4.8.2011

Tyynenrauhallinen - sitä saa mitä tilaa...

Tyyne on saanut alkuviikon tehotreenata kaikenlaista. Maanantaina Tyyne huusi ensin puussa aikansa, kun Rauha teki hommia. Pöh, näköjään pitää sen kanssa alkaa hengailemaan enemmän veden äärellä. Se on muuten ollut suht hiljaa Rauhan treenatessa, mutta vesielementti on vielä vähän liikaa passityöskentelyyn...

Hiljaisuus tuli kuitenkin, joten Tyyne sai tehdä muutaman helpon muistinoudon. Ensin otettiin rannan suuntaisesti pehmeällä reunalla ensimmäisiä linjaharjoituksia niin, että Cati näytti koiralle damin ja laittoi sen puskaan. Tämä meni oikein hyvin parilla toistolla. Dami vielä helposti tippuu mun edessä, mutta mieluummin treenaan sitä, että koira keskittyy tuomaan damin käteen, kuin että mä opettelen kauhaisemaan damin kaukaa kouraani... Sitten otettiin muistimarkkeeraus niin, että katsoimme rannasta kun Cati heitti damin veteen. Tämän jälkeen seuruutin Tyynen namipala suussa noin 7 metriä poispäin ja lähes saman matkan takaisin. Tyyne meni lähetyksestä suoraan veteen ja damille. Palautus tuli käteen, kun menin riittävän rantaan ottamaan tytsyn vastaan :)

Kävelimme jonkin matkaa autoille päin ja teimme Tyynelle vielä hakuruudun, missä oli muistaakseni 6 damia. Alue ei ollut valtava, mutta toisaalta kohtuullisen iso verrattuna meidän aiempiin treenialueisiin. Ruutu motivoitiin niin, että Tyyne sai katsella sen täyttöä. Koska kaksi ekaa damia tulivat ruudusta sekunneissa, lähetin Tyynen hakemaan vielä kolmatta. Ensin se teki pienen kaarroksen mun vieressä, mutta toisella käskyllä lähti mainiosti hakualueelle ja toi vielä taaimmaisen damin. Tähän oli hyvä lopettaa.

Yritän koko ajan muistuttaa itseäni siitä, että Tyynellä on ikää vasta alle puoli vuotta, joten ei pidä ahnehtia. Se on tehnyt harjoituksia niin kivasti, että tekisi mieli koko ajan vaikeuttaa, vaikka tällä hetkellä tärkeintä on itseluottamuksen kasvattaminen ja perusasiat. Lähetys meillä on jo aika hyvällä mallilla. Tyyne odottaa noutolupaa kiltisti irti, eikä ainakaan tarkoituksella yritä karata noutoihin. Muutaman kerran se on lähtenyt ennen kunnon noutolupaa, mutta on käskystä palannut takaisin sivulle. Kuuliainen tyttö siis! Mä olen kuitenkin pitänyt sen vielä taippariotteessa pääosan ajasta (lähetyksissä päästän ensin irti ja pienen odotuksen jälkeen vasta annan käskyn), koska haluan että koira keskittyy edessä olevaan tehtävään, eikä paikalla istumiseen.

Tiistaina meillä oli vuorossa pentujen kimppatreenit. Niissäkin mulla oli teemana itsenäinen työskentely. Mentiin erään suolammen rannalle, missä motivoitiin joka koiralle hakuruutu niin, että se täytettiin yhdessä koiran kanssa. Haasteena olikin se, että ruutu oli alokasluokan tasoinen maastoltaan. Osa dameista oli metsässä, osa rannan höttöliejussa ja osa vedessä. Vesialueella meillä hääräsi Ansan isäntä Tuomas, jolla oli tosi kätevä kelluva "tuoli". Dameja oli alueella yhteensä 12 ja kaikki pennut toivat 2-3 damia :) Tyyne haki maalta ensin yhden ja jäi sen jälkeen rannalle kurkkimaan, että tuolla se tyyppi on. Lähti kuitenkin etsimään tarkemmin maa-alueelta ja toi lopulta toisen damin metsän puolelta. Koska neidillä oli hieman kynnystä mennä veteen itsenäisesti, kävelin lopuksi vielä Tyynen kanssa rantaan ja lähetin sen lähempää veteen etsimään lähellä rantaa ollutta damia. Tuomas auttoi myös pitämällä ääntä. Oli tosi mukava nähdä, että muista pennuista Ansa ja Friidu siirtyivät hakualueella maalta veteen itsenäisesti! Mauri ei vielä ole niin varma uimari, joten sille ei vielä motivoitu vesialuetta ollenkaan.

Lopuksi Tyyne sai vielä tehdä yhden perus muistinoudon risukkoon. Käveltiin mennessä kaatuneiden puunrunkojen yli yms ja kyllähän se sitten noutikin damin suoraviivaisesti sitä kautta :)


Mua jäi edellisen keskiviikon tokotreenien jälkeen hiertämään yksi asia. Tyyne on tosi hyvin oppinut hengaamaan ja lepuuttamaan "tyhjät" ajat. Treeneissä mä pysähdyin muutaman kerran kaverin kanssa juttelemaan ja analysoimaan Tyynen suoritusten välissä. Siinä minuutin-parin aikana Tyyne ehti jo pistää maate. Kyllähän se siitä periaatteessa lähtee liikkeelle ihan hyvin, mutta jotenkin se tuntuu heti kamalan "lötsöltä".

Toisaalta tilanne tuntuu tosi älyttömältä, koska tämähän on just sitä mihin ollaan malttitreenaamisella tähdätty. Koira ottaa rennosti silloin kun ei tapahdu mitään. Ihmismieli on vaan ilmeisesti niin tyhmä, että kuvittelee koiran vireen loppuvan koko ajan, jos se rauhoittuu välillä...

No, päätin ottaa tilanteen hanskaan treenaamisen osalta eilen. Aloitin ensin kotona jo naksuttelun pitkästä aikaa ja opetin Tyynen kierimään. Päästiin siihen, että käsiavulla se tekee kierähdyksen, tosin se meinasi herkästi jäädä jumiin selälleen :D Treeneihin mä olin edellisviikosta viisastuneena valmistautunut paperilapulla, missä luki mun treenisuunnitelmat ja tavoitteet.

Tyynen kanssa päätavoite oli pitää kivaa ja viretila ylhäällä. Mä oon viime aikoina tokoillut sen kanssa paljon tylsiä, tekniikkaa vaativia juttuja, enkä juurikaan ole voinut edes palkita sitä lelulla.

1. sessio: repimisleikkiä ja sen ohessa maahanmenoja.
- Leluna oli jonkin verran järsitty ketun käpälä, mistä Tyynen oli vaikea ottaa kiinni (-> ens kerralla parempi lelu tähän). Maahanmenot meni ihan ok. Ekat oli hieman hitaita, mutta pääsin kyykystä melko pystyyn jo, eikä käsiapuja tarvittu. Tehokas lyhyt treeni ja koira takas häkkiin.

2. sessio: perusasentoja erilaisilla askelsiirtymillä.
- Tein naksun kanssa nopeita harjoituksia, missä Tyynen piti mahdollisimman nopeasti tulla mun sivulle. Naks, palkka ja samaan aikaan otin askeleen jonnekin muualle. Palkkasin lopuksi myös lelulla, millä leikittiin taas hetki ja koira heti häkkiin. Nämä meni vireen puolesta hyvin. Tyyne ei enää laita perusasennoissa tassua mun jalan päälle, mutta tekee sen vielä tosi usein tullessaan sivulle (se ottaa sen sit pois, kun on paikallaan :D). Tähän täytyy siis alkaa kiinnittää huomiota. Palkka tulee vaan, jos koira ei koske mun jalkaan perusasentoon tullessaan... Se osaa kyllä jo tosi kivasti käyttää takapäätään ja myös peruuttaa mun sivulle tarvittaessa :)

3.sessio (oman koulutusryhmän jälkeen, kun treeniaika loppui kesken): luoksetuloharjoituksia sivulle niin, että avustaja pitää koiraa.
- Nämä meni tosi kivasti. Tyyne tuli vauhdilla sivulle, tosin sama juttu kuin edellisissä, eli tassu osui usein mun jalkaan... Otettiin muutama toisto ja palkkasin vikasta toistosta lelulla.

Treenitaktiikka tuntui toimivan Tyynen kanssa tosi hyvin. Muutenkin ihan turhaa tehdä tuon ikäisen kanssa montaa juttua kerralla, kun ei se mitään vielä kunnolla osaa. Iltalenkin yhteydessä me tehtiin vielä muutamia kaukokäskysiirtymiä maahan-seiso-maahan. Ne meni kans ihan kivasti. Mun täytyy vaan auttaa liikerataa kädellä tosi paljon. Mutta eipä sen etenemisellä ole kiirettä, joten jatketaan tätä vaan :)

Mulla on muuten uudessa digikamerassa myös videokuvaustoiminto, joten voisin varmaan lähipäivinä pistää kameran jalustalle ja kuvata vähän meidän tokottamista. Sit näkisi itsekin paremmin missä mennään :) Voin linkittää videon sit myös tänne, jos kehtaan :D

Tänään on vuorossa Rauhan agilitytreenit. Tyyne pääsee hengailemaan taas kentän laidalle. Voisin koittaa vaikka vähän tokoilla sen kameran kanssa tänään... Loppuviikko otetaan suht rennosti. Varmaan nometetaan ja tokotetaan hieman. Yritän taas päästä Tyynen kanssa naksuttelun kanssa sellaiseen sopivaan päivittäiseen rytmiin. Sen osaltahan me ollaan oltu mietintätauolla, kun tehtiin niin paljon ja tiiviisti vielä alkukesästäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti