21.7.2011

Alkuviikon puuhastelut

Me olemme muuttamassa tällä viikolla Korsosta Malmille, joten melkoista kiirettä pitää vapaa-ajalla ilman koirapuuhailujakin. Jotain ollaan kuitenkin ehditty hieman tehdäkin :)

Unohdin mainita edellisessä päivityksessä, että Tyyne pääsi Tollerbay-miitin lopuksi tekemään oikean kanijäljen. Halusin nähdä, mitä se tekee noin lähtökohtaisesti. Kanin se on nähnyt joskus 3kk:n iässä ja silloin se kelpasi heti suuhun. Tyyne jäljitti itsenäisesti pupulle asti. Selvästi oikean kanin haju vähän jänskätti, koska typy meni jäljen tosi rauhallisesti ja häntä hieman alhaalla. Tee haisteli hetken kania ja otti sen sitten suuhunsa. Pillitin siinä vaiheessa ja koirahan tuli kuin salama. Tosin pupu jäi... Niina kävi sitten vähän auttamassa kakaraa, jolloin kani tarttui niin hyvin suuhun, että se kannettiin mulle asti. Ilmeisesti kahden päivän odottelu purkautui siinä vaiheessa, kun koko tytsy sai hirveän hepulin ihan vaan mun kehuista. No, pääasia on että kani tarttuu suuhun. Täytyy jossain vaiheessa harjoitella ihan vaan sen kantamista, jotta ote tasoittuu (kuten myös variksen kanssa).

Sunnuntai-iltana tehtiin vielä iltalenkki metsään. Mukaan tarttui tennispallo. Tein sen avulla Tyynelle "hakuruudun" pariin eri paikkaan niin, että hajustin helpohkon metsäalueen pallon kanssa koiran nähden ja jätin pallon suht. näkyvälle paikalle. Tyyne haki todella innoissaan ja löysi pallon ekasta ruudusta tosi nopeasti. Toisen ruudun mä teinkin hieman hankalampaan maastoon niin, että koira joutui etenemään pienen mäen alle pois mun näköpiiristä. Siinä Tyyne joutui hetken etsimään palloa, mutta sekin palautui nopeasti käteen :)

Rauha sai harjoitella hiljaa odottamista. Se alkaa vinkua tosi kovasti, jos sen jättää puuhun kiinni, mutta käskyn alla istuminen toimii paremmin. Vein R:n melko kauas istumaan. Ensin se yritti fuskata itsensä pari metriä eteenpäin, mutta palautuksen jälkeen koira istui paikallaan hiiren hiljaa :) Palkitsin Rauhan odottamisesta pienellä lähihakutreenillä. Treenin juju oli se, että mä piilotin tennispallon kiven päällä olevan sammaleen alle. Sitä Rauha joutuikin etsimään aikansa, eikä se ensin meinannut uskoa, kun käskytin sitä etenemään vielä kiven päälle. Hyvä harjoitus, jossa toivottavasti taas rajojen ylittäminen kehittyi hitusen.

Maanantaina kävimme tokottamassa lähikentällä Tiinan ja Malla-tollerin kanssa. Paikallamakuussa mulla oli taas molemmat koirat. Rauha makasi ongelmitta, mutta Tyyne oli vielä tosi kärsimätön. Taidan seuraavaksi opettaa kakaran makaamaan pää maassa, koska se tarjoaa sitä tosi herkästi muutenkin. On ainakin selkeä merkki koiralle, että tässä sä oot. Rauha teki muutaman toiston ruutua. Sanoisin, että ruutuun meneminen alkaa olla meille jo tosi vahva. Lisäksi se sai vähän tehdä vasemmalle käännöksiä ja metallinoutoa lelupalkalla. Kunhan vaan pikkasen höntsäiltiin :)  Tyyne taas teki perusasentosiirtymiä, metallin noutoa ja ruutua namialustalla. Ruutumerkit kiinnostaa vieläkin vähän, mutta ipana on jo kivasti tajunnut, minne pitää juosta.

Tiistaina meillä oli vuorossa pienten Ainstainien kimppatreenit. Mentiin tällä kertaa Espooseen harjoittelemaan nome-juttuja. Rauha sai aluksi tehdä sellaisen suolammen rannalla markkeerauksia ja pari linjaa. Teemana oli ne viikonloppuna esille tulleet vinot rannat ja suoraviivaisuus. Sovin, että heittäjä murahtaa koiralle, jos se yrittää oikaista rantaan. Otettiin markkeeraukset ihan rannan suuntaisesti, joten houkutus oli koiralle suuri. Ekalla kerralla heittäjä ei ollut ihan mukana, jolloin Rauha ehti rantautua ja toi damin mulle maan kautta. Sen jälkeen helpotimme aluksi kulmaa hieman ja loput Rauha palauttikin mulle suoraan uiden. Yritin olla nappaamatta damia, mutta aika helposti Rauha tiputti sen ja ravisteli ennen luovutusta. Täytynee ottaa joku päivä ihan vaan luovutusharjoituksia, niin koiran saa taas toivottavasti palauteltua palauttamaan ilman mun säätämistä. Kokonaisuutena Rauha teki tosi kivasti töitä. Se ui ohjauksissakin rantaviivaa nätisti, eikä oikaissut maalle. Lisäksi sen veteenmenot on reipastuneet kovasti. Ennen se meni aina veteen "tipahtaen", nyt se hyppäsi loikan. Ensi viikolla voisin tehdä motivoimattoman haun (dameja maalla ja vedessä) tuonne samaan paikkaan, niin saan vahvistettua tuolle sitä ajatusta, että haussa kannattaa lähteä kunnolla skannaamaan myös vesialuetta. Sitä me emme ole liian usein pystyneet treenaamaan...

Kakarat jatkoivat samalla hakutreenillä, kuin mitä Tyyne teki sunnuntaina. Maastona oli jyrkähkö ylämäki, mutta kaikki pennut etsivät sieltä oman daminsa motivoituna oikein mainiosti. Muutama pennuista on omissa harjoituksissa lähtenyt etsimään lisää dameja yhden löydettyään, joten neuvoin heitä tekemään toistaiseksi hakua vain yhdellä damilla. Näytin myös esimerkkiharjoituksen, miten vaihtamista voi harjoitella pois. Hakutreenin jälkeen pennut saivat vapaasti käydä uimassa, ilman mitään heittelyjä tms. Lopuksi teimme vielä malttitreeniä autojen luona. Tyyne käyttäytyi tosi hienosti, se alkaa osata paikalla istumisen jo aika kivasti :)

Keskiviikkona teimme pikaiset tokotreenit ennen mun tulevan tokoryhmän yhteistyötestiä. Tyyne vähän kiersi tolppaa (iisolla käsiavulla), istui paikalla, teki kaukokäskyjen maahan-seiso-maahan liikettä ja kävi ruudussa. Ruutu meni jo niin hienosti, että seuraavalla kerralla kokeillan jo niin, että treenikaveri on vienyt namipalkan ruutuun koiran näkemättä. Tyyne meinasi nimittäin lähteä ihan itsenäisesti ruutua katselemaan jo aiemmin. Rauha taas teki ruutua. Meni taas istumaan seiso-käskystä, joten otin uuden lähetyksen, missä palkkasin sen heti pysäytyksestä. R teki ihan kohtuullisen luoksetulon pysäytyksen ilman takapalkkaa. Kaukokäskyjä me tehtiin agi-pöydällä, ja ne meni "pakotetusti" oikein kivasti ;) Naksuttelin ja palkkasin koiraa paljon, toivottavasti auttais tasaisuuden löytämiseen. Lopuksi otettiin vielä tunnaria. Tein yksin ilman liikkuria ja laitoin suoraan oman kapulani kuvioon mukaan. Rauha teki harjoituksen kaksi kertaa tuoden varmasti oman kapulan. Aiemmat epäonnistumiset ovat vaan ilmeisesti jääneet vaivaamaan koiraa, koska ekaa palauttaessa Rauha vinkaisi noin metriä ennen mua. Lisäksi se räkäisi kapulan maahan ennen kuin ehdin sen ottaa ?! Täytyy jatkossa siis ilmeisesti ottaa nätisti myös väärät kapulat, jos kerran epävarmuus tulee tuolla tavalla läpi. Mähän olen pyytänyt Rauhaa pudottamaan kapulan, mikäli se on tuonut väärän...

Loppuviikon koirat saavat enemmän tai vähemmän relata. Pieniä nouto- ja tokojuttuja varmaankin tehdään, mutta ei mitään sen suurisuuntaisempaa. Rauha on ilmoitettu HSKP:n pm-tokoon 20.8, tosin mitä todennäköisemmin sillä on tuolloin juoksu. Lisäksi mä ilmoitin sen tollerinomeen 28.8. Siihen mennessä juoksu on toivottavasti jo ohi! Lähiviikot me keskitytäänkin nyt keräämään paketti kasaan niin tokossa kuin nomessakin. Riistaa pitäisi sulattaa vielä useaan otteeseen, että neiti malttaa varmasti palauttaa ne mulle nätisti käteen tauonkin jälkeen. Tokossa kaukot vaatii eniten töitä. Lisäksi meidän täytyy alkaa tekemään kisanomaisia treenejä tiheämmin, jotta saadaan sitäkin kautta varmuus liikkeisiin!

Molemmat koirat on myös ilmoitettu TollerShowhun. Iso osa Rauhan pennuistakin on tulossa, mahdollisesti kaikki :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti