28.9.2011

Kakarahan osaa jo vaikka mitä :)

Tyyne on viime viikot saanut harjoitella paljon tokoa ja hieman myös noutohommia. Osallistuimme 5 viikon pituiselle pentukurssille, jonka järjesti Uudenmaan noutajat. Etukäteisoletus oli, että kys. kurssilla ei tule vastaan juuri mitään, mitä ei olisi vielä tehty. Näinhän siinä sitten kävikin. Tarkoitus oli kuitenkin saada kokemusta uudesta paikasta ja koirista ja se toteutuikin hyvin. Tyyne toimi treneeissä ihan kivasti ja me tehtiinkin jonkin verran sivussa omia harjoituksia.

Huomasin muutama viikko sitten paikallamakuutreeneissä, että Tyyne vaihtaa erittäin mielellään kankulleen. Päätin sitten vaihtaa hieman kriteeriä ja opettaa koiran makaamaan pää maassa. Kaveri oli Teetä hoitaessaan naksutellut käytöksen esiin ja olen nyt kohta pari viikkoa vahvistanut sitä aina sopivissa tilanteissa. Tällä hetkellä Tyyne menee asentoon aika hyvin, mutta pää ei vielä pysy kauaa maassa. Olen lisännyt harjoitukseen namikulhon ja lähtenyt liikkumaan koiran sivulle. Näitä harjoituksia jatketaan askel kerrallaan. Tavoitteena on saada siirrettyä namikulhoa kauemmaksi koirasta ja lisäksi päästä liikkumaan koiran taakse ja eri paikkoihin koiran maatessa. Lisäksi tällä hetkellä Tyyne menee maahan vaan mun edessä, joten tulevaisuudessa homman pitää onnistua myös sivulla.

Pääsimme reilu viikko sitten osallistumaan Leena Välimäen tokopäivään. Tyyne osoitti päivän aikana osaavansa enemmän kuin olin kuvitellutkaan. Päivä aloitettiin täystyrmäyksellä. Nimittäin jokaisen ohjaajan piti esittäytyä muulle porukalle tekemällä kilpailunomaisesti palkkaamatta itse suunniteltu "koesuoritus", jonka perusteella muut saavat arvata, minkä ikäinen koira ja missä luokassa kisaa jne. Olin tästä aivan paniikissa etukäteen, kun enhän mä nyt vielä ole Tyynen kanssa tehnyt mitään valmiita koeliikkeitä, eikä sen kanssa ole treenattukaan palkkaamattomuustreenejä. Tehtiin sitten seuraamisen askelsiirtymiä ja vähän ex temporena metallinouto, joka on jo kohtuullisen pitkällä. Tyyne teki tämän repertuaarin hienosti, vaikka herkut olikin taskussa. Metallinoudossa tulikin sitten yllättäviä uusia haasteita. Tyyne ensinnäkin nytkähti 10cm eteenpäin heitosta ja lisäksi "hyökkäsi" kapulalle tassut edellä. Kumpaakaan se ei ole ikinä aiemmin tehnyt, joten uutta treenattavaa taas löytyi ;) Ja palautusasento ei ole vielä hirvittävän varma... No, saatiin kuitenkin kovasti kehuja keskittymiskyvystä. Koiran iäksi epäiltiin kahta vuotta :D Jouduin lopulta kertomaan sen, kun kukaan ei arvannut sitä alle vuotiaaksi...

Ensimmäisellä ongelmakierroksella otettiin syyniin meidän seuraaminen, koska musta itsestäni tuntuu, että olen ihan käsi siinä liikkeessä. Tyyne osaa tosi mageesti peruuttaa sivulla ja korjata itsensä perusasentoon, mutta emme ole vielä ottaneet seuraamista kuin muutaman askeleen sarjoja. Ja olen kyllä myös imuttanut tuota, mutta tuolloin piraijakoira syö mun sormet. Saatiin Lentsulta ohje, että ei tarvita mitään imuttamista, vaan nyt seuraava vaihe on saada kokonaan nami häivytettyä kädestä. Perusseuraaminen oli kuulemma jo kivan näköistä. Käännökset voisivat olla tiiviimpiä ja perusasennot nopeampia. No, näillä eväillä jatkamme seuraamisharjoittelua. Ja on tärkeää alusta asti tehdä mahdollisimman monipuolista treeniä, eli kaikki askeleet, käännökset ja nopeudet käyttöön :) Se nami kädessä tuntuu olevan tarpeellisempi ohjaajalle kuin koiralle...

Yksittäiskierroksen jälkeen teimme häiriöluoksetuloja. Ihmiset muodostivat kujan, minkä keskellä oli paljon erilaisia leluja, noutokapuloita ja merkkejä. Koiran tuli tulla kaikesta huolimatta nopeasti luokse. Otin ekalla kerralla varman päälle ja hetsasin Tyyneä narupallolla ennen kutsua. Ja sehän toimi. Toisella kierroksella jätin sen istumaan paikalle ja sekin toimi hyvin. Seuraavaksi teimme joukolla paikallamakuuharjoituksia. Näissä Tyyne sai istua, koska paikallamakuun "uusi" asento oli vielä niin alkutekijöissään. Istuminen meni muuten hyvin, mutta Tyyne kerran meni maahan sen jälkeen, kun oli kurkannut kaikkien vierustovereidensakin makaavan... Enpä osannut tuollaista ennakoida. Teimme myös häiriöpaikkamakuuharjoitusta niin, että aina yksi vuorollaan kutsuttiin rivistä luokse. Tyyne pysyi muuten hyvin, mutta meidän vierustoverin kimeä kehu sai ipanan herpaantumaan. Toistettuna pysyi taas hyvin :)

Harjoittelimme myös kaukokäskyjä ympyrässä, missä meidän piti aina vuorotellen tehdä asennonvaihdos, mutta se ei saanut olla sama kuin edellisellä. Asennossa piti myös pysyä parin seuraavan koiran siirron ajan. Näitä Tyyne teki yllättävän hyvin, vaikka emme ole kovin paljoa vielä kaukoja treenanneetkaan. 

Seuraavalla "ongelmakierroksella" päätin ottaa ruutua, koska koira oli tässä vaiheessa jo tehnyt pitkän päivän ja ajattelin, että se olisi sille ainakin kivaa. Teimme ensin namikipolla pari toistoa, mutta jostain syystä Tyyne eteni ruutuun aika rauhallisesti. Lentsun neuvosta vaihdettiin sitten leluun ja vauhti oli ihan toista :) Saimme myös neuvoksi harjoitella ruudun loppuosaa erikseen. Alkuun niin, että pistän koiran ruutuun valmiiksi maahan ja kävelen loppukuviota. Noin joka toinen kerta kutsun sen seuraamaan ja joka toinen kerta palaan palkkaamaan. Ja ruudusta seuraamaan kutsussa Tyyne tuli tosi hienosti suoraan sivulle. Itse asiassa paljon paremmin kuin Rauha varmaan ikinä...

Kokonaisuutena koulutus oli varmaan paras toko-koulutus missä oon ikinä ollut! Sain myös kysyttyä hyvät vinkit Rauhan ongelmiin. Lisäksi uusia treeni-ideoita tuli takataskuun taas roppakaupalla :)

Koulutuksen jälkeen olen viime viikon naksutellut punaisia seisomaan lattialla olevan kansion päällä niin, että takajalat on kansiolla. Tee on siinä jo aika varma ja siirryin eilen läheltä jo seuraavaan vaiheeseen, missä se tekee kaukokäskyjä kansion päällä. Kriteerinä on koko ajan se, että jalat pysyy kansion päällä. Olemme myös harjoitelleet liikkeestä seisomista viime aikoina. Tällä hetkellä Tyyne pysähtyy, mutta ei osaa vielä juurikaan pysyä seisomassa.

Lähitulevaisuudessa keskitymme Tyynen kanssa erityisesti seuraavien toko-juttujen työstämiseen:
- Kaukokäskyt - kriteerinä jalat kansion päällä
- Pää maassa makaaminen - häiriön kestäminen
- Luoksetulon pysäytys kiertoleikin avulla
- Seuraamisen perusasentojen nopea suoritus ja käännökset

Noutojutuissa olemme tehneet nyt silloin tällöin linjaa. Tyyne tekee linjaharjoitukset ihan kivasti. Ongelmana on edelleen damien tahaton pudottelu, mutta luulen että aika on siihen paras parantaja. Lisäksi olemme muutamia kertoja katselleet riistaa, mutta Tee käy tosi kuumana linnun näkemisestä, ja mun on tosi hankalaa yrittää saada harjoitusta sellaiseksi, että koira rauhoittuisi pitämään lintua. Täytynee ottaa jossain vaiheessa tiiviimpi periodi vaakkujen kanssa, jotta saan Teen keskittymään hommaan. Olemme toki tehneet myös paljon malttitreenejä. Niissä Tyyne on pysynyt edelleen hiiren hiljaa ja paikalla, joten eiköhän se siitä :)

Olemme tokoilleet silloin tällöin kotimme lähellä niin, että laitan muut koirat tolppaan kiinni ja teen yhden kanssa kerrallaan. Näissä tilanteissa Tyyne on ottanut hirveät kierrokset tolpassa olosta ja suurin osa treeniajasta onkin mennyt siihen, että odotan koiran rauhoittumista... No, oleellistahan luonnollisesti on, etten päästä ipanaa töihin tuollaisessa vireessä. Mutta täytyy tarkkailla tilannetta. Tyyne odottaa kiinni ollessaan muuten yleensä hyvinkin rauhallisesti, mutta protestoidessaan se tekee sen kyllä hyvinkin näkyvästi. Huutaa kuin hyeena ja riuhtoo hihnan päässä kuin heikkopäinen. Ei toisaalta tarvitse kovin pitkään miettiä, haluanko sellaisen koiran kanssa tehdä jotakin... Treenikentällä se on onneksi yleensä hiljaa.

Tyynen sisäsiisteysjutuissa tuli muutama viikko sitten taantuma ja se alkoi vuotamaan rappukäytävässä ulosmenoissa yms. Vein sitten viime viikolla sen eläinlääkäriin "varmuuden vuoksi", vaikka suurempia pissatulehduksen oireita ei ollutkaan. No, näytteessä kuitenkin oli paljon valkosoluja ja viljelyssä löytyi ärhäkkä bakteerikin. Nyt Tee on sitten antibioottikuurilla, toivottavasti kontrollinäyte loppuviikosta on jo puhdas :)

2 kommenttia:

  1. Huutavan koiran kanssa treenaaminenhan on just kivointa ja parasta ja ja ja ...!

    VastaaPoista
  2. Jepjep, ainakin korvatulppien kanssa :D

    Sain eilen treeneissä kerrankin kerrottua ipanalle, että hepulointi on kiellettyä, vaikka treenaisin Rauhan kanssa. Se tunki huutaen itseään kevythäkin sivussa olevasta reiästä. Pää ja kaula oli jo ulkona. Juoksin vihaisen näköisenä häkkiä kohti. Tyynellä oli just sellainen itse teossa kiinni jääneen ilme ja se livahti hyvin nopeasti takaisin häkkiin. Lopputreenien ajan häkissä oli ihan hiljaista ja rauhallista ;)

    VastaaPoista