30.8.2012

Voihan pupu

Sain pe-iltana kaivatun soiton, että mahduimme 3.varasijalta taippareihin. No, positiivisin fiiliksin lähdimme lauantai-aamuna kuuden aikaan ajamaan kohti Raaseporia. Tyyne tuntui olevan ihan mukavassa vireessä, tosin ehkä vielä hieman väsynyt edellisviikon mejäilyjen jäljiltä.

Sosiaalisessa käyttäytymisessä Tirppa otti rennosti ja laittoi ihan oma-aloitteisesti makuulle. Olimme aamupäiväryhmän 6.koirakko, joten ehdin koepaikalla rauhassa katsomaan useamman suorituksen ennen koiran hakemista. Virittelin Tyynen niin, että aluksi käveltiin hieman ja otin muutaman variksen luovutuksen läheltä. Se oli aika vauhdikkaan oloinen, joten päätin purkaa pahimman energian treenipatukkaan autolla. Tämän jälkeen käskin Tyynen makoilemaan mun jalkoihin ja relattiin edellisen koiran suorituksen ajan mättään reunalla.

Seuruutin Tyynen suorituspaikalle. Se on koetilanteissa alkanut harrastaa sitä, että se nojaa hihnaan aika voimalla ja sen kuulee hengityksestä, mikä hieman rohisee. Täytyy oikeasti alkaa panostaa tuohon nome-seuraamiseen, koska nome-kokeissa pitäisi pystyä kulkemaan koira irti...

Vesityö meni tavalliseen tapaan. Tyyne syöksyi veteen ja toi lokit vauhdilla rantaan. Menin ihan ylösnousukohtaan vastaan, kun en halunnut tehdä vedestä palautuksia yhtään vaikeammiksi. Sivulletuloissa koira oli hiljaa ja rauhallinen, joten kyllä se patukkaan purkaminen taisi olla ihan hyvä idea.

Hakuruutu oli aika selkeä sektori, jossa taaimmaiset riistat näyttivät olevan kohtuullisen kaukana. Tyyne lähti ruutuun joka lähetyksellä ihan hyvällä vauhdilla. Tosin vauhti oli ihan eritasoista, kuin ensimmäisessä kokeessa. Selvästi koira oli hieman väsynyt. Kaikki riistat nousivat ylös ihan hyvin. Tosin alkukesän juostessa nostot ovat muuttuneet hieman sellaisiksi, että koira kasaa linnun suuhun paikallaan ja tulee vasta sitten. Yksi lintu tuli ruudun takaosasta niin, että vaakun siipi oli suoraan Tyynen silmien edessä. Se pudottikin linnun noin 10m ennen mua ja jäi ihmettelemään, että kuinkas tässä näin kävi. Kutsuin koiran luokse ja lähetin rauhallisesti sen uudelleen ruutuun, jolloin Tyyne toi käteen myös tämän linnun. Tuomari haetutti ruudusta 4 varista. Palaute oli oikein hyvää, tehokas koira, joka keskittyy tehtäviin erinomaisesti. Tyyne oli myös koko suorituksen täysin äänetön, tosin pitihän mun jotenkin saada tollerista ääntä ulos, joten onnistuin ekan vaakun palautuksen jälkeen tallaamaan koiran varpaille. Onneksi se ei ollut tästä moksiskaan, vaan jatkoi episodin jälkeen työtään normaalisti.

Jäljelle mennessä ohjaajaa jännitti aika paljon. Laitoin kuitenkin Tyynen rauhallisesti jäljen alkuun istumaan ja lähetin siitä koiran. Se eteni suht ilmavainuisesti jäljen loppuun ja näin, kuinka koira seisoi kummun takana pupulla. Aikaa meni pitkään ja lopula Tyyne tuli takaisin kanilta - ilman pupua. Laitoin sen uudelleen jäljelle, jolloin koira alkoi vaihtaa etenemistä haulle. Päätyi kuitenkin lopulta uudelleen kanille ja tuli pois. Tässä vaiheessa tuomari lähti kävelemään kanille, jolloin Tyyne tuli takaisin mun luokse. Sain sen kamalalla vaivalla lähtemään tuomarin luokse, mutta ei se mitään auttanut. Tyyne vain katseli, kun tuomari heitteli pupua. Lopulta lähdin itse kävelemään kohti pupua ja ollessani noin 15m päässä siitä, Tyyne meni oma-aloitteisesti kanille ja toi sen mun käteen.

Kylläpäs tuosta kokeesta jäi huono mieli :( En tiedä, miksi Tyyne ei pystynyt pupua jäljen päästä tuomaan. Se oli kyllä kohtuullisen iso, mutta ei nyt mitenkään erityisen valtava. Treenijäljet Tee on tehnyt aina ongelmitta ja palauttanut kanin käteen. No, eipä tässä auta kuin ottaa puput tehotreeniin.

Arvostelu oli muilta osin taas tosi kiva:
1.Sosiaalinen käyttäytyminen: Käyttäytyy hyvin ihmisiä ja muita koiria kohtaan. hyväksytty
2.Uimahalu: Syöksyy veteen. Ui suoraviivaisesti. hyväksytty
3.Hakuinto: Kovalla sykkeellä kattaen alueen nopeasti. hyväksytty
4.Noutohalu: Hyvä. Toimii riistojen kanssa nopeasti ja hyvät ylösotot. hyväksytty
5.Nouto-ote: Hyvät otteet kaikista riistoista. hyväksytty
6.Palauttaminen: Kaikki riistat ohjaajalle käteen. hyväksytty
7.Reagointi laukaukseen: Tarkkaavainen. hyväksytty
8.Itseluottamus ja aloitekyky: Jäljestää hienosti kanille. Seisoo kanilla, mutta ei ota sitä. Yritetään uudestaan. Uudella lähetyksellä koira ei lähde. hylätty
9.Yhteistyö: Hyvä. hyväksytty
10.Yleisvaikutelma:Nopea koira, joka hyvällä työmoraalilla selvittää helposti vesi- ja hakutehtävän. Tänään valitettavasti ei ota kania. hylätty
Tulos: nou0 

----

Sunnuntaiksi sulatin meidän pakkasesta turbokokoisen kanin (4,5kg). Sen kanssa meillä oli ensimmäistä kertaa tahtojen taistelu, että pitääkö se kani tuoda mulle vai ei. Tästä päättelisin, että ongelma voi hyvinkin liittyä kanin kokoon. Meillä on tainnut kaikki muut treenipuput olla siellä alarajalla 1-1,5kg. Isolla taas en ole raatsinut treenata, kun eihän Tyyne pysty sitä kunnolla mulle tuomaan, koska se on niin iso.

Meillä on ensi sunnuntaiksi taipparikoepaikka UMN:n kokeeseen Raaseporiin. Olemme nyt tämän viikon keskittyneet ainoastaan puputreeniin. Su ja ma Tyyne sai tuoda ruokansa edestä mulle turbokanin. Tiistaina käytiin pentueporukalla noutotreenaamassa ja siellä Tyyne sai tuoda 2,5-kiloisen treenipupun pimeästä metsästä jäljen päästä. Tähän tarvittiin kaksi lähetystä, mutta pupu tuli toisella nätisti käteen. Eilen kävimme ajamassa Veikkolassa yhden puputreenin verran. Cati veti meille hieman ylipitkän treenijäljen reilu 2-kiloisella pupuliinilla. Tämä tuli yhdellä lähteyksellä käteen ja siitä Tyyne sai palkaksi lihapullia. Nyt ei voi muuta kuin toivoa, että tämä tehotreeni pupuilla riittää. Otamme sunnuntaihin asti siis rennosti. Lauantaina meillä tosin on Ansun tokovalmennus, mutta muutoin me ei tehdä muuta kuin lenkkeillään.

Tänään punaiset pääsee Jenny-hierojan käsittelyyn. Toivottavasti ei ole mitään pahempia jumeja. Ainakin Rauha vaikuttaa jo liikkeiden osalta tasapainoiselta. Tyynestä en taas osaa oikein sanoa, luulen että sillä on selkä jonkin verran jumissa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti