15.4.2011

Elämä jatkuu

Rauhan pennut ovat nyt jo 8-viikkoisia. Kotona meillä on vielä seitsemästä pennusta kolme. Tänään ja huomenna viimeiset kaksi lähtevät uusiin koteihinsa. Kyllä, laskit aivat oikein - yksi palleroista jäi kotiin kasvamaan. Hänen nimensä on Tyyne (virallisesti Ainstainin Bios Kunnossa) ja Rauha saa nyt kunnian jakaa tämän treenipäiväkirjansa kakaran kanssa.

Mammaloman aikana Rauha on saanut lomailla, eikä me olla varsinaisesti treenattu mitään. Nyt alkaakin uusi kausi, missä mulla on luotsattavana yhden koiran sijasta kaksi. Tyynestä on tarkoitus saada uusi harrastuskaveri nomeen, tokoon ja agilityyn. Ja tietysti syksyn sorsajahteihin noutokone :) Tällä hetkellä Tyynen kanssa keskitytään yhteistyön ja motoriikan kehittämiseen leikin varjolla. Tyynen kanssa kuljetaan mahdollisimman paljon erilaisissa paikoissa ja se pääsee myös treenikentälle ja metsään Rauhan mukana alusta asti. Alkuun tarkoitus on harjoitella ainakin seuraavia asioita:
 • istuminen ja paikalla pysyminen
 • luoksetulo pillillä ja sanallisesti
 • noutaminen (noutoesineen pitäminen ja luovuttaminen)
 • peruuttaminen
 • muita motoriikkaa kehittäviä temppuja (etu- ja takapään nostaminen pesuvadille ja siinä pyöriminen, astiaan seisomaan meneminen jne.)
 • sivulletulo
 • seuraamisen alkeet
 • maahanmeno seisaalta ja istumasta (tässä panostetaan eniten oikeaan tekniikkaan alusta asti)
 • ruutu
Eiköhän tässä meille ole hetkeksi puuhaa. Sitten me tietysti leikitään mahdollisimman monessa eri paikassa ja Rauhan agitreenien yhteydessä aletaan harjoitella putkia ja erilaisia ohjauskuvioita ilman hyppyjä jne.

--

Rauhan arki koittaa taas nopeasti ja tarkoitus on palata takaisin siihen lähes jokapäiväiseen tehotreenaamiseen asteittain. Nome/wt- ja tokorintamalla olen alustavasti suunnitellut meidän kisaavan seuraavan kerran syksyn puolella. Agilitykisoja olen katsellut jo valmiiksi ja vuoden ekoissa kisoissa on tarkoitus startata vapun jälkeen. Alkukesä onkin pyhitetty kisojen osalta agilitylle, jossa haluan oikeasti saada meille hyvän kisarutiinin ja onnistumisen elämyksiä. Tokon ja nome/wt-asioiden suhteen päätavoite on saada lisää suoritusvarmuutta ja kisavalmiita suorituksia. Mejän olen päättänyt tältä kesältä jättää väliin, koska aika ei vaan valitettavasti riitä kaikkeen :(

Nome/wt-rintamalla lähiaikojen treenien pääteemoja ovat:
 • hiljainen ja rauhallinen työskentely
 • passityöskentely ja walkup hiljaa
 • riistan käsittelytreeniä, jotta linnut nousevat ylös heti ja nopeasti
 • ohjauksia (suuntia, taakselähetystä, pitkiä matkoja, pysäytyksiä)
 • erilaiset maastot ja maastorajojen ylitykset (kaikessa työskentelyssä, niin ohjauksissa kuin haussa ja markkeerauksissa). 
Tokossa me tarvitaan vielä lisää palauttelutreenejä, ennen kuin osaan sanoa missä mennään sen osalta... Tässä kuitenkin ajatuksia voivoittajan liikkeistä:
 • Seuraaminen kauttaaltaan paremmaksi! (tällä hetkellä on törkeän väljä, eikä koira pysy yhtään paketissa vasemmalle käännöksissä tai peruuttamisessa. Juoksua en ole uskaltanut edes kokeilla).
  • Tälle pitäisi kyllä keksiä joku uusi treenitekniikka. Ehkä mun täytyy vaan koittaa alkaa palkata lelulla, vaikka se tarkoittaakin korkeampaa viretilaa seuraamiseen. Tuntuu vaan, ettei tätä ikinä saa riittävälle tasolle ylempiä luokkia varten :( Vinkkejä ja treeniapua otetaan siis tämän osalta vastaan ;) Jos nyt jotain positiivista yrittää keksiä, niin ainakin koiran kontakti ja motivaatio kestää myös pitkät seuraamispätkät.
 • Ruutu koevalmiiksi (Häiriömerkit sotkevat koiraa paljon. Lisäksi oikeaan kohtaan pysähtymisten määrää suorituksissa pitää saada lisättyä. Ruudussa makaamisen kestoa tulee vaihdella ja lisätä häiriötä sen osalta. Liikkeen loppuosan seuraamaan kutsua tulee treenata ruudusta erillään. Tällä hetkellä se tulee niin kovaa, että menee musta ensin ohi ennen kuin saa korjattua itsensä seuraamaan.
 • Liikkeestä istumiseen varmuutta (Treeneissä pääosin istuu, mutta tähän voisi vahvistaa ennakkokäskyä ja tehdä riittävästi erilaisia toistoja)
 • Luoksetulo kisavalmiiksi (Tämä liike toimii täydellisesti aina joka toinen kerta... Eli toistoja tarvitaan vielä paljon. Takapalkka tuntuu toimivan aika kivasti, mutta sen avulla liike pitäisi saada valmiiksi, jotta se toimii joka kerta myös ilman takapalkkaa. Ongelmanahan on koiran liian kova vauhti, joka ei pysähdy tarpeeksi nopeasti...)
 • Tunnistusnouto (Tämän suhteen ei aavistustakaan missä mennään... Aloitetaan varovasti taas perusharjoituksilla ja toivotaan, että ei ole unohtunut. Noudon loppuosaa tulee treenata erityisesti tunnarilla, koska Rauha pureskelee helposti kapulaa ja luovutus on sitten vähän mitä on...)
 • Metallinouto (Tämä on toiminut hyvin. Täytyy tsekata tauon jälkeen, toimiiko vielä ;) Kaikkien noutojen luovutuksia voi vielä hioa)
 • Hyppynouto (Tähän on tarvittu syksyllä vielä lisäkäskyä palatessa. Tarkoitus on päästä siitä eroon ja saada varma ja koevalmis liike.)
 • Kaukokäskyt (Näitä on tehty tauonkin aikana säännöllisesti ja tuntuu, että pientä edistystä on tapahtunut. Rauha edelleen unohtaa oikean suoritustekniikan herkästi, mutta pääosin saan jo onnistuneita suorituksia. Tavoitteena on saada suoritusvarmuus eri etäisyyksiltä nostettua huippuunsa takapalkan avulla ja sen jälkeen häivyttää takapalkka.)
 • Paikallamakuu (Tämä on ollut kohtuullisen varma, tosin ennakointi on ollut meidän suurin ongelma. Lisäksi se on satunnaisesti lähtenyt mun perään jättäessäni koiran. Onnistuneita toistoja vaan lisää ja paljon häiriöharjoittelua liikkurin ja muiden koirien kanssa. Näitä treenejä säästellään myöhempään kesään, koska tällä hetkellä Rauhan paljas maha ja roikkuvat nisät eivät tykkää kylmässä maassa makoilusta. )
No, eiköhän tuossa ole puuhaa hetkeksi aikaa ;) Agilityn osalta odottelemme, että lumet sulavat ja pääsemme kentälle ulkotreeneihin. Siinä me jatkamme suoritusvarmuuden keräämistä. Erityisesti pujottelu ja puomin alastulo kaipaavan vaan lisää toistoja, että niiden oikea suoritustapa uppoaa varmasti selkärankaan asti! 

2 kommenttia:

 1. Täytyykin alkaa seurailemaan jälleen teidän blogia kuinka teillä sujuu :-)
  Tätä blogia on ollut kiva lukea, kun sen verran mukavasti on juttua kirjoitettu.

  VastaaPoista
 2. Hauska kuulla, että joku jaksaa lukea mun vuodatuksia :D Olen alun perin kuitenkin tehnyt tämän blogin ihan omaksi treenipäiväkirjaksi ja huvikseen laitoin julkiseksi, kun ei tässä mitään erityisen salaista ole.

  Eiköhän näitä päivityksiä ala taas tulla säännöllisesti, kun nyt treenitahti alkaa taas olla päivittäinen.

  VastaaPoista