24.7.2013

Ensimmäinen nome-koe

Toukokuinen Mölleri meni Tyynen kanssa sen verran mukavasti, että aloin sen jälkeen katselemaan nome-koekalenteria "sillä silmällä". Muutamaan lähellä olevaan kokeeseen emme mahtuneet, joten päätin ettei pieni ajomatka (300km suuntaansa) haittaa ollenkaan...

Lauantaina 20.7 lähdimme aamuseitsemän aikoihin Tyynen kanssa ajelemaan kohti Uuraista. Suoritusvuoromme oli päivän viimeinen, joten koepaikalle saapumisen jälkeen oli vuorossa odottelua ja muiden suoritusten katsomista. Kokeessa oli paljon hyviä koiria ja tehtävät eivät muutenkaan vaikuttaneet mahdottomilta. Tuomarina toimi Ossi Kähärä.

Kävin hakemassa Tyynen melko ajoissa ennen meidän vuoroamme ja istuskelimme metsässä pitkän tovin ennen vuoroamme. Ilmeisesti pitkä ajomatka, minun jännittämiseni ja pitkä odottelu ei tehneet hyvää Tyynen vireelle, koska en saanut sitä kunnolla rentoutumaan odotuspaikalla. Edellispäivän ohjelmassa oli ainoastaan lenkkeilyä. Täytynee miettiä seuraavaan kokeeseen vähän erilainen valmistelu.

Koe alkoi tuomarin kättelyllä. Tämän jälkeen koiralta irrotettiin talutin ja se tuli seuruuttaa rantaan noin 5m matka. Tässä vaiheessa Tyynen väärä viretila tuli valitettavan selväksi, sillä se ei voinut seurata, vaan poukkoili rantaan mun liikkeellelähdöstä. Ei se veteen mennyt, mutta jouduin kuitenkin komentamaan sitä monta kertaa, että pysyi mun lähellä pyörimässä kävellessäni rantaan. Tässä vaiheessa koirasta kuului myös jokunen vinkaisu, kun jouduin sitä komentamaan (MURR). Ensimmäinen tehtävä oli taipparitasoinen ykkösmarkkeeraus veneestä. Riistana oli lokki. Tämä meni Tyyneltä muuten moitteettomasti, mutta paluumatkalla linnun siipi oli suoraan koiran näkökentän edessä ja se ui puolet matkasta sokkona. Lisäksi se pudotti lokin heti rannalle noustuaan. Olin itse aika lähellä sitä nappaamassa ja lisäksi varmaan aiempi komentaminen vaikutti, sillä normaalisti meillä ei riistat putoile luovutuksissa.

Seuraavaksi koira seuruutettiin 20-30m matka höttöistä suota pitkin ohjauspaikalle. Tyyne ei tietenkään voinut seurata, vaan poukkoili mun lähettyvillä ja jouduin taas käskyttämään sitä hyvin painokkaasti, että sain sen pidettyä näpeissä. Tässä vaiheessa itseä ketutti jo melkoisesti, kun koira vaikutti ulkoisesti lähinnä siltä, että se ei ole ikinä kuullutkaan mistään seuraamiskäskystä. Ohjaustehtävä oli noin 20m maaohjaus metsään riistana varis. Tyyne lähti hyvin, mutta kaarsi hieman oikealle juuri ennen varista. Se pyöri aavistuksen laajalla alueella lähihakupillityksen jälkeen (pysyi kuitenkin näkyvissä) ja etsi vähän aikaa, mutta löysi variksen suht nopeasti ja palautti sen käteen.

Tämän jälkeen siirryttiin takaisin rantaan noin 10-15m matka. Edelleenkään tuo ei voinut seurata (huokaus)... Tehtävänä oli kakkosmarkkeeraus, mikä oli osoittautunut haastavaksi monelle aiemmalle koiralle. Vene oli noin 60-70m päässä vastarannan lähellä ja sieltä heitettiin ensin lokki veteen, sen jälkeen noin 20m päästä meidän sivusta heitettiin telkkä maalle. Tyyne tuijotti niin intensiivisesti venettä, että jälkimmäisessä heitossa sen pää kääntyi vaan nopeasti äänen suuntaan. Jälkimmäisen heiton heittokaarta koira ei nähnyt muutenkaan kokonaan. Lähetyksestä Tyyne meni kyllä jälkimmäisen heiton putoamispaikalle, etsi hetken ja tuli sen jälkeen selkeästi lähemmäs väärälle alueelle etsimään. Kutsuin sen takaisin ajatuksena lähettää koira uudestaan. Toisella lähetyksellä se juoksi alkumatkan kohti jälkimmäistä heittoa, mutta päättikin sitten kaartaa veteen ja ui hakemaan ensiksi heitetyn lokin. Tästä koiralla oli siipiote, palautuksessa se raahasi lintua noin 2-3m, mutta irrotti sitten 1,5m ennen mua. Telkkä jäi siis löytymättä. Syyttäisin tästä pitkälti koiran viretilaa ja sitä, että se jää vähän turhan vahvasti jumiin veneisiin.

Kakkosen jälkeen oli vuorossa vielä haku. Se vaikutti melko tyypilliseltä alokasluokan hakutehtävältä. Vesialueella oli korkeaa heinää, jonne oli piilotettu lokki ja telkkä. Maa-alue oli tiivistä pusikkoa ja sinne oli viety 2 varista ja lokki. Hakutehtävässä Tyyne oli elementissään. Ensimmäisellä lähetyksellä tuli maa-alueen lokki. Ilmeisesti mun siirtymien komentaminen vaikutti yhteistyöhön siten, että lokki pudotettiin noin 5m päähän musta. Käskin koiraa tuomaan linnun käteen, jolloin se toi sen loppuun asti. Loput haun riistat tulivat nopeasti käteen. Seuraavaksi taisi tulla telkkä. Tyyne ei ole aiemmin sellaista nähnyt, mutta sieltä se nousi heti spontaanisti ja tuli käteen :) Seuraavaksi toinen maa-alueen varis, sitten lokki vedestä ja viimeiseksi toinen varis.

Haun jälkeen sain kytkeä koiran ja kuunnella tuomarin palautteen. Oma fiilis tässä vaiheessa oli se, että Tyyne oli kyllä selviytynyt tehtävistä hyvinkin helposti, mutta me olimme keskenämme vähän eri kisassa. Tässä vaiheessa täytyy myöntää, että ei täysin, sillä kyllähän riistat palautettiin suoraviivaisesti mulle (jos ei huomioi niitä muutamaa pudottelua). Tuomarin palaute oli melko positiivinen. Koira selviytyi tehtävistä lukuunottamatta kakkosmarkkeerauksen jälkimmäistä heittoa. Tämä tiputti palkintosijaa. Lisäksi toinen palkintosijaan vaikuttava asia oli riistan pudottelu. Mutta palkitaan kuitenkin. Mahtavaa, saavutimme siis ensimmäisen kokeen tavoitteemme!

Muutaman tunnin odottelun jälkeen oli vihdoin tulosten julkistus. Tulos oli ALO3. Kokonaisuutena kokeesta jäi hyvä mieli. Teknisesti Tyyne oli kokeen tehtävien tasolla. Tiedän myös, mitä harjoittelemme seuraavaan kokeeseen mennessä lisää. Seuraaminen onnistuu helpommissa ympäristöissä, mutta koetilanne ja vettä kohti seuruuttaminen oli vielä liikaa. Uskon, että koiran keskittyminen ja yhteistyö paranee huomattavasti, kun saamme siirtymät kuntoon. Riistankäsittely oli muuten moitteetonta, mutta minun tulee vahvistaa lisää käteen palauttamista varsinkin vedestä. Dameilla se toimii jo hyvin, mutta märkää lokkia on selkeästi haastavampaa tuoda vedestä maalle.

Alla vielä kokeen arvostelu osa-alueittain:

Haku -  Kattaa alueen hyvin. Löytää kaikki riistat. Hyvä into haussa.
Ohjattavuus - Selvittää tehtävän ohjattuna.
Paikallistamiskyky - Selvittää 1-markkeerauksen hyvin. 2-markkeerauksessa havaitsee kummatkin heitot, lähtee hakemaan viimeksi heitettyä, jota ei kuitenkaan löydä. Noutaa ensiksi heitetyn.
Riistan käsittely - Pudottelee luovutuksissa. Jättää yhden riistan melko kauas ohjaajasta. Muilta osin moitteetonta.
Muut ominaisuudet - Pientä ääntä ajoittain.
Yleisvaikutelma - Melko nopea koira, jonka pitäisi olla keskittyneempi tehtävien alussa. Ongelmat riistankäsittelyssä ja paikallistamistehtävässä vaikuttavat palkintosijaan.
TULOS - ALO3
 

2 kommenttia:

 1. Onnittelut NOME-tuloksesta!!
  Noin pitkä ajomatka ja odottelu kyllä varmasti vaikutti koiraan.
  Onnea uusiin koitoksiin!
  t. Tiina sekä sukulaistytöt Tuikku ja Aava

  VastaaPoista
 2. Kävin lukaseen teidän touhuja ja tuli tuosta lokista mieleen että olisko teillä tarvetta treenilokille? Meillä olis pakkasessa yks ihan iskemätön viime talvelta. Piti olla Tessulle tarkoitettu mutta kun eihän se piru edelleenkään suostu uimaan niin turhaa haaskata hyvä lintu.

  VastaaPoista