enemmän! Toi sivulletulotreeni kuulostaa hyvältä. Sun pitää joskus näyttää, miten teet sen käytännössä, ku en mä nyt ihan välttämättä tajunnu. :D

    VastaaPoista