10.9.2012

AVO1 plakkarissa tokosta :)

Viime viikonloppuna jatkui taas Tyynen kisakausi. Tällä kertaa meillä oli vuorossa kaksi tokokisaa. Viikko sitten kisamainen meni setti meni Ansun treeneissä melko hyvin. Viikolla tehdyissä treeneissä säädin taas koiran viretilan kanssa, joka oli turhan koskea. Keskiviikkotreenit oli tosi huonot, jostain syystä tytöt ottavat odottamisesta hirveät kierrokset, jos teen toisen kanssa hommia. Ensi treeneihin täytyy keksiä jokin ratkaisu tähän.

Mutta asiaan, eli lauantaiaamuna ajelimme Tiinan&Mallan kanssa Kaarinaan tokokisoihin. Tyynen starttinumeroksi tuli ykkönen, eli valmistelut oli hoidettava valmiiksi ajoissa ennen luokan alkua. Sää oli aika erikoinen, tyyli oli todella kova ja järjestäjiltä lenteli papereita sun muita pitkin pihaa. Välillä satoi vettä ja sitten taas paistoi aurinko. Tuuli oli kuitenkin kova koko päivän. Kävimme pienellä kävelyllä ja kävin myös leikittämässä Tyynen patukoiden kanssa syrjemmällä. Olin tässä vähän laiska ja tätä olisi pitänyt varmaan jatkaa hieman kauemminkin. Paikallamakuun alkamista menimme odottamaan kehän laidalle, Tyyne makoili ihan oma-aloitteisesti rauhallisesti odottamassa. Juoksutarkistus tehtiin kaikille koirille kehän ulkopuolella. Se oli ihan mukava tapa :)

Tuomarina toimi Tuija Sere. Seuraavaksi listaan saamamme pisteet liikkeistä ja kootut selitykset alapuolella.

1. Paikalla makaaminen - 10
Tässä ei ihmeitä, koira makasi rauhallisesti. Oli kääntynyt toiselle kankulle.

2. Seuraaminen taluttimetta - 7,5
Kaavio oli aika mielenkiintoinen. Parin kävelyaskeleen jälkeen otettiin heti juoksu. Tyyne ei jotenkin tajunnut että kyseessä on seuraaminen, vaan se meinasi lähteä juoksemaan suoraan eteenpäin jonnekin. Jouduin sitten antamaan lisäkäskyn ja jossain ekan suoran loppupäässä se vasta kokosi itsensä kunnolla seuraamaan. Loppu oli ihan ok, tuomarin kommentti olikin, että alun sätääminen oli pistepudotuksen syy.

3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä - 10
Tässä ei ihmeitä. Ainahan se voisi tipahtaa nopeamminkin maahan...

4. Luoksetulo - 5
Matka oli tosi pitkä ja tässä tuuli teki Tyynelle tepposensa. Se nousi hieman ennen mun varsinaista kutsua, näytti vaan siltä, ettei kuule mitään. Pysäytyskäskystä ei edes hidastanut, vaan tuli hölmönä mun eteen seisomaan. Sivulle-käskystä kiepsahti perusasentoon...

5. Seisominen seuraamisen yhteydessä - 9
Tässä ei mitään isompaa. Tyyne taisi liikuttaa hieman etujalkojaan, kun palasin sen viereen lopussa.

6. Noutaminen - 9,5
Ihan nätti suoritus. Puoli pistettä meni siitä, että Tyyne hieman pyöritteli kapulaa suussa palauttaessaan.

7. Kauko-ohjaus - 9
Yksi piste meni ihan oman tyhmyyden piikkiin. Heti kun olin kävellyt oikean matkan ja kääntynyt koiraa kohti, liikkuri käänsi istu-tekstin kylttiin näkyviin. Mulle tuli kamala kiire antaa käsky, vaikka koira ei vielä ollut skarppina. Tuplakäsky tähän, loppu ok. Muutama vinkaisu taisi kuulua näissä. Jatkossa täytyy muistaa, että mulla on 5sekuntia aikaa reagoina liikkurin merkkiin...

8. Estehyppy - 7
Tyyne alkoi tällä viikolla taas arpomaan, että mihinkähän asentoon sitä hypyn jälkeen jäisi. Tällä kertaa se arpoi seisomisen ja tarvitsi toisen käskyn, että istui...

9. Kokonaisvaikutus - 9
Ihan kivan näköistä oli kuulemma.

Pisteet yhteensä 167 ja tulos AVO1. Se riitti myös luokan voittoon 8 koiran joukosta.

Kokonaisuutena en ollut ihan tyytyväinen Tyynen kisavireeseen. Se oli hieman levoton suorituksissa ja yksittäisiä vinkaisuja kuului siellä täällä pitkin suoritusta. Tuomari ei tästä tosin mitään sanonut, mutta onhan se todellakin sellainen asia, mikä pitää saada vielä paremmin hallintaan ennen kuin voi ajatellakaan voittajaluokkaa... Virheet ei olleet mitään isoja ylläreitä. Seuraamisen alku tosin oli aika mielenkiintoinen ja kyllähän se luoksetulossa yleensä tapaa pysähtyä, vaikka se stoppi aika huono tällä hetkellä onkin.

-----

Sunnuntaina meillä oli vuorossa toiset tokokisat, tällä kertaa Kauniaisissa. Päätin ottaa päivän päätavoitteeksi hyvän kisavireen löytämisen. Sitä lähdettiin etsimään aamuseiskalta polkupyörän kanssa. Kiersimme 8-9km lenkin ja aamupalan jälkeen hurautimme koepaikalle. Olimme jälleen luokan ensimmäisiä, tosin tällä kertaa koiria oli avoimessa vain kolme. Kävin taas leikittämässä Tyynen hyvissä ajoin ennen kehää ja sitten menimme kehän laidalla odottelemaan omaa vuoroamme.

Tuomarina sekä liikkurina toimi Kaisa Lähdesmäki, ihan uusi tuttavuus allekirjoittaneelle. Alla taas saadut pisteet ja kootut selitykset:

1. Paikalla makaaminen -9,5
Tuomarin mukaan koira olisi voinut mennä nopeammin maahan. Mun mielestä se tippui ihan normaalia vauhtia. En sitten tiedä, kuvitteliko tuomari mun sanoneen käskyn aiemmin. No, pääasia että koira makasi rauhassa ja tällä kertaa ei ollut vaihtanut kankullekaan, jes! Muut saivat myös puolen pisteen vähennyksen, kun niillä oli kuulemma päät pyörineet makuun aikana.

2. Seuraaminen taluttimetta - 9
Tämä oli Tyynen kisaseuraamisista ehdottomasti paras. Ja näkyyhän se pisteissäkin :) Kuulemma oli nättiä seuraamista, pisteen vähennys tuli siitä, että paikka aukesi vielä hieman käännöksissä. Lisäksi opin tässä yhteydessä sen, että jos sanotaan täyskäännös liike seis, niin se tarkoittaa, että käännöksen jälkeen EI SAA ottaa yhtäkään askelta, vaan pitäisi pysähtyä heti käännökseen. Opettavaista ;)

3. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä - 5
Tyyne ei jostain syystä mennyt maahan, vaan jäi seisomaan. Huomasin sitten parin askeleen päästä, ja annoin lisäkäskyn (plus hidastin vauhtiakin siinä vaiheessa). Meni sit maahan ja loppu ok.

4. Luoksetulo -5
Tässä Tyyne tuli taas tuhatta ja sataa ja pysähtyminen venyi monta metriä. Sitten se ryökäle vielä loppuosassa hyppäsi oikein mua vasten ennen perusasentoon tuloa... Että sitten kun pysähtymisestä saisi pisteitä, niin pudotetaan ne vähätkin jollain vasten hyppäämisellä, just joo.

5. Seisominen seuraamisen yhteydessä - 8.5
Tämä oli hyvin samanlainen suoritus kuin edellispäivänäkin. Pysähtyi hyvin, pysyi ja lopussa siirsi toista etutassua kun tulin koiran sivulle. En ihan ymmärtänyt tuomarin linjaa, että miksi siitä yhden jalan liikuttamisesta piti pudottaa 1,5 pistettä :-/

6. Noutaminen - 9,5
Nätimpi suoritus kuin edellispäivänä. Puoli pistettä meni siitä, että perusasento olisi voinut olla parempi. Mun mielestä se oli ihan ok, tosin meidän normi perusasento on niin tiivis, että onhan tuo kapulan luovutuspaikka hieman kauempana musta. Tyynen on vaan tosi vaikeaa tulla kapulan kanssa tiiviisti.

7. Kauko-ohjaus - 8
Ja taas se Tyynen kaukojen kisakooma tuli. Molemmissa istumisissa tarvitsi kaksi käskyä, että reagoi. Muuten teki hyvin. Mun käskyt oli aika tiukkoja ja varmaan siksi Tyyne vinkaisi hiljaa parissa siirtymässä. Tuomari ei tästä mitään sanonut.

8. Estehyppy - 8
Tässä en ymmärtänyt oikein tuomarin arvostelukriteereitä. Kysyin luokan alussa, että voiko hypystä saada yhden laudan pois, ei kuulemma saanut kun koira on kerran yli 40cm (5 lautaa). Eipä siinä mitään, sillä mentiin siis . Tyyne hyppäsi mun mielestä ihan hyvin, istui heti käskystä ja paluuhypyn tuli aavistuksen vinossa, mutta en kuullut mitään ääntä että olisi osunut esteeseen. Tuomarin mukaan toinen takajalka hipaisi estettä, siitä kasi. Just joo... Täytyy tsiigailla videolta, näkyisikö siinä yhtään paremmin, osuuko se vai ei. Aika kova pistepudotus silti, jos tassu hipaisi estettä kolauttamatta...

9. Kokonaisvaikutus - 9
Kivan näköistä tekemistä ja hyvä yhteistyö :)

Pisteet yhteensä 156, eli AVO2-tulos. Sijoituimme tuloksella luokan toiseksi. Voittajalla oli 159,5 pistettä, joten ei mua ehkä ihan niin paljoa harmita kuin heitä...

Kokeesta jäi hieman ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta mun päätavoite (vireen hallinta) onnistui tosi hyvin, Tyyne oli keskittynyt ja hiljainen suorituksessa. Meillä tuli myös pari ihan selkeää virhettä, ja nuo vitoset oli todellakin ihan ansaittuja. Toisaalta en ihan ymmärtänyt muutamien liikkeiden pisteitä, joten siinä mielessä jäihän se kakkostulos harmittamaan. Tässä vaiheessa täytynee vaan ottaa nöyrä asenne, että treenattavaa selvästi vielä on. Tyynen hyppytekniikan kehittämistä täytyy edelleen jatkaa ja varsinkin tuo luoksetulo täytyy nyt oikeasti saada kuntoon, voittajassa se matka tulee olemaan vielä pidempi.

Meillä on nyt parin viikon päästä tiedossa seuraavat kisat. Ajattelin nyt kuitenkin vastoin alkuperäisiä suunnitelmiani yrittää tehdä Tyynelle tässä syksyllä AVOn koulutustunnuksen. Voittajan liikkeitä hinkataan sitten talvi ja keväällä toivottavasti ollaan valmiita starttaamaan seuraavassa luokassa :)

---

Viime viikolla kävimme myös aloittamassa projektia Tyyne nomekoiraksi Koiviksen pelloilla Nooran&Taavin&Miljan kanssa. Tyyne sai ensin hengailla pellolla sillä välin kun Taavi teki. Se oli mukavan rauhallinen ja katsoi hiljaa, kun Taavi teki noutoja. Odottelun jälkeen kävin tekemässä Tyynelle kolme muistipaikkaa dameilla. Viemisen jälkeen kävin hakemassa sivusta yhden damin muistipaikan pois. Sen jälkeen lähetin Tyynen suoraan linjaan ensin luodulle muistipaikalle. Se meni ihan hyvin, joten sen jälkeen vein Tyynen lähemmäs paikkaa ja pistin koiran istumaan mua vastapäätä. Pitkä pysäytyspillitys ja oikea käsi ylös -> eteen. Hienosti Tyyne kääntyi käden puolelta taakse ja juoksi muistipaikalle :) Toiseen suuntaan tehtiin sama harjoitus. Ensin yksi suora linja, sen jälkeen koira eteen. Tämä oli eka taakselähetysharjoitus ikiaikoihin, joten jäin ihan parin metrin päähän koirasta. Hyvin Tyyne lähti taakse!

Eilen illalla kävin tekemässä tytöille Korsoon verettömät jäljet, jotka nuuskutellaan tänään ennen tokotreenejä. Sen jälkeen kävimme tekemässä pellolla pienen pillipysäytystreenin ja taakselähetyksiä. Tein ihan niin, että Tyyne sai hengata vapaasti lähellä ja sitten nostin käden ylös ja vihelsin pysäytysvihellyksen. Koiran pylly putosi maahan heti! Siitä palkaksi pallo. Tein jokusen toiston ja Tyyne pysähtyi jopa 10m päähän, kun annoin sen lähteä jonkun hajun perään ja yllättäen pysäytin. Se vaikutti ihan siltä, kuin osaisi pysäytyksen, vaikkei me sitä olla treenailtu kuin pari kertaa ja edelliskerrasta on aikaa PALJON. Sitten teimme vielä taakselähetyksiä muutaman yhteen muistipaikkaan. Ne meni muuten hyvin, mutta kerran Tyyne tuli mun luokse, kun otin vielä turhan pitkän etäisyyden koiraan ja muistipaikkaakaan ei oltu hetkeen motivoitu.

Treenit meni muuten tosi hyvin, mutta Tyynelle on ehdottomasti vaikein hetki noutojen väliajat. Eli luovutuksen jälkeen sen on vaikeaa tulla sivulle ja pysyä siinä. Silloin se ääni tulee helposti. Makuutin nyt koiraa jonkin aikaa suoritusten välissä ja tein muutenkin kiireettömästi mentaliteetilla "pari hyvää toistoa on parempi kuin monta huonoa". Jatkossa täytynee miettiä vielä tarkemmin, miten teen nuo noutojen välit, ettei koira ehtisi vinkaista edes sitä yhtä kertaa.

Rauhakin pääsi lopuksi tekemään pari ohjausta Tyynen muistipaikkaan. Apuna oli toki pellonlaitaa menevä tie ja hajujäljet. Rauha teki kaksi hienoa sokko-ohjausta noin 60m matkalta. Tosin ääntä lähtee lähetyksissä, se raukka on edelleen niin täpinöissään kun pääsee tekemään jotain...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti