31.5.2011

Tyynen touhut

Tyyne on ehtinyt opettelemaan paljon uusia asioita viimeisen kolmen viikon aikana. Tyynen treenailujen tärkeimpänä painopisteenä on ollut maltin kasvattaminen. Tätä olemme harjoitelleet Gunilla Wedeenin kirjan "Arjelle kultareunus - sekä sinulle että koirallesi" -kirjan opetusten mukaisesti. Tyyne on siis mukana Rauhan treeneissä ja niiden ajan se harjoittelee yksin oloa hihnassa kytkettynä. Ideana on se, ettei koira pääse pentuaikana koskaan tekemään mitään - ei ennen eikä jälkeen treenien. Näin sille ei tule mitään odotuksia ja se oppii rauhallisesti odottamaan. Toistaiseksi tämä harjoittelu on mennyt erittäin hyvin. Rauhallisemmissa treeneissä Tyyne on käynyt makoilemaan heti ja on ollut koko ajan hiljaa. Agilitytreeneissä mä päädyin torstaina tekemään niin, että vein Tyynen treeniaitauksemme takareunaan kiinni, koska Rauhan kuumuminen vaikutti Tyynen rauhoittumiseen paljon. Kentän laidalle se protestoi hetken aikaa, mutta rauhoittui sitten makoilemaan.

Mulla on kentällä mukana myös häkki, minne laitan Tyynen silloin kun haluan tehdä myös sen kanssa jotain treenien aikana. Toistaiseksi tämä taktiikka on toiminut oikein mukavasti.

Kotona treenihetkiä tulee päivän aikana useita. Olen innostunut naksuttelemaan Tyynelle ja naksun avulla meidän noutokin on jo aika kivalla mallilla. Aloitin puukapulalla ja vaihdoin sen heti seuraavaan treeniin metallikapulaan. Tyyne oppi nopeasti nostamaan ja kantamaan noutoesinettä, mutta se yritti alkuun viedä esinettä musta poispäin. Vahvistin tätä naksuttelemalla mua kohti kääntymistä ym. Lisäksi opetin luovutusta varten erikseen Tyynelle käsikosketuksen. Opetin kosketukseen myös käskysanan "koske". Kun molemmat temput olivat omalta osaltaan hyvällä mallilla (koskeminen luotettavaa ja kapula pysyi suussa), lähdin yhdistämään näitä. Jo ensimmäisen harjoituksen aikana Tyyne hiffasi, että kapulan kanssa kuuluu tökkästä mun kättäni. Tähän meidän noutoharjoittelu jää hetkeksi, koska haluan opettaa Tyynen luovuttamaan suoraan sivulle kaiken. Noutojen suhteen keskitymmekin tällä hetkellä enemmän tuomaan erilaisia esineitä (damin, tunnarikapulan yms.). 

Tyyne palauttamassa kapulaa

Noudon jälkeen seuraava tärkeä harjoituksen kohde oli sivulletulo, mikä on yksi tärkeimmistä asioista oikeastaan kaikissa meidän lajeissa. Päätin lähteä opettamaan sitäkin naksuttimen avulla. Tähän otettiin apuvälineeksi aluksi pesuvati, jonka päälle koira nostaa etutassut. Siinä sitä naksutettiin aluksi pienestäkin takajalkojen liikkeestä ja hiljalleen siitä, että koira kiersi korokkeen päällä vierelle. Muutaman päivän harjoittelun jälkeen pääsimme korokkeesta pois ja Tyyne tarjosi takapää edellä peruuttamista tosi kivasti. Ainoa ongelma meillä on se, että neiti yrittää tehdä tämän kahdella jalalla ja hakee myös herkästi käsikosketusta samalla, vaikka kädessä ei olisikaan mitään. Tällä hetkellä meillä on työn alla tarkka istumisasento ja käskyyn ehdollistaminen. Teimme pesuvatitreeniä noin viikon erittäin tiiviisti ja Tyyne alkoi hieman tylsistyä liikkeeseen, joten jätin sen hetkeksi hautumaan taka-alalle. Lähipäivinä voisi kyllä ottaa tavoitteeksi liikkeen loppuun hiomisen. Sen jälkeen yhdistän sivulletulon osaksi noutoliikettä.

Noudon luovutusta on jo harjoiteltu perusasennossa. Tosin tällä hetkellä vasta niin, että Tyyne pysyy koko ajan paikallaan. 

------

Meillä oli yhdet pentutreffit reilut 2 viikkoa sitten. Siellä Tyyne sai olla lähinnä seuraneitinä Rauhan kanssa, kun muut sisarukset harjoittelivat perustottelevaisuutta ja noutoa. Kaikki pääsivät tutustumaan myös riistaan. Kaikki pennut pääsivät paikalle ja olivat oikein pätevän oloisia pikkukoiria. Kaikkien kanssa on puuhailtu jo yhtä sun toista hyödyllistä. Se näkyi mukavana kontaktina. Perusnoudon kanssa on kaikilla vielä jonkin verran tekemistä. Kaikki hakevat ja palauttavat heitetyn damin - jos ei käteen niin ainakin omistajan jalkoihin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin noudon hiomisessa :) Riista oli edelleen tosi kiva juttu. Varista kannettiin kivasti ja pupuakin yritettiin raahata mukaan, vaikka se oli vielä aika iso 3-kuisille pikkupenikoille. 

Tyyne suhtautuu riistaan erittäin intohimoisesti. Ainut ongelma on vaan se, että se ei ole yhtä miellyttämisenhaluinen kuin Rauha. Se ottaa heti syvän koko suun otteen linnusta kuin linnusta ja tämän jälkeen haluaisi poistua takavasemmalle linnun kanssa, jos vaan mahdollista. Se toi mulle (varmaan vahingossa) variksen pari kertaa sunnuntaina, kun käytiin yhdessä viemässä Rauhaa varten lintu maastoon. Sen jälkeen ajattelin, että kokeillaan nyt vielä tuoko se linnun ihan oikeasti jo mulle. No eikä mitä, Tyynellä oli tosi kivaa juosta varis suussaan pitkin pihaa... Joten ehkä me keskitytään suunnitelmien mukaisesti perusnoudon vahvaan opettamiseen ja otetaan riistat esiin vasta hieman myöhemmin.

Meillä oli myös viime sunnuntaina pentujen kimppatreenit. Sinnekin tuli Myytä lukuunottamatta koko porukka. Oli kiva nähdä, että parin viikon takaisia kotiläksyjä oli harjoiteltu ja noutotreenit edenneet kivasti. Varista ja lokkia kannettiin taas innokkaasti. Starttarin ääni ei pentujen elämää myöskään hetkauttanut, mitä nyt vilkaisivat että mistäs tuo kuului. Treenien lopuksi menimme joukolla veden äärelle. Tarkoitus oli, että pennut saattaisivat uskaltautua paremmin uimaan, kun saavat riekkua laumana. Friidu oli jo kokenut uimari ennestään ja Tessa oli edellispäivänä lähtenyt uimaan. Tyyne taas on tähän asti keskittynyt putoamaan milloin mistäkin veteen. Rannassa se on kahlaillut innokkaasti ja perjantaina se tuli mun perässä uimaan kun kahlasin itse syvemmälle. 

Pääosin tämä uittotaktiikka toimi - pennut kävivät yhä syvemmältä hakemassa lelua. Tyyne keksi kuitenkin paremman taktiikan. Se kyttäsi rannalla kaikkia muita vedessä käyviä sisaruksia. Rantautumisen yhteydessä Tyyne oli aina vieressä odottamassa ja repi lelun sisaruksen suusta. Sen jälkeen se kiikutti tietysti lelun vielä mulle toiveikkaana, että "mä noudin tämän, saanko palkkaa". Jepjep, Tyyne taitaa jatkossa opetella uimaan ihan yksinään. 

Kuvassa vasemmalta Tuomas&Ansa, minä&Tyyne, Marita&Chili, Riitta&Friidu, Maria&Mauri ja Tuija&Tessa. Vain pitkämatkalaisin (Myy) puuttui tällä kertaa porukasta.

Tyynelle on muutaman kerran tehty pieni hakuruudun tapainen ja se on tuonut sieltä pari damia oikein hyvin. Se tuntuu pitävän etsimisestä, koska se todella mielellään lähtisi alueelle vielä uudestaan tsekkaamaan, onko siellä vielä jotain. Muistinoutoja olemme tehneet muutamia ja tarkoitus on lisätä ja vaikeuttaa niitä lähitulevaisuudessa pieni askel kerrallaan. 

Tokojutuissa isoimpana työn alla on tällä hetkellä seuraaminen, jota olemme harjoitelleet imuttamalla. Maahanmenoa olen naksutellut Tyynelle, mutta siihen pitäisi liittää jossain vaiheessa joku käskysana ja saada se yleistettyä myös kentälle. Paikalla istumista olemme harjoitelleet silloin tällöin lähinnä ruokakupin kanssa. Sitä tulisi vahvistaa vielä paljon ja lisätä harjoitukset myös meidän noutopuuhiin ja tokotreeneihin. 

Tyyne on meidän reissulainen, joka roikkuu aina mukana Rauhan treeneissä. Me käymme myös erikseen harjoittelemassa joka tiistai tollereiden kimppatreenivuorolla Herttoniemessä. Siellä on meidän kanssa käynyt harjoittelemassa Maria&Josefina&Mauri, Riitta&Friidu ja Tuomas&Ansa. Ihanan innokasta porukkaa nämä pentujen omistajat, tuskin maltan odottaa mitä näistä vielä tulee :)

Kotona Tyyne on toistaiseksi ollut yksin tosi kivasti. Se on järsinyt yhden kirjaston kirjan ja muutaman laturin johdon, jotka oli jätetty väärään paikkaan. Työpäivän aikana tulee vielä pissaa ja kakkaa lattialle, mutta muutoin neiti alkaa olla kohtuullisen sisäsiisti. Onneksi koulut loppuvat lauantaina, sen jälkeen Olli on kesälomalla ja koirien yksinoloajat vähenevät minimiin. Vajaan 2 viikon päästä on yksi vuoden eniten odotetuista tapahtumista eli tollerileiri! Minä olen siellä MH-kuvauksen toimihenkilönä puolet ajasta ja toisen puolikkaan harjoittelemme Rauhan kanssa nome-ryhmässä. Tyyne-kiertolainen pääsee myös mukaan hengaamaan ja keräämään rapsutuksia :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti