29.5.2010

Tokotreenailua

Koska Rauhan tassu alkaa vaikuttaa jo melko hyvältä, päätin mennä ottamaan treenisession tuohon viereiselle kentälle. Päätin etukäteen kiinnittää huomiota erityisesti ääneen, jota ei tarvisi tulla ollenkaan.

Ensimmäisenä kävin laittamassa tunnarikasan kentän reunalle ja oman hajustetun valmiiksi joukkoon. Tämän jälkeen otimme pientä herättelyä. Rauha olisi kovasti halunnut hakea sen tunnarin, joten käänsin meidän rintamasuunnan vastakkaiseen suuntaan. Sitten paikallamakuu. Otin ensin muutamia toistoja valmis-sanalla. Eli valmis ja samalla taskusta nami koiran suuhun. Maahan meni hyvin ekalla käskyllä. Tein yhden valelähdön, eli palasin 10 metrin jälkeen takaisin ja palkkasin koiran. Tämän jälkeen oikea paikallamakuu, missä Rauha makasi muutaman minuutin. Palatessani en ihan heti ottanut perusasentoon, vaan odotin n.20 sekkaa. Nousi kuitenkin hienosti ekasta käskystä. Nappisuoritus siis. Tämän jälkeen kehumisessa huomasi taas pursuavan innon, kun koira hieman piippasi. Ratkaisin ongelman niin, että pieni murahdus ja käsky perusasentoon. Istutin Rauhaa siinä hetken, ja kehuin ja palkkasin hiljaisuudesta.

Kun koira oli rauhoittunut, otimme seuraamista. Seuraamispaikka on edelleen hieman vaihteleva, mutta nykyään se vaihtelee lähinnä sivusuunnassa. Eli edistystä on tullut tässäkin liikkeessä. Lisäksi Rauha ei enää seuraamisessa tunnu pommilta, vaan uskallan kävellä rennosti katsomatta koiraa. Vahvistin hyvää seuraamispaikkaa suullisilla kehuilla, ja se tuntui toimivan mukavasti. Jossakin vaiheessa otin myös pallon mukaan, koska seuraamisen kriteerit alkavat selvästi olla Rauhan päässä. Pallo antoi seuraamiselle hieman lisää terävyyttä, mutta ei enää aiheuttanut poikittamista, kuten joskus aikaisemmin.

Seuraamisen jälkeen otimme kaukokäskyjä, joissa neiti edisti selvästi seiso-istu ja seiso-maahan -siitymissä. Täytyy vaan ottaa taas hieman takapakkia tässä ja opetella oikeasti takapalkka tähän liikkeeseen. Muutoin koira oli hyvin kuulolla, ja viretila oli sopivan liikkeeseen.

Kaukojen jälkeen Rauha oli jo unohtanut tunnarikapulat melko täydellisesti, joten nyt oli hyvä aika ottaa se kapula ylös. Lähetin sen todella kaukaa (tuplat kisaetäisyydestä) kasalle. Se meni suoraviivaisesti laukalla, haisteli huolellisesti pinon ja toi varmasti oman mulle käteen. Jes! Luovutus oli kökkö, mutta toisaalta en viime aikoina ole luovutusta tunnarista vaatinutkaan, koska tärkeintä on aina tuoda se oma :)

Tunnarin jälkeen harjoittelimme luoksetulon pysäytyksiä. Takapalkkana oli narupallo, ja tämän avulla seisominen oli sopivan täpäkkä ja terävä. Otin ekalla kerralla myös koko liikkeen, ja se hieman ihmetytti Rauhaa (kun ei vapautettukaan heti seisomisesta taakse).

Lopuksi otin vielä hieman kisanomaisempaa palkattomuustreeniä. Vein kentän laidalle ruokapurkin avattuna. Otin alkuun helpohkon seuraamisen. Siinä neiti oli ajoittain hieman ajatuksissaan (perusasentoja meinasi jäädä väliin). Seuraamisen jälkeen liikkeestä istuminen, jossa käänsin apuna päätäni käskyn sanoessani. Tämä meni aivan täydellisesti :) Viimeisenä muutama kaukokäsky niin, että kuppi oli suoraan koiran takana. Hieman paremmat siirtymät ja vapautin Rauhan onnistuneesta seiso-istu -siirtymästä suoraan kupille.

Kokonaisuutena hyvät treenit. Rauhan kanssa kannattaa selvästi tehdä tuollaisia "kaavat rikkovia" harjoituksia enemmänkin. Että esim. tunnaria tai kapulaa ei heti noudeta, vaikka se olisi kentällä valmiina yms. Lisäksi alun pienillä kontaktiharjoituksilla sain koiran nopeasti keskittymään, eikä ääntä lähtenyt alun vinkaisuiden jälkeen ollenkaan! Uskon, että ääni tuli osaksi myös siitä syystä, että Rauha halusi päästä tunnarille, ja turhautui, kun ei tehtykään oletettavinta asiaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti