1.6.2013

Tyyne voivoissa

Viime sunnuntaina korkkasimme Tyynen kanssa tokon voittajaluokan Koirakerho Heiluhäntien kokeessa Tuusulassa. Tuomarina toimi Jaana Tala.

Väsytystaktiikka oli tällä kertaa sellainen, että tehtiin kolmena päivänä putkeen voittajaluokka läpi. Lisäksi olin lauantain vahtimassa siskon 5- ja 3-vuotiaita lapsia. Koirillakin oli paljon ohjelmaa, kun kävimme ulkoilemassa ja treenaamassa. Väsytystaktiikka toimi tällä kertaa yllättävänkin hyvin. Tyyne oli koepaikalla ihan sen näköinen, että miksi hänet on herätetty kauneusuniltaan. Paikallamakuuseen en hirveästi viritellyt koiraa, olisi ilmeisesti pitänyt. Yksilösuoritukset tehtiin tällä kertaa kahdessa erässä. Ensimmäinen osa oli ruutuun asti ja toinen osa loput liikkeet. Kokonaisuutena Tyyne teki mun mielestäni oikein hyvin. Tulos oli Voi0 163p, mutta siitä huolimatta kivaa oli :) Tyyne oli pääosin hiljainen ja keskittynyt koko kisan ajan. Ensi kerralla tosin hieman vähemmän väsyttämistä voisi olla toimivampaa ;) Alla liikekohtaiset pisteet ja kootut selitykset.

1. Paikalla makaaminen 7

Tyynen kauneusunet keskeytettiin ikävästi, kun piti tulla kehään kököttämään. Se istui hienosti kontaktissa liikkeen alussa, mutta ei reagoinut mitenkään ekaan maahan-käskyyn. Myöskään liikkeen lopussa se ei ollut kuulolla, vaan nousi vasta toisella käskyllä istumaan.

2. Seuraaminen taluttimetta 9

Leikitin Tyyneä vähän ennen suoritusta ja se olikin kivassa työmoodissa kehään mentäessä :) Alussa se tökki vähän mun kättä, mutta totesi sen sitten tyhjäksi ja seurasi loppukaavion oikein mallikkaasti. Suoritus ei tuntunut ysin seuraamiselta, kun koira on yleensä vähän aktiivisempi seuraaja. Toisaalta se piti paikkansa koko suorituksen ajan ja teki suorat ja nätit perusasennot. Ja ennenkaikkea koira oli hyvin hiljainen. Muutamassa lähdössä kuulin juuri ja juuri hiljaisen viuh-äänen, mitä tuomari ei varmasti edes kuullut. Kiva kokonaisuus :) Peruutuksessa ei peruuttanut.

3. Istuminen seuraamisen yhteydessä 0

Tästä suorituksesta saan katsoa ihan tasan vaan peiliin. Lähdin kävelemään naurettavan kovaa liikkeen alussa ja tajusin kävellessäni, että mähän aina kävelen jäävissä aavistuksen normivauhtia hitaampaa. Eihän se sit istunut, vaan jäi seisomaan. Käskin sen kyllä kääntyen istumaan, kun ei meinannut uskoa. 

4. Luoksetulo 5

Tämä ei vieläkään toimi koetilanteessa kovin hyvin. Keksin joku viikko sitten, että voin käyttää treenikassia takapalkkana ja olinkin vienyt sen kehän laidalle takaviistoon luoksetulon lähdöstä. Näytin sen Tyynelle ennen liikkeen alkua. Se oli taas todella levoton jätössä ja piipitti mun kävellessä poispäin. Hankalaa työstää tätä pois, kun se vinkuu treeneissä todella harvoin tässä. Lähtövauhti oli taas kova, mutta seiso-käskyyn se ei pysähtynyt heti. Hidasti ja parin laukan jälkeen pysähtyi. Loppuosa ok.

5. Ruutu 0

No niin, tässä kävi sitten juuri niinkuin olin uumoillut. Ruutu oli keskellä kehää matalilla kartioilla merkattuna. Tyyne lähti kyllä täysiä sitä kohti, mutta löysi luoksetulon puoleisen reunan, mietti hetken ja lähti laukkaamaan edellisessä liikkeessä näytettyä kassia kohden... Pysäytin sen ennenkuin se olisi ollut kehästä ulkona. Sen jälkeen uusi ruutuun-käsky, mutta eihän sillä ollut mitään hajua missä se ruutu muka on. Poukkoili vähän aikaa pitkin kehää, kunnes kutsuin koiran pois. Eli lisää treeniä ja KASSEJA yms. häiriötä kentän laidalle...

Tässä välissä mentiin vähäksi aikaa huilimaan ennen loppuosan suorittamista.

6. Noutaminen esteen yli hypäten 8

Tämä oli muuten mallikas suoritus, mutta Tyyne kolautti takajalallaan estettä mennessä. Ja estekorkeushan oli huimat 4 lautaa... Jatketaan siis hyppytekniikkatreeniä...

7. Metalliesineen noutaminen 9

Muuten hyvä, mutta vieraan metallin palauttaminen oli vaikeeta. Tyyne piti sitä kuin särkyvää posliiniastiaa ja ravasi takaisin.

8. Tunnistusnouto 9

Tyyne pistää äitiään paremmaksi, Rauha ei ole ikinä saanut tunnarista ysiä ;) Nätti suoritus, tosin allekirjoittanutta taas hirvitti vauhti, millä koira paukkasi kapuloille. Piste lähti siitä, että Tyyne taisi koskettaa haistellessaan väärää kapulaa.

9. Kauko-ohjaus 0

Kaukot ovat olleet Tyynellä tosi hyvät, mutta jostain syystä ne vähän levisivät käsiin jokunen päivä ennen koetta. Ongelmat lähtivät siitä, että Tyyne ei mennyt seisomasta hissinä maahan, vaan tipahti. Sitten kun korjasin tilannetta, sain siirtymään ääntä. Teimme ennen kisaa helppoja kaukoja läheltä ja targetilla, mutta eipä niitä näköjään saanut vielä korjattua. Tyyne oli muutenkin turhan matalassa vireessä tähän liikeeseen. Se nousi tokalla (tai kolmannella) käskyllä istumaan, sitten ekalla seisomaan. Sen jälkeen olisi pitänyt mennä maahan, eikä koira hievahtanut yhtään mihinkään. Käskin sitä niin kauan, kunnes se jollain viidennellä käskyllä lopulta tipahti.

10. Kokonaisvaikutus 9

Nättiä yhteistyötä ja näki, että koira on tosi hyvin hanskassa. Kisarutiinia vaan kaikkiin suorituksiin, niin hyvä tulee. Ja tuomari erikseen vielä sanoi, että hienosti sait pidettyä koiran hiljaa suorituksen ajan. Hassua, mistä lähtien tuomareiden on tarvinnut erikseen mainita, että vau, sun koirasi oli hiljaa?

Pisteet yhteensä 163p / VOI0

----

Kokonaisuutena suoritus tuntui ehjältä. Kaikki virheet, mitä meille tuli, ovat sellaisia, mitä Tyyne ei normaalisti juuri tee. Pääasia minulle on se, että sain kisavireen noinkin hyvälle mallille. Ja vaikka Tyyne olikin nyt hieman turhan rauhallinen, on toisaalta todella hyvä nähdä, että sen voi laskea myös liian alas. Nyt tarvitsemmekin nimenomaan rutiinia luokan liikkeisiin, niin eiköhän se ykkönenkin ole ihan realistinen tavoite tälle vuodelle. Täytyy sanoa, että olen hyvin yllättynyt siitä, miten lyhyessä ajassa sain koottua voittajaluokan liikkeet kokonaisuudeksi. Se toki vielä näkyy kokonaisuudessa, että eihän me olla tehty koko luokkaa läpi kuin vasta joitakin kertoja. Toukokuun ajan kävimme Korrin Riitan tokokurssilla ja ensimmäisellä treenikerralla vappuna tuntui, että tekemistä on hurjasti. Nyt kuukautta myöhemmin mä katselen koekalenteria sillä silmällä, että minne menisi seuraavaksi hakemaan kisatuntumaa ;)

Vireasiat tuntuu olevan ihan hyvällä mallilla. Alkukeväästä ääntä lähti herkemmin, mutta nyt olemme treenailleet taas sen verran enemmän, että koira pysyy pääosin hyvin paketissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti