26.4.2011

Touhukas pääsiäinen

Pääsiäisen vietimme mökillämme Hauholla. Siellä kokosimme ensinnäkin koko laumamme yhteen. Salli kun on viettänyt viimeisen kuukauden vanhempieni luona. Hän ei välittänyt yhtään piraijalaumasta, joten siksi tällainen järjestely. Sallin ja Tyynen tutustuminen sujui kuitenkin ongelmitta. Salli ei välitä mokomasta kakarasta ja Tyyne oppi parin murahduksen jälkeen pitämään sopivan hajuraon vanhaan rouvaan. Tyyne kotiutui mökille todella nopeasti. Ekana iltana taisi tulla yksi lammikko sisälle ja sen jälkeen kaikki tarpeet ulos.

Mökkielämä sopi Tyynelle oikein mainiosti. Se vietti mielellään aikaa pihalla eikä todellakaan pyörinyt jaloissa, vaan seikkaili isolla pihalla itsenäisesti. Sain sen tosin useamman kerran kiinni kuopan kaivamisesta kukkapenkkiin, mutta muutoin neiti käyttäytyi oikein hyvin. Meidän kovasti pärisevä ruohonleikkuritraktori hieman pelästytti ekoilla kerroilla mutta maanantaina Tyyne jo käveli traktorin vierellä ilman pelon häivää.

Tyyne onnistui sunnuntaina putoamaan laiturilta järveen. Ehdinkin jo pidempään katsella, että niin tulee vielä pian tapahtumaan, koska neiti kiikkui reunalla sen verran uteliaana monta kertaa. Se ei tajunnut putoamisensa jälkeen uida rantaan, vaan Olli sai onkia pikkukoiran takaisin ponttoonilaiturille. Sen verran se hommasta otti onkeensa, että laiturilla ei tämän jälkeen enää hengailtu ihan niin paljoa eikä reunoille enää juostu. Maanantaina Tyyne haki damia muutaman kerran kahluusyvyydeltä vedestä, joten ainakaan veteen ei näyttänyt jääneen mitään isompia traumoja.

Tyynen kanssa jatkettiin mökillä temppujen opettelua. Se osaa nyt peruuttaa autettuna jo pidempiä matkoja. Istuminen toimii myös mukavasti. Harjoittelimme myös tasapainoilua ja kropan hallintaa pienen jakkaran avulla. Tyyne oppi uskomattoman nopeasti nousemaan jakkaralle seisomaan ja sitten istumaan. Lopuksi harjoiteltiin vielä etupään laskemista jakkaralta niin, että takajalat jäävät ylös. Naksutin oli jäänyt kuitenkin kotiin, joten sheippasin ihan suusanallisesti pikkuista. Täytyy jatkossa käyttää enemmän naksua, niin kakara oppii vielä nopeammin tarjoamaan uusia toimintoja. Alla kuvasarja meidän temputtelusta. 


----- 
Rauha sai lomalla puuhailla tokoa ja vähän noutohommia. Ruudun oikeaa paikkaa haettiin muutamalla harjoituksella. Kokeilin viedä lelun ruutuun, jotta se vahvistaisi vielä entisestään oikeaan paikkaan juoksemista. Tämä tuntui toimivan hyvin, koska Rauha haki näissä harjoituksissa ruutua erittäin hyvin ja varmasti. Ruudun lisäksi harjoittelimme seuraamista. Olen nyt vaihtanut palkkaamisen pitkälti narupalloon ja se näkyy viretilassa. Ei vaan valitettavasti näy käännöksissä. Perusseuraaminen oli jo mukavan tiivistä, varsinkin kun muistuttelin oikeaa paikkaa hihnan kanssa. Vasemmalle käännökset taas tuntuvat olevan ihan täysin hukassa. Täytyy vaan palata taas ympyrän kävelemiseen ja sivuaskelten ottamiseen vas. käännösten yhteydessä. Harjoittelimme myös kaukokäskyjä, mutta niiden suhteen otin taas liian hankalia harjoituksia. Täytyy kentällä palata takaisin varmempiin suorituksiin. Mä olen nyt viime aikoina vaatinut joka paikassa samaa suoritusta kuin mihin kotona pystytään, mutta eihän se onnistu :( Palataan siis vähäksi aikaa takaisinpäin ja tehdään helppoja muutaman toiston suorituksia. 

Noutoharjoittelu jäi hieman vähäsenlaiseksi Rauhan kanssa, koska olin pääsiäisen itse melko kipeä. Teimme kuitenkin yhden linjaharjoituksen, jossa lähetin koiraa pääosin yhdelle pitkälle linjalle muistipaikkaan. Välissä heittelin häiriöheittoja palautuksen aikana tai muuten vaan. Löysin helposti rajan, missä kohtaa markkeeraus oli liian lähellä ohjauslinjaa. Sen kanssa taistelimmekin hetken, ennen kuin sain koiran etenemään markkeerauksen ohi muistipaikalle. Muutoin erityisiä ongelmia ei ollut. Tosin näissä mielipiteenvaihdoissa koirasta lähti jonkin verran ääntä. Täytyy ottaa noutohommissa itse hieman napakampi ote ja todella keskittyä hiljaisen koiran luomiseen. Paras tapa saada ääntä aikaiseksi on tehdä epämääräisiä harjoituksia, joissa ei ole selkeää suunnitelmaa ja tavoitteita alusta asti.

Tällä viikolla tapahtuu:

Rauhan kanssa tämän viikon teemoiksi tokossa olen valinnut sen iänikuisen seuraamisen, ruudun loppuosan harjoittelun erikseen ilman ruutua (eli luoksetulo suoraan seuraamiseen) ja kaukokäskyt helpotettuina erilaisissa paikoissa. 

Noutopuolella Rauha keskittyy malttiin. Teemme siis erilaisia hallintatreenejä ja palkkaan koiraa paljon nameilla. Itse noutoja tehdään säästellen. Rauha saa myös alkaa seurata Tyynen treenailuja käskyn alla. Tyynen kanssa tehdään toki tällä hetkellä lähinnä tokoa ja leikkimistä, mutta jostain sekin häiriötreeni on aloitettava :)
Torstaina osallistumme Rauhan kanssa Oreniuksen agilityvalmennukseen. Siellä tavoitteena on ottaa vastaan mahdollisimman paljon hyviä vinkkejä tulevaisuuteen ja lisäksi tasoittaa Rauhan agilityinto siedettäviin lukemiin. Ensi viikolla meillä onkin luvassa agilityssa aikamoinen kisarupeama: tiistaina Orimattilassa 2 starttia, perjantaina Vantaalla 2 starttia ja lauantaina Helsingissä 2 starttia. Toivottavasti pakka olisi kisoissa yhtä kasassa kuin se on ollut talven treeneissä ennen mammalomaa!

Tyyne harjoittelee tällä viikolla peruuttamista, sivulletuloa ja noutoa naksun avulla. Jos tylsää tulee, niin sitten me otetaan treeniohjelmaan myös joku uusi temppu. Esimerkiksi joku näistä: käsikosketus kuonolla, tassun antaminen, jalkojen välistä pujotteleminen, peruuttaminen korokkeelle.

Tyynen kanssa myös käydään leikkimässä erilaisissa paikoissa ja yritän ujuttaa lähitulevaisuuteen myös meidän kaupunkireissun. Siihen kuuluu bussissa, metrossa, junassa ja raitiovaunussa liikkumista. Lisäksi käymme ihmettelemässä kauppakeskuksen ja Helsingin keskustan hälinää :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti